Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması -1
SINIRDA KARBON MEKANİZMASI
“Sınırda Karbon Mekanizması” konulu seminerin konuğu Eğitmen Yasemin Buran Gül oldu.
2 Gün süren eğitim kapsamında Yasemin Buran Gül, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (SKDM), geniş bir ürün yelpazesini hedeflese de uygulamanın başlangıcında karbon kaçağı riskinin yüksek olduğu ve benzer özelliklere sahip mallara odaklanılmış bir dizi sektör ile adım atmak amaçlandığını söyledi. Karbon vergisinin üreticilerin kendilerine belirlenene sera gazı emisyon sınırlarını aşmaları halinde karbon emisyonu tonu başına ödedikleri vergiye dendiğini söyleyen Yasemin Buran Gül, Karbon vergisi, hükümetler tarafından uygulanan caydırma amacıyla uygulanan sera gazı kontrol sistemi olduğunu belirtti.
AB'de Sınırda Karbon Vergisi düzenlemesinin pilot olarak yürürlüğe girmesinden de bahseden Eğitmen Yasemin Buran Gül, ilk etapta "karbon kaçağı riski" taşıyan sektörlerin yanı sıra risk listesinde bulunmayan fosil yakıtlı elektrik üretimi ve hidrojen sektörleri etkileneceğini ifade etti. Avrupa Birliği (AB) kurumları, üçüncü ülkelerden alınan demir, çelik, çimento, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik gibi ürünlere sınırda karbon vergisi uygulanması konusunda anlaşma sağladığının hatırlatıldığı sunumun sonunda Yasemin Buran Gül, katılımcıların Sınırda Karbon Mekanizması bilgilendirme konusunda merak ettiği soruları cevaplandırdı.
Eğitimin ikinci gününde Eğitmen Yasemin Buran Gül, farklı ürünlerin üretim aşamasında kullanılan enerji kaynaklarının emisyon değerleri hesaplanması, temiz enerji kaynaklarının kullanımı zorunluluğu ve getirilen kıstaslar, CBAM Mevzuatı işleyişi, basit ve karmaşık mallar için gömülü emisyonların hesaplanması, sınırda karbon uygulaması raporlama sistemi, SKBM Sertifika süreçleri hakkında bilgiler verdi.
Sistem sınırı, raporlama süreci ve sera gazı hesaplama yöntemleri hakkında da bilgiler veren Eğitmen Yasemin Buran Gül, katılımcıların sorularını da yanıtladı.