OİB İŞ BİRLİĞİYLE DÜZENLENEN SHELL ECO-MARATHON TÜRKİYE'DE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Ömer Burhanoğlu: "Otomotivde çalışma yapan tüm gençler doğru sektörde”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Shell Türkiye iş birliğiyle tüm dünyadan gençleri enerji tasarruflu araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Shell Eco-marathon Türkiye”, 22-24 Eylültarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirildi.
İlk olarak Avrupa'da 1985 yılında düzenlenen, Türkiye'de ise bu yıl üçüncüsü yapılan etkinliğe, Türkiye'nin sekiz şehrinden lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra, Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya'dan gelen toplam 22 takımdaki yaklaşık 300 öğrenci katıldı. 24 Eylül'de düzenlenen ödül töreniyle tamamlanan Shell Eco-marathon Türkiye'de sekiz farklı kategoride ödüller dağıtıldı. Başarı elde eden takımlar, 2018'de Londra'da düzenlenecek ve 30 ülkeden takımların yarışacağı Shell Eco-marathon Avrupa'ya katılım hakkı elde etti.
Dünyanın en önemli öğrenci inovasyon yarışmalarından olan Shell Eco-marathon ödül töreninde konuşan OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, "Son 200 yılda dünya nüfusu 10 kat, ekonomi 100 kat, kat edilen yol 1.000 kat büyümüş. Otomotiv sektörü, en hızlı büyüyen ve lokomotif olan sektörlerden biri. Dolayısıyla otomotiv alanında çalışma yapan tüm gençlerimize doğru sektörde olduklarını söyleyebilirim. Shell Eco-marathon'da kazanmaktan ziyade yarışmak, bu tecrübeye sahip olmak çok önemli. Bu nedenle kazanan kazanmayan tüm ekipleri gönülden kutluyorum” diye konuştu.
Sekiz kategoride ödüller dağıtıldı
Geleceğin mühendislerinin en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etmek amacıyla yarıştığı Shell Eco-marathon Türkiye'de 5'i pist içi ve 3'ü pist dışı olmak üzere 8 farklı kategoride ödüller verildi. Prototip araçlar kategorisinde "hidrojen” ile çalışan araçlar içerisinde en az enerjiyi harcayarak birinci olan takım, 356,42 km/m3 sonucuyla Anadolu Üniversitesi'nden "Hidroana”takımı oldu. Prototip araçlar kategorisinde "elektrikli batarya” ile çalışan araçlarıyla Yunanistan Piraeus Üniversitesi'nden "Poseidon” takımı 504,11 km/kWh'lik sonuçla birincisi oldu. Prototip araçlar kategorisinin "Benzin” enerji tipinde ise, Bratislava Teknoloji Üniversitesi'nin "FME Racing Team”in aracı, 377,59 km/lt sonucuyla bu kategorinin kazananı oldu.
Şehir konsepti kategorisinde "elektrik” ile çalışan araçlar arasında Çukurova Üniversitesi "Cukurova Elektromobil” takımı 107,66 km/kWh'lik sonuçlarıyla şampiyonluğu göğüsledi. İstanbul Üniversitesi'nin "Hidroist”takımı, şehir konseptli hidrojenle çalışan araçlarının ede ettiği 196,66 km/m3'lük sonuçla bu kategorinin birincisi oldu. Yarışmada pist dışı ödüllerde En İyi Tasarım ödülü Bulgaristan'dan Ruse Üniversitesi "HydRU Racing Team”, İnovasyon Ödülü İstanbul Teknik Üniversitesi "Facilis” ve Ekip Ruhu Ödülü ise Uludağ Üniversitesi "UMAKİT”takımlarının oldu.
Çocuklar için İnovasyon Atölyeleri renk kattı
Shell Eco-marathon Türkiye etkinliği için kurulan yarış pistinde İnovasyon Festivalialanında çocuklar için inovasyon atölyeleri düzenlendi.Maker Çocuktarafından düzenlenen kodlama, 3 boyutlu yazıcı ve robot atölyelerine,UserSpotstarafından düzenlenen nesnelerin interneti atölyesine veINOVATIMtarafından düzenlenen drone atölyelerine ilgi büyük oldu.
Türkiye'de bu yıl üçüncüsü düzenlendi
İlk olarak Avrupa'da 1985 yılında düzenlenen, Türkiye'de ise bu yıl üçüncüsü yapılan etkinlikte, 16-25 yaş arasında gençlerin yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh enerji ya da 1 litre yakıt ile en fazla yolu kat eden takımlar ödüllendiriliyor. Ekipler yarışa Prototip ve Şehir Konseptiadlı iki araç kategorisinde katılıyor. Prototip kategorisinde geleceğin yaratıcı tasarımlara sahip otomobilleri yansıtılırken, Şehir Konsepti kategorisinde araçlar geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor.
Yarışmada araçlara güç vermek için dizel, benzin, sıvılaştırılmış doğalgaz (CNG), doğalgazdan elde edilmiş yakıt (GTL), etanol gibi yakıtların yanı sıra hidrojen, elektrik gibi alternatif enerji kaynakları da kullanılabiliyor. Yarışma kapsamında takımlar,Tasarım, İnovasyon, İletişim, Emniyet ve Takım Ruhu kategorilerinde pist dışı ödüller kazanma fırsatına da sahip oluyorlar.