AR-GE MÜHENDİSİ YETİŞTİRME PROGRAMI TAMAMLANDI
01.10.2019
GELECEĞİN AR-GE MÜHENDİSLERİ SERTİFİKALARINI ALDI
BURSA - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) işbirliği ile Türkiye'deki Ar-Ge personeli ihtiyacını karşılamak ve donanımlı Ar-Ge personeli yetiştirmek üzere hayata geçirilen Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı'nın 2019 yılı yaz dönemi sona erdi.
Önceki yıllarda OİB-BUSİAD işbirliğinde Bursa'da gerçekleştirilen program, bu yıl itibariyle OİB-İnci Akademi işbirliği ve Maxion Wheels, Norm Civata, Renkler Makine, Volkan İtfaiye, İnci GS Yuasa, Teknika Plast desteği ile İzmir'e ve OİB-TAYSAD işbirliği, Benteler, Birinci Otomotiv, A Raymond, Cavo, Autoliv, Palzer Pimsa, Farba desteği ile Kocaeli'ye uzandı. Bu yıl 3 farklı şehirde gerçekleşen Otomotiv Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programına toplam başvuru sayısı 1000'e yaklaşırken, toplamda da 94 katılımcı sertifika almaya hak kazandı. Bursa'da; OİB ve BUSİAD iş birliği; Tofaş, Oyak Renault, Coşkunöz, Martur, Doğu Pres, ve Yeşilova Holding desteğiyle düzenlenen programı başarıyla tamamlayan 49 öğrenci, başarılarını sertifika alarak taçlandırdı.
3 farklı şehirde gerçekleştirilen sertifika töreninde; Bursa'da, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay gençlere seslenirken, İzmir'de OİB Yönetim Kurulu Üyesi Şerife Eren, Kocaeli'de ise OİB Denetim Kurulu Üyesi Ali Kemal Yazıcı konuştu.
“Otomotiv sektörü Ar-Ge'de öncü”
Bursa'daki sertifika töreninin açılışında konuşan, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv sektörünün Ar-Ge anlamında öncü olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın son verilerine göre Ağustos 2019 itibariyle ülkemizde 1188 Ar-Ge Merkezi faaliyet göstermekte. Otomotiv endüstrisi 153 Ar-Ge Merkezi ile bu alanın da öncülerinden. Otomotiv endüstrisinde ayrıca 29 firmanın tasarım merkezi bulunmakta. Önümüzdeki dönemde Tasarım Merkezlerinin sayısının da hızla artmasını bekliyoruz. Ülkemizin geleceği Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırım yaparak ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren bir yapıya kavuşturmaktan geçmektedir.”
Otomotiv endüstrisinde yaşanan dönüşümün gerisinde kalmamak gerektiğine dikkat çeken Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dönüşümün gerisinde kalmamak ve fark yaratarak daha da iyiye gitmek için hâlihazırda yaptığımız işleri daha verimli, daha hızlı yapmak, dijital dönüşümü gerçekleştirmek önümüzdeki en büyük realite. Yeni ürün gruplarına da yatırım yapmak, Ar-Ge, tasarım ve yazılıma çok daha fazla kaynak aktarmak, yeni üretim teknolojileri ve alternatif malzemeleri iş planlarımıza dâhil etmek, çok daha fazla bir ürün çeşitliliğini tasarımdan tedariğe, üretimden dağıtıma esnek şekilde yönetebilecek süreçler tasarlamak da olmazsa olmazlardan.”
Bu yıl 3 şehirden 94 mezun verildi
Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı ile ilgili bilgi de veren Çelik, sözlerini şöyle noktaladı: “Önceki yıllarda OİB-BUSİAD işbirliğinde sadece Bursa'da gerçekleştirilen program 2019 yılında OİB-İnci Akademi işbirliğinde İzmir'e ve OİB-TAYSAD işbirliğinde Kocaeli'ye uzandı. Geçtiğimiz hafta Kocaeli ve İzmir'de toplam 45 öğrencimiz eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldılar. Bugün de Bursa programımızın mezuniyet töreninde bir aradayız. Bu yıl Bursa programımıza 750 başvuru oldu, 130 başvuru sahibi mülakata alındı ve 49 öğrencimiz programı tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı. Toplamda 50 güne yayılan 36 farklı eğitim ve 300 saatlik yoğun bir çalışmanın sonucunda bugün kendilerini mezun ediyoruz. Bu yıl 3 farklı şehirde gerçekleştirdiğimiz Otomotiv Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programına toplam başvuru sayısı 1000'e yaklaştı ve toplamda 94 katılımcı sertifika almaya hak kazandı. Tüm mezun öğrencilerimizi tebrik ediyorum.”
“Bursa, Ar-Ge'de öncü bir kent”
Törende konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da sürdürülebilirlik kavramına dikkat çekti. Türkay sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yılların sık kullanılan kavramları arasında sürdürülebilirlik gelmektedir. Her ne yaparsanız yapın sürdürülebilir olması, artık en önemli kriterlerden biri olmuştur. Bursa üretimde sürdürülebilirlik özelliğini yakalamış bir kenttir. Kalite, maliyet insan gücü ve yetenekleri açısından sürdürülebilirlik noktasında oldukça iyi olan Bursa, çevre konusunda yaşadığı sıkıntıları da çözecek güç ve azimdedir. Sürdürülebilirliğin bir diğer unsuru, hiç kuşkusuz ki yeniliklere de açık olup, gelişmeleri takip etmektir. İşte burada, yine son yılların hayatımıza köklü bir şekilde oturmuş olan araştırma ve geliştirme kavramı devreye giriyor. Bursa, bu konuda da öncü olduğunu gösteriyor. Bursa'da 150'ye yakın Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bulunmaktadır.”
“Bursa'mıza ve ülkemize yarar getirecek işler yapmanızı umuyoruz”
Projenin, Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinde yeni ürünler geliştirecek mühendis ihtiyacını karşılayacak önemli bir adım olduğunu dile getiren Türkay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl, Bursa'da 49 gencimiz daha Ar-Ge Mühendisi olarak sanayiye girmiş olacak. Bugüne kadar ise 180 kadar genç mühendisi, Ar-Ge formasyonuna tabi tutmuş olduk. Bu büyük bir kazanımdır. Bu çalışma, sözlerimin başında ifade ettiğim sürdürülebilirliğin kurumlar arasındaki güzel örneklerinden biri olmuştur. BUSİAD ve OİB, Ar-Ge Mühendisliği Yetiştirme Programıyla başka yerlere de örnek teşkil etmiştir. Umarım ülkemizin ihtiyacı olan, daha çok, daha kaliteli ve daha yeni ürünlerin üretiminde, buralarda eğitim alan genç kardeşlerimizin de imzası olur.”
Başta Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği olmak üzere Tofaş ve Oyak Renault ile Koordinatörümüz Sayın İsmail Durgun'a teşekkür ederim diyen Türkay, sözlerini, “Sevgili gençler, bu önemli programı başarıyla bitirdiğiniz için her birinizi tebrik ediyor, Bursa'mıza ve ülkemize yarar getirecek işler yapmanızı umuyoruz” diyerek tamamladı.
Öte yandan Proje Koordinatörü Dr. İsmail Durgun katılımcılara programın detayları ile ilgili bilgiler verdi. Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı'nı başarıyla tamamlayan öğrenciler sertifikalarını OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu ve OİB Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Öztürk'ün elinden aldı.