OTOMOTİVDE KRİTİK BERLİN MESAİSİ: OİB, OSD ve TAYSAD MADE IN EU ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA AVRUPA’DA ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELERE DEVAM EDİYOR
Türkiye otomotiv sektörünün küresel rekabet gücünü artırmak ve Avrupa ile sanayi ortaklığımızı daha da derinleştirmek amacıyla çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Kemal Yazıcı, TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, OİB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Şafak Ozan ve OSD Yönetim Kurulu Üyesi Barbaros Yıldırım’dan oluşan ortak heyetimiz, 22-24 Eylül tarihleri arasında Berlin’de son derece verimli ve kapsamlı temaslarda bulundu.
|
“TÜRKİYE ÇİN’İN ARKA KAPISI DEĞİL” OİB BAŞKANI KEMAL YAZICI MADE IN EUROPE DÜZENLEMELERİ HAKKINDA FINANCIAL TIMES’A DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Kemal Yazıcı, “Türkiye, Çin otomotiv üretimi için bir ‘arka kapı’ olarak görülmemeli” dedi. Yazıcı, Türkiye'nin Çin'in toplam dış yatırımlarının sadece %0,1'ini oluşturduğunu, oysa Çin'in Avrupa'ya yaptığı yatırımın bunun yaklaşık 38 katı daha büyük olduğunu belirtti.
|
OİB BAŞKANI KEMAL YAZICI, CNBC-E’DE YAYINLANAN OTO EKONOMİ PROGRAMINDA EMRE ÖZPEYNİRCİ'NİN KONUĞU OLDU
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yazıcı, "En büyük sorunumuz parite ile enflasyon arasındaki dengesizlik. Belirli bir periyotta bu dengesizlik tolere edilebilir ama sürekli olduğunda bir çözüm gerek" dedi.
|
OTOMOTİVİN GELECEĞİ TASARIM YARIŞMASI’NIN PROGRAMI BELLİ OLDU
Endüstriyel Mobilite temasıyla geleceğin fikirlerini, girişimcilerini ve otomotiv ekosisteminin önemli temsilcilerini bir araya getireceğimiz etkinlikte; finalist sunumları, sektör buluşmaları ve ödül töreni heyecanı aynı sahnede yaşanacak. Geleceğin mobilite çözümlerine tanıklık etmek ve bu ilham verici atmosferin bir parçası olmak için programı incelemeyi unutmayın. 21 Ekim 2026, Gazi Üniversitesi
|
OTOMOTİV İHRACATI EYLÜLDE 3,9 MİLYAR DOLAR OLDU
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye ihracatının lider sektörü otomotiv endüstrisinin eylül ayı ihracatı 3 milyar 940 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ihracatında birinci sıradaki yerini koruyan endüstrinin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 15,2 oldu. Yılın Ocak-Eylül döneminde otomotiv ihracatı ise 31 milyar 145 milyon dolar oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yazıcı, otomotiv endüstrisinin eylül ayında da Türkiye ihracatındaki liderliğini sürdürdüğünü belirterek, “Yılın kalan bölümünde mevcut pazarlarımızdaki gücümüzü koruyarak ihracatımızı daha ileri taşımayı hedefliyoruz” dedi.
|
BEETECH 2026 ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Türkiye’nin inovasyon ve teknoloji üssü İTÜ ARI Teknokent tarafından bu yıl yedinci kez düzenlenen BEETECH 2026 Ödülleri sahiplerini buldu. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ise, İTÜ Çekirdek bünyesindeki sektörel programlara uzun soluklu katkıları ve girişimcilik ekosistemiyle kurduğu güçlü iş birlikleri dolayısıyla “Dikey Paydaşlar Stratejik İş Birliği Özel Ödülü”ne layık görüldü. OİB adına ödülü sahnede Başkanımız Kemal Yazıcı aldı.
|
AUTOMECHANIKA FRANKFURT FUARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 8–12 Eylül 2026 tarihlerinde düzenlenen Automechanika Frankfurt Fuarı’nda, milli katılım organizasyonu kapsamında 58 Türk firmasıyla ülkemizi temsil etti. Fuar kapsamında OİB Milli Katılım Alanı’nı ziyaret eden T.C. Frankfurt Başkonsolosu Nagehan İlknur Akdevelioğlu, Ticaret Ataşesi Murat Muştu, OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Çelik ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Şafak Ozan, katılımcı firmalarımızla bir araya geldi.
