GİRİŞİMCİLİĞİ ARTIRARAK, TEKSTİLDE ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ

12.11.2021

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, girişimcilere iş fikirlerinde yol haritası çizmek için verdikleri eğitimler sayesinde tekstil ve yan sektörlerin büyük gelişme kaydederek, üretim üssüne dönüşümü sağlayacağını ifade etti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), TechXtile Start-Up Challenge 2021 programına başvuran girişimcilere yönelik Genel Girişimcilik Eğitimi'ni çevrimiçi olarak gerçekleştirdi.

Girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve nitelikli iş fikirlerinin ortaya çıkması amacıyla düzenlenen eğitim, TechXtile Program Koordinatörü Ufuk Batum moderatörlüğünde bir haftada iki gün olmak üzere toplamda dört gün sürdü. Eğitimin açılış konuşmasını yapan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “AR-GE ve inovasyon çalışmalarının katkısıyla tekstil sektöründe bir üretim üssü olmayı amaçlıyoruz” dedi.

SEKTÖR İÇİN BÜYÜK KAZANIMLAR BEKLENİYOR

TechXtile Start-Up Challenge bünyesinde düzenlenen eğitimin, uzun soluklu bir iş birliği içerisinde ilerleyerek tekstil ve hazır giyim sektöründe girişimcilik anlayışını geliştireceğini belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Techxtile Start-Up Challenge, paydaşlarımızdan ve girişimcilerimizden aldığımız geri dönüşler doğrultusunda oldukça faydalı bir program oldu. Biz de bu düşünceden hareketle sektörümüze katkı sağlamak amacıyla daha fazla proje üretmeye kararlıyız. Eğitimimiz, katılımcılarımızın projeleri sayesinde sektörümüze büyük değerler kazandıracak. Tekstil özelinde yaptığımız bu program ile sektörümüzün dirsek temasında olduğu yan dallar ve sektörler de gelişerek büyüme gösterecek. Techxtile Start-Up Challenge programında, katılımcılarımızdan aldığımız talepler doğrultusunda ödüller vermek yerine mentorlük, patent başvuru desteği, yeni şirket kurma, ofis kiralama ve muhasebe desteği gibi alanlarda girişimcilerimizi destekliyoruz. Bu kapsamda düzenlenen Akıl Fikir Buluşmaları programında müşteriler ve yatırımcılar ile buluşacak olan girişimcilerimizin iş fikirleri, gerçeğe dönüştürülmüş olacak. Katılımcılar İçin Genel Girişimcilik Eğitimi ile başladığımız bu yolculukta tüm girişimcilerimize başarılar diliyorum” diye konuştu.

TECHXTİLE START UP CHALLANGE GİRİŞİMCİLERE YOL GÖSTERİYOR

Bir haftada iki gün olmak üzere toplamda dört gün  süren eğitimde katılımcıların iş fikirlerini dinleyen ve iş modellerinden, müşteri kesitlerine kadar pek çok konuda derinlemesine bilgiler veren Ufuk Batum girişimcilere, müşteri ve çözüm odaklı olma tavsiyesi verdi. AR-GE'nin önemine bir kez daha vurgu yapan Batum, “Türkiye'nin toplam AR-GE bütçesi 8 milyar dolar. Büyük bir sayı gibi gözükse de yeterli değil. AR-Ge yatırımlarının artmasıyla yeni girişimlerin önünü açacaktır. Girişimcilerin bu işe başlarkenki tavrı çok önemli, girişimci asla karamsar olamaz. Jüriye fikrimizi sunarken yaydığımız enerjiye göre değerlendiriliş biçiminiz de değişir. Her zaman iyimser yaklaşmanızı ve planlı hareket etmenizi öneriyorum. Girişimcilik ekosistemini yaygınlaştırmak için, Techxtile Up Challenge gibi fırsatlarla dolu programlar büyük önem arz ediyor, yol gösteren ve ufuk açan nitelikte.  Bu program bir yolculuk ve bu yolculuğa katılan herkes belli kazanımlar elde ediyor. Bizler genç girişimcilere ve girişimlere destek vermeye her zaman hazırız, yeter ki yararlanılmak istensin” diye konuştu.

'HATALARINIZDAN DERS ÇIKARIN'

Eğitimin; insan sermayesine yatırım yaparak süreç içerisinde sürekli gelişim sağladığını kaydeden TechXtile Program Koordinatörü Ufuk Batum da “Hata yapmaktan korkmayın; hatalarınızdan ders çıkarın ve tekrarlamayın. Girişimcilik, mükemmelliği aradığımız bir domain değil. Ülkemizde AR-GE ekosistemi oldukça gelişti ve bu konuda yatırımcıların ve girişimcilerin iyimser yaklaşmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Ar-Ge, gelişimin ve rekabetin temel noktasıdır. Piyasaların birbirine eklemlendiği günümüzde, bu rekabet ortamında konum olarak yükselmemiz için AR-GE çalışmaları ile ayrışmamız gerekiyor. Araştırma ve geliştirme kültürünü geliştirdikten sonra pazarlama ile birleştirmeli ve ticarileştirmelisiniz. Pazar odaklı düşünerek, müşteriyi ilk seviyeye koymalı ve bir sonraki adımlarınızı aldığınız geri bildirimler noktasında ilerletmelisiniz. Değer ürettiğimiz kişinin müşterileriniz olduğunu unutmadan onların beklentilerini önceleyerek hareket etmek çok önemli” ifadelerini kullandı.

“MÜŞTERİ SEGMENTASYONU YAPMALISINIZ”

Girişimcilerin iş modeli üretme yolunun 9 yapı taşından oluştuğu bilgisini de veren Batum, “İş planın omurgası konumunda bulunan iş modeli; piyasa değerinin tanımlandığı, üretildiği, dağıtıldığı ve tekrarlandığı davranışlar bütününü ifade eder. İş fikrinizi hayata geçirirken ihtiyaca uygun bir değeri ürün veya hizmete dönüştürmelisiniz. Piyasanın ihtiyacını belirledikten ve üretimi gerçekleştirdikten sonra doğru müşteri kanalına dağıtım yaparken müşterinin dünyasını iyi analiz etmiş olmanız gerekmektedir. Çünkü pazarlamada her şey müşterinin çevresinde dönmektedir. Müşteriler davranış, yaş, cinsiyet, coğrafi konum, satın alma gücü ve eğitim seviyesi doğrultusunda segmente edilmelidir. Bu segmentasyon sayesinde doğru müşteri kanalına yönelir ve hedef kitlenize değer sağlamaya ağırlık verebilirsiniz” şeklinde konuştu.

İlgili Fotoğraflar