GENÇ GİRİŞİMCİLERİN YOL HARİTASI UTİB'DEN

START-UP CHALLENGE'DA ÖN ELEMEYİ GEÇEN GİRİŞİMCİLERİN EĞİTİMİ SÜRÜYOR

UTİB'in, Techxtile Start-Up Challenge programına katılarak, ön elemeyi geçen genç girişimcilere verdiği eğitimler sürüyor. Start – Up Mentörü Mehmet Alpatlı'nın moderatörlüğünde genç girişimcilere yeni bir girişimin nasıl başarılı bir şekilde sürdürülebileceği anlatıldı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Bursa Teknoloji Koordinasyon ve AR-GE Merkezi (BUTEKOM) iş birliğinde girişimcilik platformuna dönüşen TechXtile Start-Up Challenge'ın, girişimciler için düzenlediği eğitimleri devam ediyor. Ön elemeyi geçen girişimciler, Start – Up Mentörü Mehmet Alpatlı'nın moderatörlüğünde düzenlenen 'Müşteri Doğrulama Eğitimi'nde buluştu.

MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINI İYİ BELİRLEYİN

'Müşteri Doğrulama Eğitimi' kapsamında ön elemeyi geçen girişimciler ile gerçekleşen buluşmada TechXtile Start-Up Challenge'ta müşterilerin kimler olabileceği ve iş planlaması hakkında bilgiler veren Mehmet Alpatlı, “Müşteri kesitinizin ne olacağına karar verdikten sonra onu yakından incelemeniz ve tanımanız lazım. Müşterileri belli kriterlere göre ayırdığımızda onları daha iyi tanıyıp ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan ürünler geliştirebilirsiniz. Bu sayede ihtiyaçları iyi belirlenmiş müşterilere hem satış yapmak, hem de onları daha tatmin ederek sürdürülebilir başarı mümkün olur. İş modeli kanvası ise oldukça kapsamlı ve iş fikrinin tüm detaylarıyla oluşturulduğu bir plandır. Neyin hangi zamanda, ne şekilde kimler tarafından yapılacağı; müşterinin kim olduğu, ürünün ne olduğu, hangi fiyattan nerelerde satılacağı gibi planlamalar yapıldığında girişiminizi ileri götürebilecek fikirlere veya çıkabilecek herhangi bir soruna erken çözüm üretebilme fırsatı sunar” diye konuştu.

YÜZDE 40 KURALINA DİKKAT

Pazar araştırması ile girişimcilikte başarılı olunabileceğini de kaydeden Alpatlı, “Pazar araştırması yaptığınızda girişimde bulunacağınız sektörünüzün hedef kitlesi hakkında veri bulabilirsiniz. Bu araştırma, her işletmenin yapması gereken en gerekli şeylerden biridir ve araştırmayı en iyi şekilde sonuçlandırmak için öncelikle kime sorulacağına karar vermek gerekir. Görüşmeleri yaptıktan sonra geri bildirimlerin analizlerini yaparak güvenilir verilerle bu yola başlamak en iyisi olacaktır. İyi bir pazarda, o pazarı tatmin edebilecek bir ürünle yer almaya karşılık gelen ürün-pazar uyumu da önemli. Anket çalışmalarında müşterilere belirlediğiniz soruların cevabı, eğer yüzde 40'ın üzerinde sonuçlandıysa o zaman ürün-pazar uyumunu yakalamışsınız demektir” dedi.

 

 

 

İlgili Fotoğraflar