COVİD-19, BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN İTİCİ GÜÇ OLDU

03.06.2020

 

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, @utibsosyal Instagram hesabı üzerinden Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter ile “Yaratıcı Çarpışma: Girişimcilik” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Pınar Taşdelen Engin, “Pandemi sürecinde dijital dünyanın özellikle iş insanlarına çok yardımcı oldu. Bu zorlu süreci tecrübelerin paylaşımı, yeni deneyimler edinilmesi anlamında olumlu hale dönüştürdük. Artık bir şekilde hayata dönmek zorundayız.”

Ahu Büyükkuşoğlu Serter, “Pandemi sonrasında yeni trendler ortaya çıkacak. İnsanların pek çok şeyden vazgeçecek. Her şeyi yeniden keşfedip masaya yatırmak için doğru bir dönem”

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) sektör temsilcileri ve özellikle gençler için ufuk açan programlarına online platformlardan devam ediyor. UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin moderatörlüğünde @utibsosyal Instagram hesabı üzerinden düzenlenen söyleşinin konuğu Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter oldu. “Yaratıcı Çarpışma: Girişimcilik” konulu söyleşide, Covid-19 sonrası dünya piyasalarında değişen trendler ve yeni girişimcilik anlayışı değerlendirildi.

Pandemi sürecinde dijital dünyanın özellikle iş insanlarına çok yardımcı olduğuna dikkat çeken UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Dünyanın zorlu bir sınavdan geçtiğini ifade etti. İş dünyasının bu dönemde bir yandan mevcut krizi yönetmeye çalışırken diğer yandan yeni dönemde iş yapmanın yollarını aradığını, alternatif sistem ve yaklaşımlar geliştirmeye odaklandığını söyledi. “Artık bir şekilde hayata dönmek zorundayız” diyen Taşdelen Engin, “Bu zorlu süreci tecrübelerin paylaşımı, yeni deneyimler edinilmesi anlamında olumlu hale dönüştürdük. Köklü denilebilecek değişimlere şahit oluyoruz. Covid-19'a çözüm bulma ihtiyacıyla insanlar, sivil toplum kuruluşları ve hatta hükümetler bir araya geldiler. Demek ki bir araya gelebiliyoruz. Bunu görmek insanı mutlu ediyor” dedi.

Dünyanın yaşadığı süreci değerlendiren Ahu Büyükkuşoğlu Serter, “Temassız ekonominin yıldızının parladığı bir dönem yaşıyoruz. Pandemi sonrası bizi nasıl bir dünya bekliyor?” sorusunu ise şöyle cevapladı:

“Hepimiz insanız ve insanın doğası hiç değişmiyor. Yüzyıllardır aynı. İnsan çok çabuk unutuyor, çok çabuk alışabiliyor ve eskiye çok çabuk dönebiliyor. Pandemi sonrasında yeni trendler ortaya çıkacak. İnsanların pek çok şeyden vazgeçecek. Her şeyi yeniden keşfedip masaya yatırmak için doğru bir dönem. Covid-19, bir şeyleri değiştirmek için insanlar açısından itici güç oldu. Sağlık, finans ve e-ticaretin ön plana çıkan sektörlerin başında geliyor. Pek çok yatırımcı bu sektörlere yöneldi. Ancak girişimcinin öğrenebilme, gelişme kabiliyeti olmalı. Yeni şeyleri sünger gibi çekerek, yutarak ilerleyeceksiniz. Bütün dünyayı öğrenmek, İngilizce bilmek çok önemli. Biz Türkiye içinde hayal edip, Türkiye içinde yaratabiliriz, ancak bunu dışarıda, onların dilinde satmamız lazım.”

“Gençleri her şeyin merkezine koymalıyız”

“Melek yatırımcı” konusuna da değinen Serter, bunun için yatırımcının meraklı olmasının ön şart olduğunu vurguladı. Serter, 40 yaşına kadar kendinden büyüklerden öğrendiklerini hayata geçirdiğini, bu süreçten sonra ise gençlere kendi birikimlerini aktardığını belirtti. Yeni yatırımlara yelken açmak, büyümek ve gelişmek için gençlere şans verilmesi gerektiğini aktaran Serter, “Gençleri her şeyin merkezine koymalıyız” dedi. Kadınların iş dünyasının içinde “var” olmasını çok önemsediğinin altını çizen Serter, “Kadın ve erkeğin bir arada güzel bir şekilde koşabildiği, çalışabildiği yerler çiçek açıyor” değerlendirmesinde bulundu. Pandemi sonrasında tüm dünyada işsizliğin artacağı yönünde öngörüsünün bulunduğunu belirten Serter, “Birçok insan işinden olacak. Bu insanlar kendilerine yapacak iş arayacaklar. Bu insanlara iş yaratan kişi olmak müthiş değerli hale gelecek. Bu işleri yapanlar çok ön plana çıkacak” dedi.

Dünyanın yeni lüksü “Güven” oldu

Ahu Büyükkuşoğlu Serter, son yıllarda dünyanın en lüks, en değerli şeyinin 'güven' olduğunu kaydetti. Şu dönemde güven satan her markanın, her şirketin bir anlamda 'lüks' sattığını dile getiren Serter, “Çünkü artık müşteri size güvendiği için geliyor ve bu da lüks bir marka olduğunuz anlamını taşıyor. Yani lüks anlayışı tamamen değişti. Bence şirketler bu konuyu çok iyi irdelemeli. Covid-19 döneminde herkes çalıştığı şirkete güvenmek istiyor. Güven çok önemli ve ancak bu güveni sağlamak çok daha önemli. Her şirket 'Ben ne kadar güvenliyim? Müşterilerim kim?' konularını iyi irdelemeli. Bu konuda kendini geliştirmeli” diyerek önerilerini paylaştı.

Söyleşiler UTİB Spotify'de

@utibsosyal kurumsal Instagram hesabında canlı yayınlarla gerçekleştirilen söyleşiler, “UTİB Spotify” hesabı üzerinde “Podcast” olarak yer almakta. Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter'ın katılımıyla gerçekleştirilen “Yaratıcı Çarpışma -Girişimcilik" söyleşisini tekrar dinlemek için--> https://open.spotify.com/episode/1YkzG5RTuUh4zYR5cL30N9?si=iGwoCWO_S4GELFl8w3kXr Tasarımcı Bahar Korçan'in katılımıyla gerçekleştirilen “Tasarım, Covid-19'u nasıl yener?” konulu söyleşisini tekrar dinlemek için--> https://open.spotify.com/episode/2NmFui4FHaxEFJQexG1rtx?si=P_6aOU7wR6-nmsdMtWoLDw

İlgili Fotoğraflar