TİM-TEB GİRİŞİM EVİ BULUŞMASI UİB'TE GERÇEKLEŞTİ

08.01.2024

GİRİŞİMCİLERİN GÜCÜ UİB'DE  MASAYA YATIRILDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığı ile hayata geçirilen TİM-TEB Girişim Evi Projesi'nin Bursa Buluşması Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirilen toplantıya UİB Koordinatör Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, TİM-TEB Girişim Evi Koordinatörü Mehmet Şöhrap Sanlı, UİB bünyesindeki birliklerin yönetim kurulu üyeleri, iş insanları ve girişimciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan UİB Koordinatör Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik; “İl Buluşmalarımızın ilkini Bursamızda gerçekleştiriyoruz. 2023 yılını bitiriyor ve yeni bir yıla giriyoruz. 2023 yılında UİB Genel Sekreterliği olarak ilk 11 aylık verilerle ihracatımız yüzde 14'lük bir artış gösterdik.  ve 33 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştık. Yılı 36 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamı ile kapatacağız. Ülkemizde sektörel anlamda tek birlik konumunda olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ise Ocak-Kasım döneminde yine yüzde 14'lük artışla 32 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Geçtiğimiz yılın 12 aylık ihracat rakamını bu yıl 11 ayda geçmiş bulunuyoruz. Otomotiv endüstrisi bu yılı 35 milyar dolarlık bir ihracat ile Türkiye'nin en büyük sektörü olarak kapatacak. Ben bu vesile ile tüm zorluklara rağmen üretmeye, ihracat yapmaya devam eden firmalarımıza tek tek teşekkür ediyorum” dedi.

“Dönüşüme ayak uydurmak zorundayız”

Dünyada üretim ve iş yaşamında yaşanan değişimlere dikkat çeken Baran Çelik, dijital ve yeşil dönüşüme ayak uydurmanın dünya ekonomilerinde yer edinebilmek için elzem hale geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Ülkeler artık start-up ekosistemlerinin gelişimleri ile yarışıyorlar. Ülke olarak dünyadaki güçlü konumumuzu sürdürebilmek için yaşanan değişimlere ayak uydurmamız gerekiyor. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakatı ile sanayilerimizin artık daha yeşil, döngüsel ve dijital bir hale dönüşmesi zorunluluk haline geldi. Sanayicilerimizin bu gelişimlere ayak uydurması, yeni oluşan dünya düzeni içinde pazar payını arttırması ve yaşanan dönüşümün güçlü bir parçası olması elzem bir hale geldi. Biz de UİB olarak çalışmalarımıza bu doğrultuda yön veriyoruz. Sektörlerimizin güncel ihtiyaçları doğrultusunda projelere destek oluyoruz. Otomotiv ve tekstil sektörlerinde düzenlediğimiz etkinliklerle her yıl girişimcileri yatırımcılarla bir araya getiriyor, nitelikli projelere gerekli eğitim, mentörluk, ofis ve - laboratuvar desteği veriyoruz. Genç girişimcilerimiz artık arkalarında biz ihracatçıların olduğunu biliyor ve bu güvenle hareket ediyorlar.

“Dijital değişimle girişimciler büyük işler yapıyor”

UİB Koordinatör Başkanı Çelik, şunları söyledi:

“Dünyada öyle büyük bir dönüşüm var ki yüz yıllık firmalar 2-3 yıl önce oluşturulmuş girişimcilerle rekabet etmek durumunda kalıyor ve konvansiyonel büyük oyuncuların hem ana sanayide hem tekstilde AR-GE çalışmalarıyla geliştirmedikleri projeleri geliştirdiklerini görüyoruz. Bu start-up ekosistemi dünya ekonomisini şekillendirecek bir sisteme doğru dönüyor. Dünya ekonomilerinde daha büyük bir yer edinebilmek için büyük bir ekosistem halinde hep birlikte hareket etmek zorundayız. Bu amaçla 2015 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi ve TEB'in güçlü desteği ile başladığımız bu program, Türkiye'de yenilikçi girişimciliği geliştirmek adına çok önemli bir misyon üstleniyor. Teknoloji girişimciliğine Türkiye'nin her yerinde destek vermek ve girişimciliğin ihracata yönelimini hızlandırmak, yüksek katma değerli teknoloji ürünlerinin ihracattaki payını arttırmak gibi hedeflerle bu süreçte başarılı çalışmalara imza atıyoruz.”

“Ülke ekonomisine büyük katkı”

Baran Çelik'in ardından söz alan TEB KOBİ Bankacılığı Satış Yönetimi Grup Direktörü Tarkan Giresunlu ise “Ekonomimizin tekstil ve otomotivde en önemli üretim merkezlerinden olan Bursa, bu başarısını son dönemlerde girişimcilik ve dijitalleşme adına yürüttüğü çalışmalarla da sürdürüyor. Türk Ekonomi Bankası olarak bu yolculukta girişimcilerimize destek vermekten onur duyuyoruz. Tam 10 yıldır ülkemizde girişimcilik ekosisteminin gelişmesi ve girişimcilerimizin desteklenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, konusunda uzman on portföyümüz, yedi ilde faaliyet gösteren girişim evlerimiz ve iki binden fazla girişimcimizle Türk ekonomisine destek sağlamaya devam ediyoruz. Girişimcilerimizin projeleri kapsamında ülke ekonomisine yaklaşık 5,3 milyar TL'lik bir ciro, 190 milyon dolarlık ihracat sağlamış durumdayız. Girişimcilerimizin aldığı yatırım tutarı ise şu an itibarıyla 700 milyon TL'ye ulaşmış durumda.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şöhrap Sanlı ise şunları söyledi: “Biz kendimizi Türkiye'nin en kapsamlı girişimcilik programı olarak görüyoruz. Temel hedeflerimizden bir tanesi girişimciliği geliştirme misyonumuzu tüm Türkiye'ye yaymak. Biz 54 farklı ilden girişimcilerin, sanayicilerle buluşmasını sağlayan bir buluşma noktasıyız.”

Konuşmaların ardından TİM-TEB Girişim Evi Projesi'nin çeşitli aşamalarından destek alan girişimciler Oxodes Kurucu Ortağı Mert Ali Özel, Ocalis Kurucu Ortağı Ahmet Emre Öçal ve Biteg Kurucu Ortağı Fatih Gençosman projelerini katılımcılara anlattı.

İlgili Fotoğraflar