ÇİFTÇİLERE YERİNDE BİLGİLER

7 MAYIS 2012


- ÇALI, ÜRETİCİLERİ GIDA GÜVENLİĞİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

BURSA - Dünyada gıda güveliği algısının giderek arttığını belirten UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, insanların risk altında olduğunu düşünerek, sofrasındaki ürünleri daha dikkatli seçtiklerini ve daha sağlıklı, kimyasal madde içermeyen gıdaları bulabilme arayışına yöneldiklerini söyledi.

Muradiye Rotary Kulübü'nün projesi kapsamında Mudanya Kaymakoba köyünde çiftçi ve köylülerle bir araya gelen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, gıda güvenliği ve kalite başta olmak üzere üreticilere önemli bilgiler verdi. Mudanya İlçe Tarım Müdürü Şefik Çınar ve Muradiye Rotary Kulübü üyelerinin de yer aldığı bilgilendirme söyleşisinde Çalı, Japonya ve Çek Cumhuriyeti ziyaretlerinde elde ettiği izlenimleri ve bu ülkelerin marketlerinden meyve sebze fotoğraflarını çiftçilerle paylaştı.

Çoğunlukla zeytin ve siyah incir üreticisi olan köylülere çalışmaları hakkında bilgiler veren Çalı, tarım ilacı kalıntıları ve gıda güvenliği başta olmak üzere UYMSİB olarak yeni pazarlara açılma politikalarını genişleterek devam ettiklerini söyledi. Bursa Siyah İnciri'nin ABD'ye ihracatında bu yıl olmasa bile 2013'te mutlu sona ulaşacaklarına inandıklarını kaydeden Çalı, bunun Bursa'nın nadide meyvesinin değerini daha da artıracağını dile getirdi. Japonya'ya da greyfurtun ardından kiraz ihracatı için çalışmaların devam ettiğini aktaran Çalı, "Bu ülkeler kalite ve sağlık standartlarının çok üst düzeylerde olduğu, çok sıkı karantina önlemleri bulunan ülkeler. Ürünün güvenliğinin yanında ambalaj ve kalite bakımından kabul gören teknikleri uygulamak gerekiyor. Neyi yaparsak ürünümüzü daha iyi satarız bunu düşünmeliyiz. Bugün greyfurt ile başlayan bu yolculuk, yarın kiraz ve Bursa Siyah İnciri ile devam edebilir” dedi.

Bakırlı ilaçlara dikkat!

YMS ihracatında AB pazarıyla rekabet etmenin zorluğuna işaret eden Çalı, Asya Pasifik ve Afrika pazarlarına yönelmek gerektiğini vurguladı. Gelişen teknolojilere ayak uydurarak üretim yöntemlerini revize etmek, kaliteli ürünün yanı sıra üretim maliyetlerini düşürücü tedbirleri düşünmek gerektiğini de anımsatan Çalı, özellikle bakırlı ilaçlara çok dikkat etmek gerektiğini hatırlattı.

İhracatın sürdürülebilirliği ürünün güvenli ve kaliteli olmasından geçiyor

Çiftçilere ürünün güvenli ve kaliteli olarak yetiştirilmesinin, ihracatın sürdürülebilirliği ve müşteri memnuniyeti açısından son derece önemli olduğunu bildiren Dr. Çalı, "Geçtiğimiz yıl Aydın Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'ne düzenlediğimiz teknik gezide üretimdeki gelişmeler, ilekleme ve yetiştiricilikle ilgili detaylarda bilgiler verildi. İnsan her ne kadar bu çemberin içinde bu işi bildiğini düşünse de çemberin dışına çıktığı zaman farklı yöntemleri ve çalışmaları görüp yeni teknikler öğreniyor. Bu yeniliklerin yakından takip edilip uygulanması çok önemli” dedi.

Zeytinle ilgili olarak da geçen yıl yaşanan kötü hava koşullarının sofralık zeytinlikleri yağlık zeytine çevirdiğini hatırlatan Çalı, ciddi zararlarla birlikte 5 liraya satılacak zeytinin değerinin 1 liraya indiğini söyledi.

Konuşmasında gıda güvenliğinin ekmekten zeytine, peynirden ete kadar her şeyde ön plana çıktığını ve artarak devam edeceği üzerinde duran UYMSİB Başkanı Çalı, "Sadece Türkiye'de değil dünyada durum bu şekilde cereyan ediyor. İnsanların büyük kısmının risk altında olduğunu düşünerek, sofrasındaki ürünleri daha dikkatli seçiyor ve daha sağlıklı, kimyasal madde içermeyen gıdaları bulabilme arayışına yöneliyor. Üretimde bu durumu göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı.


İlgili Fotoğraflar