SU AYAKİZİ

“Su Ayakizi” konulu seminerin konuğu Eğitmen Yasemin Buran Gül oldu.

Sunumuna su ayakizi'nin tanımıyla başlayan Yasemin Buran Gül, su ayakizi'nin malların ve hizmetlerin üretiminde tüketilen doğrudan ve dolaylı su miktarlarını bütüncül bir şekilde ele alan “gerçek” su tüketiminin bir göstergesi olduğunu söyledi. Bir kişinin, ürünün, sektörün, havzanın veya ülkenin birim zamanda üretim süreçlerinde harcadığı ve/veya kirlettiği toplam temiz su miktarını ifade ettiğini belirtti.

Su ayakizi'nin, hem doğrudan su kullanımını hem de üretim sürecindeki dolaylı su kullanımını değerlendiren bir kriter olduğunu aktaran Yasemin Buran Gül, su ayakizinin, su kullanımını ve kalitesini temsil eden mavi, yeşil ve gri su ayakizi olmak üzere üç bileşeni bulunmakta olduğundan bahsetti.

Türkiye'nin yıllık su ayakizi oranını da paylaşan Yasemin Buran Gül, bu miktarın yüzde 89'unun tarımsal kullanım, yüzde 7 evsel kullanım ve yüzde 4 endüstriyel üretime ait olduğu bilgisini verdi. Su ayakizi çalışmalarının faydalarının da anlatıldığı sunumun son bölümünde Yasemin Buran Gül, katılımcıların sorularını cevapladı.