BAŞKAN ÇELİK OTEKON 2020'DE KONUŞTU
06.09.2021
ÇELİK'TEN YENİ TEKNOLOJİ VE ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YATIRIM VURGUSU
ÇELİK: OTOMOTİV İHRACATÇILARIMIZ, ENDÜSTRİDEKİ DÖNÜŞÜME UYUM SAĞLAMALI
Uluslararası Otomotiv Teknolojileri Kongresi 2020 (OTEKON 2020) başladı.
Bu yıl 10'uncusu yapılan ve çevrimiçi gerçekleştirilen organizasyonun açılışında, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik konuşmacı olarak katıldı.
'Taşıtlar Ve Mobilite İçin Yeni Konseptler Ve Çözümler' ana temasıyla yapılan organizasyonun açılışında konuşan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv endüstrisinin elektrikli ve otonom araçlar çağına girdiği büyük bir dönüşümden geçiyoruz. Otomotiv ihracatçılarımızın da bir an önce bu sürece hazırlanmaları çok önemli. Otomotiv endüstrisinde yaşanan büyük dönüşümü düşündüğümüzde geçmiş başarılarımız geleceğimizi garanti altına almıyor” dedi.
İzleyicilerle rakamlar da paylaşan Çelik, “En önemli pazarımız olan AB ülkelerinde 2021 yılı ilk yarısında elektrikli otomobil satışları %130, plug-in hibrit otomobil satışları %214, hibrit otomobil satışları %149 arttı. Elektrikli otomobillerin Pazar payı %7, plug-in hibrit otomobillerin Pazar payı %8, hibrit otomobillerin Pazar payı %19 oldu. Dizel otomobillerin Pazar payı %22'ye geriledi. Otomotiv endüstrisindeki dönüşümün etkisini göstermesi açısından iyi bir örnek de dünyanın en büyük gaz ve petrol üreticilerinden Rusya'nın elektrikli araçlar stratejisine 8 milyar dolar kaynak ayırdığını açıklaması oldu. Strateji kapsamında 2024 yılına kadar Rusya'da en az 25.000 elektrikli araç üretilmesi, 9.400 şarj istasyonu kurulması, 2030 yılına gelindiğinde ise Rusya'da üretilen araçların %10'unun elektrikli olması ve 72.000 şarj istasyonuna ulaşılması hedefleniyor” diye konuştu.
Avrupa pazarını kaybetmemek için…
Avrupa pazarını kaybetmemek ve otomotiv endüstrimizin rekabet gücünü koruyabilmek için yeni teknolojilere ve elektrikli araçlara yatırım yapmamız çok önemli diyen Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan son araştırmalara göre elektrikli araç satışlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde keskin bir şekilde artması ve 2020'de 3,1 milyondan 2025'te 14 milyon adede yükselmesi bekleniyor. Bu sayı 2025 yılındaki küresel araç satışının yüzde 16'sına denk geliyor. Bir başka tahmine göre 2030 yılında Avrupa'da 30 milyon elektrikli araç olacak. Kısacası bütün tahminler yakın bir gelecekte elektrikli araç sayısının önemli bir şekilde artacağını öngörüyor. Bunda en önemli etkenlerden biri Avrupa'da Yeşil Mutabakatla da birlikte şekillenen yeşil dönüşüm olacak.”
BUÜ, sektöre katkı sunuyor…
Programın açılışında konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da, “Üniversitemizde eğitim öğretim faaliyetleri ile hem önlisans, hem lisans hem de lisansüstü düzeyde otomotiv sanayine katkı sunması adına önemli bölümler açtık. Geçtiğimiz yıl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz'da Hibrit ve Elektrikli Araçlar Teknolojisi Programı'nı hizmete sunduk ve bu programa 60 civarında öğrenci aldık. Lisans düzeyinde ise çok önemli görevler ifa eden Otomotiv Mühendisliği bölümümüz var. Bu bölüm de verdiği mezunlarla sektöre değer katıyor. Lisansüstü noktasında da bu sene YÖK'e yaptığımız başvuruyla Elektrikli ve Hibrit Araçlar Yüksek Lisans programı ile eğitime ve sektöre katkı sunacağız” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ulusal ve uluslararası alanda önemli isimler, konuyla ilgili sunumlar yaptılar. Uluslararası Otomotiv Teknolojileri Kongresi 2020 (OTEKON 2020) 7 Eylül Salı günü sonra erecek.