BUTEKOM, ÇEVRECİ ÜRETİME DİKKAT ÇEKİYOR…
- BUTEKOM ‘TEKSTİLDE SÜRDÜRÜLEBİLİR TEMİZ ÜRETİM GÜNLERİ' DÜZENLEDİ…
BURSA -Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM), Tekstil sektöründe çevreci üretime dikkat çekmeye devam ediyor. Bu amaçla ‘Tekstilde Sürdürülebilir Temiz Üretim Günleri'nin ilkini 5 Şubat günü düzenleyen BUTEKOM, çevre dostu üretime katkı sağlamak adına birçok akademisyeni ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yusuf Ulcay, "Tekstil ve hazır giyim sektörüyle ilişkili çevresel sorunlar, doğal liflerin yetiştirilmesinde kullanılan ilaçlar ve sentetik liflerin üretimindeki emisyonlarla başlamaktadır.” dedi.
BUTEKOM, çevreci üretimi desteklemek amacıyla ‘Tekstilde Sürdürülebilir Temiz Üretim Günleri'nin ilkini5 Şubat'ta gerçekleştirdi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) gerçekleşen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Yusuf Ulcay, "BUTEKOM'un hedefi Bursa ve yakın çevresi ile ülkemizdeki tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının yenilikçi ve teknik tekstillere yönelik ürünlerin üretilmesinin sağlanması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, üretim verimliliğinin artırılması, paydaşlar arasında gerekli eğitim, işbirliği, koordinasyon ve iletişimin zamanında doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye'nin en önemli sektörleri arasında yer aldığını da dile getiren Prof. Dr. Ulcay, "Tekstil ve hazır giyim sektörü, ülkemiz ekonomisinin lider sektörlerinden olup, 2014 yılı ihracat gelirlerinin yaklaşık yüzde 17,5'ine tekabül etmektedir. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi çalışmakta olup Türkiye'nin en büyük istihdam grubunu temsil etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından geçilen oturumların öğleden önceki kısmında, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Serkan Pehlivan, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Doç. Dr. Ahmet Günay, Rudolf Duraner Ürün Güvenliği Bölümü'nden Muazzez Ersoy Üstünel, Thies Firmasından Jochen Stillger sunum yaparken, Bursa Teknik Üniversitesi Lif ve Polimer Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Altun'un panel yöneticisi olduğu öğleden sonraki kısmında ise ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Caner Urhan, Control Union Tekstil Departmanı'ndan Nükte Duman ile Sarıkılıç Tekstil'den Alper Sarıkılıç'ın sunumlarını gerçekleştirdi.
Tekstil Endüstrisinde Geri Kazanım konusunun üzerinde durulduğu oturumda, ülkemizde tekstil atıklarının geri kazanımına yönelik uygulamaların bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Altun, bu konuda neler yapılabileceğine dair önerilerde bulundu. Caner Urhan, Uşak ilinde gerçekleştirilen tekstil atıklarında geri kazanım uygulamalarını anlatırken Alper Sarıkılıç sektör tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı. Nükte Duman ise, tekstil atıklarının geri dönüşümünde uygulanan sertifikasyon süreci ile ilgili bilgiler verdi. Panelin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü'nden Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Selin Engin, Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kanık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Burhan Güldibi tekstil sektöründeki temiz üretim örnekleri hakkında çeşitli bilgiler verdi.