UTİB BAŞKANI ENGİN: “İNOVASYONU TABANA YAYMALIYIZ”
19.03.2021
TechXtile Start-Up Challenge platformunun tekstil sektörünün girişimcilik rotasına yön vereceğini kaydeden UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, ülke olarak yüksek katma değere ulaşabilmek için inovasyonun tabana yayılması gerektiğini vurguladı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), tekstil sektöründe girişimciliği teşvik etmek amacıyla gerçekleştirdiği TechXtile Start-Up Challenge programının aynı zamanda tekstil sektörünün girişim merkezi olabilmesi için strateji arama konferansı düzenlendi. Online olarak yapılan ve iki gün süren konferansa sektörün tüm paydaşlarından geniş bir katılım oldu. Konferansta, projenin tüm paydaşlarına ve girişim ekosistemine daha da faydalı olabilmesi için girişim merkezin nasıl bir disiplin içinde, hangi temel yetenekler ve çalışma yaklaşımı ile sürdürüleceği konuşuldu.
ODAK NOKTAMIZ GİRİŞİMCİLİK
TechXtile Start-Up Challenge strateji arama konferansının açılış konuşmasını gerçekleştiren UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “2009 yılında Ar-Ge Proje Pazarı olarak başlayan projemiz, Türkiye'deki tüm sektörler için bir rol model haline geldi. 2019 yılında da Techxtile Startup Challenge olarak projemizi güncelledik. Ar-Ge faaliyetlerini uygulamanın odağına alarak, projelerin sanayiye uygulanabilir olmasına özen gösterdik. Girişimcilikte yeni bakış açıları ve iş modelleri sağlamak, yüksek katma değere ulaşmak için inovasyonu tabana yayarak Ar-Ge faaliyetlerine ivme kazandırmak, farklı sektör ve disiplinleri de dâhil ederek sektörümüzün her alanda gelişmesine katkı sağlamak temel hedeflerimiz arasında yer aldı” ifadelerini kulandı.
EN ÖNEMLİ PLATFORMLARDAN BİRİ
TechXtile Start-Up Challenge Programı için geçen yıl 64 projenin kadın girişimcilerden geldiğine işaret eden Engin, “2019 yılında 104 projenin yarıştığı programa, 2020 yılında yüzde 66 oranında artış ile 174 proje başvuruda bulundu. Bu yıl ilk kez kadın girişimcilere yönelik uygulamaya koyduğumuz özel ödülün ilgiyi artırdığını düşünüyorum. 174 başvuru ile Türkiye'nin tekstil odağındaki en önemli girişimcilik platformu haline getirdik. Projemizin tüm paydaşlarına ve girişim ekosistemine daha faydalı olabilmesi için yol haritamızı güncelleyerek Techxtile'ın tekstil sektörünün girişim merkezi olması için uzun vadeli stratejisinin, çalışma sistemini ve yapısını tartışmak istiyoruz” diye konuştu.
KATMA DEĞERLİ İŞE VURGU
TechXtile Start-Up Challenge Programı Koordinatörü Ufuk Batum da “Her daim az kaynak ile daha çok ne yapabileceğimizin üzerinde duruyoruz. Bu yüzden sürdürülebilirlik ilkesi çok önemli. Anahtar kelimelerimizden biri de katma değerli iş. Ekosistemin aktörleri ile birlikte çalışarak bize değer katmasını sağlıyoruz. Tarafsız, çok yönlü, gönüllülük ve profesyonellik esasına dayanan, özgün, inovatif bir yapımız var. Ayrıca millilik ve yerlilik bizim çok seslendirdiğimiz bir kavram. Programımızın sanayiye katma değer sağlayan bir boyutu olması lazım, onun için de geleneksel sektörlere dokunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
TechXtile Start-Up Challenge Strateji Arama Konferansı'nın moderatörlüğünü gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Kırçova da katılımcıların konuyla ilgili görüşlerini aldı.