KRİZDE DEPO VE STOK YÖNETİMİ ONLİNE EĞİTİM
15.05.2020
“STOKU OLAN DEĞİL, NAKİTİ OLAN KAZANACAK”
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), online eğitimler kapsamında üyelerini bilgilendirmeye devam ediyor.
Video konferans yöntemiyle yapılan eğitimde, Business Management Institute eğitmeni Metin Çavuşlar, “Krizde Depo ve Stok Yönetimi” konusunda bilgiler verdi.
Eğitmen Metin Çavuşlar; Krizde Neler Değişir? Kriz nedenleri, krizde yapılacaklar için belirleyici midir? Krizde avantaj ve dezavantajlar nelerdir? Kriz sonrasına nasıl hazırlıklı olmalıyız ve neler beklemeliyiz gibi konularda katılımcılara tavsiyelerde bulundu.
Esas sıkıntının, salgında değil salgın sonrasında kendisini tam olarak göstereceğine vurgu yapan Çavuşlar, “Bu yaşadığımız salgın krizinde para maliyetlerinde şimdilik bir artış olmamakla beraber döviz fiyatında önlenemez yükseliş, salgın sonrasındaki normalleşmeyi çok zorlayacaktır. Eğer beklendiği şekilde hem yerelde hem uluslararası alanda talep artışı olursa, paramızın hızlı bir değer kaybı kaçınılmaz görünmektedir” ifadelerini kullandı.
“Krizden, ekonomimizin gücü oranında etkileneceğiz”
Birçok krizde, krize neden olan sebepler, krizde yapılacaklar için belirleyicidir diyen Çavuşlar, salgın sürecinde durumun böyle olmadığını ifade etti. Eğitmen Metin Çavuşlar, şunları söyledi: “Siyasi, ekonomik ve benzeri nedenler, krizde yapılacaklar konusunda belirleyicidir ancak salgın da durum maalesef tam böyle değil. Standart krizlerde olduğu gibi kredi faizlerinde artış söz konusu olmamış, para maliyetleri değişmemiştir. Birçok sektörde çalışamamanın yarattığı sorunlar birikmektedir. Satış yap veya yapma sabit giderler devam etmektedir. Salgın nedenli krizde yapılabilecek çok fazla bir şey olmadığı için krizden, ekonomimizin gücü oranında etkileneceğiz.”
“Az stokla çalışanlar daha az zarar görecek”
Krizde avantajlar ve dezavantajlar olduğunu belirten Çavuşlar, krizde en önemli şeyin nakit olduğunu söyledi. Olabildiğince az stok ile çalışanların bu süreçten karlı çıkacağını söyleyen Çavuşlar, “Krizde satışlar sıfırlanmayıp azaldığı için talep az da olsa devam eder. Ancak taleple birlikte nakit para gereksinimi de artacağı için para pahalanır, ürünler ucuzlar. Bu durumda depoda malı olan değil, kasada parası olan kazanır. Krizde en büyük fark, en büyük talep paraya olduğundan, nakit para kıymetlidir ve elde tutulmalıdır. Bu kriz hemen hemen herkesi etkileyecek, sadece daha az veya daha çok etkilenmek gibi bir durum söz konusu olacak. Bu durumda daha az zarar görenlerin olabildiğince daha az stok ile çalışanlar olduğunu göreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.