OTOMOTİVDE “HAREKETLİLİK” TEMALI PROJELERE 500 BİN TL ÖDÜL
18.05.2021
OİB 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasına başvurular sürüyor
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilerek ihracatın artmasına katkı sunmak amacıyla düzenlediği 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması için başvurular sürüyor. Bu yıl “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” temasıyla sektörde fark yaratacak yenilikçi projelere toplamda 500 bin TL ödül verilecek.
OİB, 2012 yılından bu yana düzenlediği yarışmada, bugüne kadar 4 binden fazla projeyi değerlendirdi, 193 projeye destek oldu ve 51 projeyi ödüllendirdi. İTÜ Çekirdek'ten kuluçka desteği de alan girişimcilerin, yüzde 46'sı şirketleşerek toplamda 537 kişiye istihdam sağladı. Ciroları 96 milyon TL'ye ulaşan bu girişimlerin aldığı toplam yatırım tutarı ise 61 milyon TL oldu.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilerek ihracatın artmasına katkı sunmak amacıyla düzenlediği 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması için başvurular sürüyor. OİB'in Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde 2012 yılından bu yana düzenlediği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, bu yıl 18 Ekim 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilecek. Geleceğin otomotiv trendleri ve mobilite teknolojilerini belirleyecek yarışma için 3 Eylül 2021 tarihine kadar başvuru yapabiliyor. Yarışma sektör profesyonelleri, akademisyenler, Ar-Ge-Teknopark çalışanları, tasarımcılar, girişimciler, serbest çalışanlar ve öğrencilerin katılımına açık olacak ve 18 yaşını tamamlayan adaylar başvurabilecek.
Bu yılki teması “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” olan Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında, sektörde fark yaratacak yenilikçi projelere toplamda 500 bin TL ödül verilecek. Bu kapsamda yarışmada birinciye 140 bin TL, ikinciye 120 bin TL, üçüncüye 100 bin, dördüncüye 80 bin TL ve beşinciye 60 bin TL ödül takdim edilecek.
Nakdi ödüllere ek olarak, projelerin hayat bulması ve yeni girişimciler yetişmesi için OİB'in İTÜ ARI Teknokent ile yaptığı iş birliği kapsamında, dereceye giren projelerin İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde geliştirilmesine destek olunacak. Ayrıca girişimciler, sanayileşme yolunda danışmanlıktan prototipe, laboratuvardan sanayi ile buluşmaya kadar birçok fırsattan yararlandıracak, ek olarak İTÜ BigBang sahnesinde yarışmaya hak kazanacak. OİB sayesinde girişimciler, aynı zamanda otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma ayrıcalığı da elde edecek.
yrıca yarışmada dereceye girerek ödül almaya hak kazanacak beş finalistin bu yılki ödülleri arasında Adres Patent iş birliğinde Patent Tescili de yer alıyor. Yarışmayı kazanan beş proje sahibine ayrıca Ticaret Bakanlığı onayları ile Yurtdışı Eğitim Bursu verilmeye devam edecek.
Çelik: “Türkiye'nin Ar-Ge merkezi olmasına katkı sunuyoruz”
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması ile dünyada sürücüsüz, yapay zekaya sahip, birbiriyle bağlantılı ve elektrikli araçların kullanımının giderek yaygınlaştığı bir dönemde Türkiye'nin sadece üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olmasını ve ihracat artışına katkı sunmayı amaçlıyoruz” dedi.
OİB'in desteklediği projeler 537 kişiye istihdam sağladı
OİB, bugüne kadar 4 binden fazla projeyi değerlendirdiği yarışmada 193 projeye destek olurken, 51 projeyi de ödüllendirdi. İTÜ Çekirdek'ten kuluçka desteği de alan girişimcilerin, yüzde 46'sı şirketleşerek toplamda 537 kişiye istihdam sağladı. Ciroları 96 milyon TL'ye ulaşan bu girişimlerin aldığı toplam yatırım tutarı ise 61 milyon TL oldu.
OİB'in geçen yıl ekim ayında “Elektrikli Araçlar” teması ile dokuzuncusunu düzenlediği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'nda 40 proje ile en çok proje gönderen üniversite Bursa Uludağ Üniversitesi oldu. Toplam 291 proje arasından Büyütech-Forsight ile Ömer Orkun Düztaş'ın projesi ise birinci seçildi. Dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 250 bin lira ödül verildiği yarışmada, ikinciliği Syntonym projesi ile alan Batuhan Özcan, üçüncülüğü ise Algae Biodiesel projesinin yürütücüsü Selen Şenal aldı.