Dış Ticarette Temel Lojistik İş Süreçleri ve Lojistikte Optimizasyon

DIŞ TİCARETTE TEMEL LOJİSTİK İŞ SÜREÇLERİ VE LOJİSTİKTE OPTİMİZASYON

“Dış Ticarette Temel Lojistik İş Süreçleri ve Lojistikte Optimizasyon” konulu seminerin konuğu Doç. Dr. Yurdagül Meral oldu.

İlk olarak lojistik tanımını yapan Doç. Dr. Yurdagül Meral, lojistiğin nakliyeyi, depolamayı, sipariş yönetimini, tedariki, stok kontrolünü, paketlemeyi, dış ticareti, gümrüğü, sigortayı ve ilgili diğer faaliyetleri de kapsadığını söyledi.

Lojistik maliyetini oluşturan unsurların nakliye, depolama, finansman, paketleme ve diğer masraflar olduğunu aktaran Doç. Dr. Yurdagül Meral, dış ticarette her zamankinden daha fazla belirleyici bir unsur olmaya başladığını belirtti. Yapılan araştırmalar sonucunda ilgili faaliyetlerini lojistik firmalarına devreden firmaların yıllık yüzde 20–30 arası maliyet avantajı sağladığı da bahsedildi.

Lojistikte karayolu, denizyolu-nehiryolu (suyolu), havayolu ve demiryolu olmak üzere farklı aşamalar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yurdagül Meral, bütün bu taşımacılık için gereken evrakları anlattı. Taşımacılıkta Uluslararası Mevzuat konusuna da değinen Doç. Dr. Yurdagül Meral, bunların; Deniz Konşimentosu (B/L), Karayolu taşıma senedi / hamule senedi (CMR), Demiryolu taşıma senedi / hamule senedi (CIM) ve Havayolu Konşimentosu (Airway Bill) olduğunu aktardı.

Sunumun son bölümünde Doç. Dr. Yurdagül Meral, katılımcıların sorularını güncel örnekler vererek cevapladı.