UTİB 2024 YILI GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ...
16.04.2025
* UTİB BAŞKANI PINAR TAŞDELEN ENGİN: “ZORLUKLARA KARŞI ESNEKLİK VE YENİLİKLE YOL ALIYORUZ”
** UTİB'DEN KATMA DEĞERLİ ÜRETİMLE 2024 YILINDA 1,27 MİLYAR DOLAR İHRACAT
***TEKSTİL SEKTÖRÜ YENİ DÖNEME SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİLİKÇİLİKLE HAZIRLANIYOR
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) 2024 yılı Genel Kurul Toplantısı, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yerleşkesinde gerçekleştirildi. Divan Başkanlığını Nüvit Gündemir'in üstlendiği toplantıya UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve UTİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Genel kurulda, 2024 yılı faaliyetleri değerlendirilirken, sektörün önümüzdeki döneme yönelik yol haritası ve gelişen ticaret politikaları çerçevesinde ihracat stratejileri ele alındı.
“Katma Değerli İhracatla Yolumuza Devam Ediyoruz”
UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, konuşmasında 2024 yılının tüm dünya için ekonomik açıdan zorlayıcı geçtiğini belirtti. Savaşlar, yüksek enflasyon, korumacı politikalar ve daralan tüketici harcamalarının sektöre doğrudan etki ettiğine dikkat çeken Engin, "Artan rekabet ve yüksek enflasyon, maliyetleri yükseltirken, kârlılığımız ciddi anlamda etkiledi. Şirketlerimizde operasyonlarını devam ettirebilmek adına maliyet kontrolü, tedarik zinciri çeşitlendirmesi, yeni pazarlara açılma, dijital ve yeşil dönüşüm gibi stratejiler geliştirmek için var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz." dedi.
UTİB olarak zorlu koşullara rağmen yaklaşık 1 milyar 272 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Engin, “İspanya'ya ihracatımız %34 artışla 138,5 milyon dolara, ABD'ye ise %5 artışla 120 milyon dolara yükseldi. Özellikle İspanya, Mısır, Polonya ve Tunus'taki ihracat artışları motivasyonumuzu artırsa da, ana pazarlarımızdaki azalmalar hepimizi etkiledi. Bu zor koşullara rağmen katma değerli ihracat gerçekleştirmeyi başaran tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“Sürdürülebilirlik ve Ar-Ge Yatırımlarını Önceliklendiriyoruz”
UTİB Başkanı Engin, Türk tekstil sektörünün rekabet gücünü artırmada inovasyonun, sürdürülebilirliğin ve dijital dönüşümün kritik rol oynadığını vurguladı. Engin, “Katma değerli üretimi ve ihracatı destekleyen eğitim programlarımız, sektörel kümelenme projelerimiz ve uluslararası iş birliklerimizle firmalarımıza yeni fırsatlar sunmaya devam ediyoruz. Özellikle TechXtile Challenge gibi girişimcilik programlarımızla sektörde fark yaratmayı sürdürüyoruz.” dedi.
Sektörel kümelenme projeleriyle firmalara yeni pazarlar açmayı ve kapasite geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Engin, “Ekolojik Tekstiller UR-GE Projemizi başarıyla tamamlamak üzereyiz. ABD'ye yönelik yeni Turquality Tanıtım Projesi'ni de devreye aldık. 2025 yılında Almanya, Çin, Fransa, ABD ve İtalya'da önemli fuarlarda yer alarak Türk tekstilini daha görünür hale getirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Kadın girişimciliğini de öncelikli alanlardan biri olarak değerlendiren Engin, “Türk Eximbank ve İGE A.Ş. desteğiyle kadın ihracatçılarımıza 13 milyar liralık finansman sağlanması büyük bir adım. UTİB olarak bu kapsayıcı yapının içinde yer almaktan gurur duyuyoruz.” dedi.
“Türkiye İçin Yeni Fırsat Alanları Doğuyor”
Konuşmasında ABD'nin uygulamaya aldığı yeni gümrük vergilerine de değinen Engin, bu gelişmenin Türk tekstil sektörü açısından hem riskler hem de fırsatlar içerdiğini belirtti. Engin, “Türkiye'ye uygulanan yüzde 10'luk ek vergi, Uzak Doğu'daki rakiplerimize kıyasla daha düşük. Bu durum Türk tekstil ürünlerinin ABD pazarında rekabet gücünü artırabilir. Sektörümüzün yeni konjonktürü değerlendirebilmesi için maliyetlerin kamu destekleriyle dengelenmesi ve yapıcı politikaların hızla devreye alınması hayati önem taşıyor. UTİB olarak, sektörümüzün ve firmalarımızın rekabet gücünü artırmak için kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.