TÜRKİYE'DE 16 BİN, BURSA'DA 800 İHRACATÇI FİRMA E-FATURA SİSTEMİNE DÂHİL OLDU

UİB "İHRACATTA E-FATURA UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ”NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI.

İHRACATÇI FİRMA TEMSİLCİLERİ SEMİNERE YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ.

BURSA – "İhracatta E-Fatura Uygulamasına İlişkin Bilgilendirme Semineri” Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İhracatçı firmaların temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri konu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

UİB Hizmet Binası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "İhracatta E-Fatura Uygulamasına İlişkin Bilgilendirme Semineri”ne; UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Rasim Kutlu, Gelir İdaresi Başkanlığı Elektronik Defter ve Belge Yönetim Müdürü Şahin Engin Uysal, Gelir İdaresi Grup Başkanı Abdullah Kiraz'ın yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ihracatçı firmaların yetkilileri katıldı.

Bilgilendirme seminerinin açılışında konuşan UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, "Dijital enformasyonun her alanda etkisini gösterdiği günümüzde, kamu yönetimi anlayışında da köklü değişimler gerçekleşmektedir. Bu değişimlerin başında kamu yönetimlerinde bilgi teknolojileri kullanımının yaygınlaşması gelmektedir. Vatandaşlar ve işletmelerle etkileşimli olarak kamu yönetiminde her türlü faaliyetin elektronik ortam üzerine taşınması ile birlikte kamu alanında yönetsel hizmet ve uygulamalara birebir ve daha hızlı erişim mümkün hale gelmiştir” dedi.

1 Temmuz 2017 tarihinde başlayan uygulamanın, ihracat süreçlerinde önemli değişiklikleri de beraberinde getirmekte olduğuna dikkat çeken Karacakayalılar, "E-fatura ile; ülke ekonomimiz açısından son derece büyük öneme sahip ihracatçılarımızın ihracat süreçlerini kağıt ortamdan elektronik ortama taşıyarak; işlemlerin daha kısa zamanda ve daha az maliyetle gerçekleştirilmesini, kolaylaştırılmasını ve firmaların; e-dönüşümün imkan ve olanaklarından en fazla yararlandırılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Karacakayalılar'ın açıklamalarının ardından bilgilendirme seminerine geçildi. Seminerde ilk olarak konuşan Gelir İdaresi Grup Başkanı Abdullah Kiraz, Adana'dan başlayan bilgilendirme seminerleri dizisinin 8'nci toplantısı Bursa'da gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

En ses getiren ve fayda sağlayan uygulama: e-fatura

Bu toplantıların gerçekleştirilmesinin amacının, sahada yaşanan sorunların yerinde görmek ve sorunları yetkili ağızlardan dinlemek olduğunu belirten Kiraz, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen e-dönüşüm uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Kiraz, "e-Fatura uygulaması, e-beyannameden sonra kanaatimce e-dönüşüm uygulamalarının en ses getireni ve sahaya en fazla fayda sağlayan uygulamaların bir tanesidir diye düşünüyorum” dedi.

 

e-arşiv faturayı da kullanmaya başlayın tavsiyesi

e-fatura sistemine geçebilmiş işletmelere açık davetimizdir; biran önce e-arşiv fatura uygulamasını geçmeyi tavsiye eden Abdullah Kiraz, "e-Arşiv Faturası'yla, sisteme kayıtlı olmayan kullanıcılara da faturalarınız elektronik ortamda düzenleyebilir, sizdeki nüshalarını her hal ve şartta elektronik ortamda muhafaza edebilirsiniz. Alıcı nüshasını da elektronik ortamda veya kağıt olarak verebilirsiniz” diye konuştu.

 

Bursa'da 800 firma sisteme kayıtlı

TİM kayıtlarına göre, 64 bin civarı ihracatçının var olduğunu hatırlatan Abdullah Kiraz, "Fakat bunun 16 bini sisteme kayıtlı. 16 bin ihracatçımız ihracatta e-fatura kapsamına girdi ve burada baktığımızda da Bursa ilinin önemli bir hacme sahip olduğunu ve yaklaşık 800'e yakın mükellefin e-fatura sistemine kayıtlı ihracatçı olduğunu ifade edebiliriz. Biz aklımıza gelecek olan diğer e-dönüşüm uygulamalarını araştırıyoruz. Sizlerin hayatını kolaylaştıracak, idarenin elini güçlendirecek bütün e-dönüşüm uygulamalarına sıcak bakıyoruz. Sizlerin önerileri varsa bunları bizlerle paylaşınız” ifadelerini kullandı.

 

Kutlu, "Amacımız ihracatı artırmak”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Rasim Kutlu da, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı açısından e-dönüşüm uygulamalarıyla ilgili bilgiler verdi. Kutlu, "Bir sistemi elektronik ortama aldığınızda bu beraberinde bazı süreçleri tekrar gözden geçirilmesini gerektirmekte. Amacımız ihracatı artırmak. İhracatı artırabilmek için de elektronik sistemleri aracı olarak kullanmamız gerekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda bu projeleri söylerken araç ile amaç arasındaki farkı unutmamaya çalışıyoruz. Amacımız, sistemi elektronik ortama almak değil, amacımız ihracatı artırmak. Sistemin elektronik ortama alınması bir araçtır. Yani işlemlerin daha hızlı yapılabilmesi için bir araçtır” dedi.

 

Kutlu, "Firmalar artık sürecin her aşamasında olmak durumunda”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Rasim Kutlu , "Önceden bir faturayı düzenliyordunuz, düzenledikten sonra firma olarak bu iş bende bitmiştir diyordunuz. Bundan sonra müşavirle Gümrük İdaresi kendi arasında dış ticaret işlemini gerçekleştirsin deniliyordu. Ama şuan bu sistemin içerisinde firma, dış ticaret işlemi gerçekleşinceye kadar işin içinde bir şekilde olmak durumunda” şeklinde konuştu.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı Elektronik Defter ve Belge Yönetim Müdürü Şahin Engin Uysal da, e-dönüşümün zorlukları ve zararları başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Yapılan sunumların ardından bilgilendirme semineri, soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

İlgili Fotoğraflar