EĞİTMEN VOLKAN KARACA'DAN TAKIM OLABİLMENİN TÜYOLARI

UİB ÜYELERİNE “TAKIM ÇALIŞMASI SEMİNERİ

Uludağ İhracatçı Birlikleri organizasyonunda eğitmen Volkan Karaca'nın katılımıyla  “Takım çalışması” semineri gerçekleştirildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri organizasyonunda ve UİB Ar-Ge şefi Hatem Gül Güneri yönetiminde Zoom Webinar bağlantılı olarak gerçekleştirilen “Takım çalışması” seminerine konuk konuşmacı olarak eğitmen Volkan Karaca katıldı. Düzenlenen seminerde UİB üyelerine Takım olmanın aşamaları, Takım içi iletişim, İş yerlerinde kişilerarası koordinasyon, İyi takım olmanın gereklilikleri ve takıma dahil olma süreçleri başlıklarında güncel örneklerle bilgiler verildi.

İyi takım olmanın yegâne koşulunun kişilerin kendilerini takımla bağdaştırmasından geçtiğine vurgu yapan Volkan Karaca, “Aynı yerde asgari şartlarda buluşarak bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışmak, takım olmanın en önemli şartlarındandır. Bu takım olmanın olmazsa olmazıdır. Kişiler kendilerini takımla bir bütün olarak görmelidirler. Bu bütünlük içinde elbette eksiklikleri olan bireyler çıkabilir, bunun yanında farklı özellikleriyle öne çıkan bireyler de olabilir. Bu artı ve eksiler birbirini tamamlayabilmelidir. Takımın imkanları iyiyken de, kötü durumdayken de toplanarak işleri yürütebilme yeteneğine sahip olması gerekiyor. İyi takım sadece başarıları kazanan bir seviyeye gelebilmiş olmasıyla ölçülmez. Tüm başarı çıtalarını aşsanız bile bu başarıların iyi anlatılması gerekir. Her şeyi tam yerine getirseniz de başkaları tarafından gündeme getirilmediği ve konuşulmadığı sürece eksik kalır. Takımlarımızın kendilerine güvenerek çevreleri tarafından konuşulmasını sağlaması gerekiyor” dedi.

“DOZUNDA KIYASLAMA YAPILMALI”

Dozunda bir kıyaslamanın da takım olmanın kritik ayrıntılarından birisi sayılabileceğini dile getiren eğitmen Karaca, başarının, takımdaki bireylerin birbirine güvenerek çalıştıkları iş ortamında elde edilebildiğini ifade etti. Karaca şöyle konuştu, “Kıyaslamalar takım içinde yapılmalı fakat bunun belli bir seviyede olması takım içinde yaşanacak kargaşayı engeller. Kıyaslamaların bilinçli ve yeteneklerin farkında olunarak yapılmasında fayda var. Minumum düzeyde kıyaslanma yapılmalıdır, yoksa bu takımın var olan dengesini bozarak başarıya ulaşmayı engelleyebilir. Takımın görev dağılımdaki güvensizlikler, birlikteliğin ve başarıların önünde engel teşkil eder.”

“TAKIM OLMA AŞAMALARINDAN GEÇMELİYİZ”  

Sunumunda takım olmanın aşamalarına ve takım çalışmasını olumsuz etkileyen konulara da değinen Karaca,“ Başarı sinerjiden doğar. Kişilerin ilk işe başladıklarında, takıma adapte olması için takım olmanın aşamalarından geçmesi lazım. Bu aşamalar;  oluşma, boğuşma, buluşma, ulaşma olmak üzere dört aşamadır. Kişilerin bu aşamaları geçme süreleri farklılık gösterebilir.  Bu aşamaları geçenler takımıyla bir bütünlük yaşar. Kalite ve fayda endeksi seviyesine gelerek düşük maliyetle daha çok fayda sağlama düşüncesine sahip olurlar. Takım çalışmasını olumsuz etkileyen durumları ise, çözülemeyen kişisel sorunlar, adil olmayan katılım, gerçekçi olmayan beklentiler, müşteri odaklı olmayı unutmak ve takım içi kutuplaşma şeklinde sıralanabilir. Burada en önemli etken kutuplaşma sürecine gelmeden sorunların çözülebilmesidir” dedi.

İlgili Fotoğraflar