|
IAA TRANSPORTATION FUARI HANNOVER'DA ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLADI
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) , IAA Transportation Fuarı kapsamında Hannover Başkonsolosu Yusuf Arıkan, Hannover Ticaret Ataşesi Ümit Miray Bağcı ve Ziraat Bankası Hannover Şubesi yetkilisi Şenbahar İljazi ziyaret ederek Türk firmalarıyla bir araya geldi. Dünyanın önde gelen ticari araç ve taşımacılık fuarlarından biri olan IAA Transportation Fuarına katılan Türk otomotiv sektörünün güçlü temsilcileri ürün ve çözümlerini uluslararası ziyaretçilerle sundular.
|
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ KONFERANSI (IAEC) 5 KASIMDA GERÇEKLEŞECEK
OİB (Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği), OSD (Otomotiv Sanayii Derneği), OTEP (Otomotiv Teknoloji Platformu) ve TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) tarafından, SAE (Society of Automotive Engineers) iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı – IAEC, 11. yılında sektör ve akademi dünyasını bir araya getirmeye hazırlanıyor. IAEC 2026, 5 Kasım 2026 tarihinde Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de gerçekleştirilecek.
|
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZİYARETİ
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Muhasip Üyemiz Müfit Karademirler ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti.
|
|
|
|
SANAYİ STRATEJİSİ: AVRUPA OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN KÜRESEL REKABETÇİLİK YOL HARİTASI
McKinsey tarafından yayımlanan kapsamlı sektör analizinde, Avrupa otomotiv endüstrisinin karşı karşıya olduğu dönüşüm baskısına karşı ekonomik sürdürülebilirlik, tedarik zinciri dayanıklılığı ve dekarbonizasyonu kapsayan yeni bir eylem çerçevesi ele alındı. Analiz, elektrik motorları ve batarya üretiminde kritik rol oynayan nadir toprak elementleri gibi stratejik hammaddelerde dışa bağımlılığın getirdiği risklere odaklanıyor. Bölgedeki OEM'lerin ve tedarikçilerin küresel rakipler karşısında konumlarını koruyabilmesi için esnek üretim mimarileri, hücreden gövdeye entegrasyon teknolojileri ve yapay zekâ tabanlı operasyonel verimlilik modellerine geçişi hızlandırmalarının zorunlu olduğu vurgulanıyor.
|
TEDARİK ZİNCİRİ VE TİCARET DENGESİ: AVRUPA TEDARİKÇİLERİ ARTAN DIŞ TİCARET AÇIĞINA DİKKAT ÇEKİYOR
Avrupa Otomotiv Tedarikçileri Derneği (CLEPA) tarafından Eylül ayında paylaşılan değerlendirmelerde, özellikle Çin kaynaklı rekabet baskısının kıtadaki parça tedarikçileri üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapıldı. Sektör temsilcileri, Avrupa otomotiv ekosisteminin üçüncü yılına giren derin bir yeniden yapılanma sürecinde olduğunu, Çin pazarının Avrupa menşeli parçalara karşı daralırken Avrupa'daki yerli üretim payının ithalata kaptırıldığını belirtiyor. Küresel rekabet dengesizliklerinin ve yüksek maliyetlerin hafifletilmesi amacıyla Brüksel nezdinde politika yapıcıların tedarik zinciri direncini koruyacak sanayi adımları atması talep ediliyor.
|
PAZAR VE ELEKTRİFİKASYON: AB OTOMOBİL SATIŞLARINDA İLK SEKİZ AY VERİLERİ
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından Eylül ayında yayımlanan tescil verilerine göre, AB yeni binek otomobil pazarı Ocak–Ağustos döneminde yıllık bazda %5,3 büyüyerek 7,55 milyon adede ulaştı. Pazar paylarında bataryalı elektrikli araçlar (BEV) %20 seviyesinin üzerine çıkarak geleneksel benzinli araçlarla benzer pazar payı seviyelerini test etmeye başlarken, dizel motorlu araçların payındaki gerileme devam etti. Rapor, artan enerji maliyetleri ve jeopolitik belirsizliklerin sürdüğü bir konjonktürde alternatif yakıtlı ve hibrit modellerin genel pazar hacmini taşımayı sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
|
BASINDA BİZ
Kamuoyu ile paylaştığımız haberler, basında oldukça yankı buluyor. Tümüne bu linkten bakabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|