UHKİB'DEN MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİNDE KALIP GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI

28.04.2022
  • UHKİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI NÜVİT GÜNDEMİR:
  • “ARTIK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”
  • “SANAYİNİN KALIP TASARIM KONUSUNDAKİ EKSİKLERİNİ TAMAMLAMAK İSTİYORUZ”

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Moda Tasarım Teknolojilerinde Kalıp Geliştirme Eğitim Programı'nın tanıtım toplantısını yaptı.

UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, sanayi tarafında kalıp tasarım konusunda ciddi eksikler bulunduğunu, bu eğitim programıyla bunu tamamlamayı amaçladıklarını söyledi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ile Bursa Uludağ Üniversitesi arasında imzalanan eğitim iş birliği protokolü kapsamında Moda Tasarım Teknolojilerinde Kalıp Geliştirme Eğitim Programı'nın tanıtım toplantısı yapıldı.

UİB Mavi Salon'da yapılan toplantıya başta UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Taşdelen'in yanı sıra UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, UİB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ayşe Mehtap Ekinci, Proje Koordinatörü Mihriban Akyol, okul müdürleri ile Moda Tasarım Teknolojileri alan şefleri de katıldı.

Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım

UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir toplantıda yaptığı konuşmada, son zamanlarda sosyal medya ile modanın dönemsel olmaktan çıkıp, günlük hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu hızlı moda akımı Türkiye'ye bir şans doğurdu. Çünkü Türkiye, Avrupa'nın en yakın tedarikçisi. Ve Türkiye'de dikiminden dokumaya, boyadan baskıya kadar her türlü dikey yapı var. Bu yapı bir Çin de bir de İtalya'da bulunuyor. Pandemi ile birlikte gelen lojistik sorunu da yine Türkiye'ye avantaj sağladı. Son 3 yıl içinde UHKİB'in ihracattaki artışı yüzde 50'nin üstünde. Burada Bursa'nın bir tekstil kenti olma özelliğini de unutmamamız lazım. Geçen sene Türkiye hazır giyim ihracatı yüzde 18 artarken Bursa'nın ihracatı yüzde 32 arttı. Son 3 yıla baktığınız zaman Türkiye ihracatına göre Bursa ihracatı 2 kattan fazla arttı. Bunun sebebi de Bursa'nın dinamik yapısı. Ürün çeşitliliğinin ve adedinin yanı sıra en önemli şeylerden biri de tasarım. Bizden yaratıcı fikir ve bu fikri ürüne dönüştürmemiz bekleniyor. Bununla ilgili olarak bu eğitim programını düzenlemek istedik. Sanayi tarafında kalıp tasarım konusunda ciddi eksiğimiz var. Bunları tamamlamamız lazım. Bu eğitim projesi çerçevesinde doğru öğrencilere ulaşmak istiyoruz. Artık katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor.”

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Taşdelen de güzel bir proje için bir araya geldiklerini belirterek, “Proje bize anlatıldığında oldukça heyecanlandık. Moda tasarım alanındaki 12. sınıf öğrencilerimize yönelik uzun soluklu bir eğitim planlanıyor. Bu sadece eğitimden ibaret değil, eğitimin akabinde istihdamı öngören bir proje. Bu nedenle bu projeyi önemsiyoruz” dedi.