EYLÜL AYI İHRACAT VERİLERİ BURSA'DA AÇIKLANDI

05.10.2023
  •  TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BOLAT:
  • “BURSA LOKOMOTİF ŞEHİRLERİN BAŞINDA GELİYOR”
  • “İHRACATIMIZIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI % 102 OLDU”
  • “DEPREMDEN KAYNAKLANAN İHRACAT KAYBINI 7 AYDA TELAFİ ETTİK”

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül ayı ihracat rakamlarını Bursa'da Birliğimiz ev sahipliğinde açıkladı.

Eylül ayı ihracat verilerinin açıklandığı basın toplantısına, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, UİB Koordinatör Başkanımız Baran Çelik ve diğer Birlik Başkanlarımız ile TİM Yönetim Kurulu Üyeleri katıldılar.

Basın Toplantısında konuşan ve Eylül ayının ihracat verilerini açıklayan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 82'ye yükseldiğini dile getirirken, “Eylülde ihracatımız yıllık yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek Eylül ihracatına ulaştık. 3 aydır ihracatımız sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir başarı” dedi.

Bakan Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen Eylül ayına ilişkin dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda, Bursa'nın sanayisiyle, tarımıyla, hizmetler sektörüyle, turizmiyle lokomotif şehirlerden olduğunu söyledi.

Bakan Bolat, şubat ayındaki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan ihracat kaybını son 7 ayda telafi ettiklerini dile getirdi. Son 12 aylık ihracatın ise yüzde 0,4 artışla 253 milyar 534 milyon dolara yükseldiğini bildiren Bolat, "Burada şunu ifade etmek isterim ki deprem sürecinde 7 ayda tam 6 milyar dolarlık bir kaybımız var ihracatta. Deprem felaketi olmasaydı aslında ihracat rakamımızda bugün itibarıyla 9 ayda 6 milyar dolar daha fazla bir ihracattan bahsediyor olacaktık." diye konuştu.

İthalattaki düşüş eğiliminin 3 aydır sürdüğünü belirten Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 95,3. Enerji ve altın hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı da yüzde 102 oldu. İthalatımızda çok önemli bir gelişme var. Düşüş eğilimi devam ediyor" şeklinde konuştu.

Bakan Bolat konuşmasının devamında şunları söyledi: “Demek ki alınan tedbirler ve uygulanan politikalar bizim doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. Eylülde motorlu kara taşıtları ihracatının yüzde 5,5 artışla 2,5 milyar dolar oldu. Motorlu kara taşıtları ihracatımız ana sanayi ve yan sanayi olarak yüzde 17,5 artışla 22,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.”

GÜLTEPE: “İHRACATIMIZDAKİ KISIR DÖNGÜYÜ TEMMUZ'DAN İTİBAREN KIRMIŞ BULUNUYORUZ”

Bakan Bolat'tan konuşmayı devralan TİM Başkanı Mustafa Gültepe de “Hem ihracatımızı artırmak hem de dönemsel dalgalanmaların olumsuz etkilerini azaltmak için alternatif pazarlar bulmamız gerekiyor. Pazar çeşitliliğimizi artırma hedefiyle bu yıl ticaret heyetlerine özel bir önem veriyoruz. Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda ihracatçı birliklerimizle birlikte 9 ayda 62 ülkeye 118 ticaret heyeti düzenlendik” dedi.

Eylül ayları özelinde bakıldığında geçen ay en yüksek ihracat hacmine ulaştıklarını bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, sözlerine şöyle devam etti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Eylül'ü 22,7 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 artıdayız. İlk yarıda bir önceki yılın aynı dönemine göre bir ay artı, bir ay eksi seyreden ihracatımızdaki kısır döngüyü Temmuz'dan itibaren kırmış bulunuyoruz. Temmuz'dan bu yana önceki yılın aynı aylarına göre daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşıyoruz. Ocak-Eylül dönemine baktığımızda 187,5 milyar dolarla geçen yılla hemen hemen aynı düzeydeyiz. Son 12 aylık ihracatta ise 253,5 milyar dolardayız. Eylül'de ihracatımıza en yüksek katkıyı 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörümüz verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay 31 ilimiz ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu.”

Mustafa Gültepe, Türkiye'nin ana ihracat pazarı konumundaki Avrupa'da son bir yıldır talebin yavaş seyrettiğini hatırlattı. Euro bölgesinde imalat PMI verisinin Ağustos'ta 0,8 puan artmasına rağmen hâlâ eşik değerin altında bulunduğunu ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa'daki 29 ülkenin bu yılki dış ticaretine baktığımızda 25'inin çelik, 21'nin demir ve demir dışı metaller, 19'unun tekstil, 19'unu kimyevi maddeler, 16'sını hazır giyim ithalatında ciddi düşüş görüyoruz. ABD'nin çelik ithalatı yüzde 15, Almanya'nın demir ithalatı yüzde 19, İtalya'nın tekstil ithalatı yüzde 11, Fransa'nın kimyevi maddeler ithalatı yüzde 10, İngiltere'nin hazır giyim ithalatı yüzde 15 daraldı. Doğal olarak bu tablo ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Avrupa ve ABD bizim için ana pazar olmaya devam edecek. Ama bir taraftan da hem ihracatımızı artırmak hem de dönemsel dalgalanmaların olumsuz etkilerini azaltmak için alternatif pazarlar bulmamız gerekiyor.”

Mustafa Gültepe, doğru zamanda atılan doğru adımların mutlaka olumlu yansımalarının görüldüğünün altını çizdi. TİM'in kamu ve özel 11 bankayla imzaladığı protokolü hatırlatan Gültepe, “Bankalarımızın oluşturduğu kredi paketinden bir ayda 3 bin 500'den fazla firmamız yararlandı. Firmalarımız bu süre içinde 4,2 milyar lira, 788 milyon dolar ve 116 milyon Euro kredi kullandı. Böylece bir ayda kullanılan kredi hacmi 1 milyar doları geçti. Ayrıca reeskont kredilerinde günlük limitin 3 milyar liraya çıkarılmasının olumlu yansımalarını da görüyoruz. İhracatçılarımızın finansmana erişimi büyük ölçüde sorun olmaktan çıktı. Artık finansman arayışı ile zaman kaybetmek yerine daha çok üretime ve ihracata odaklanabiliyoruz” diye konuştu.