BUTEKOM, TEKSTİL ÜRETİMİNDE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN UYGULANAN SİSTEMLERİ MASAYA YATIRDI…
02 NİSAN 2015
- "VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK, İŞ AKIŞININ İYİ KURGULANMASINA BAĞLIDIR”
- ZAMAN KAYIPLARI, VERİMLİLİĞİ AZALTIYOR…
BURSA - Bursa Tekstil Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM), Tekstil üretiminde verimliliği artırmak için uygulanan sistemleri düzenlenen seminerde masaya yatırdı. Seminerde konuşan Eğitmen Ülkü Kulaç, zaman kayıplarının verimliliği azalttığını söyledi.
BUTEKOM, tekstil sektöründe üretimi daha da kuvvetlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda üyelerini bilgilendirmek için eğitim seminerleri düzenleyen BUTEKOM, son olarak tekstil üretiminde verimliliği artırmak için uygulanan sistemleri ele aldı.
Az kaynak, çok çıktı…
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitimde konuşan Ülkü Kulaç, verimliliği daha az kaynakla, daha çok çıktı elde etmek olarak tanımladı. Zaman kayıplarının verimliliğin önündeki en önemli engel olduğunu söyleyen Kulaç, "Yalın üretimde akış, zaman kayıplarını en aza indirebilmek adına kurgulanmalıdır” dedi.
"Sorumluluk alan kişilerle çalışın”
Günümüz tekstil üretiminde çeşidin çok olduğunu da belirten Kulaç, "Tekstil üretiminde çeşidin çok fazla olduğu göz önünde bulundurularak uygulanacak bir sistem, daha az hatayla karşılaşılmasını sağlar” şeklinde konuştu. Sorumluluk bilincinin gelişmiş olduğu kişilerle çalışmanın hataların daha kısa sürede fark edilmesini sağlayacağını da vurgulayan Kulaç, "Ürüne uygun olarak hazırlanan hat, zamandan tasarrufa zemin hazırlar” ifadelerini kullandı.
Titizlikle kurgulanmış bir akışın yüzde 40'lara varan bir iyileştirme sağlayacağına da dikkat çeken Kulaç, akışın nasıl kurgulanacağı hakkında bilgiler verdi.
Akışı engelleyen faktörler…
Akışın önündeki engelleri de açıklayan Kulaç, "Hata, arıza, işlem süresinin değişkenliği, ardışık işlerin süre farklılığı, istasyonların mesafesi, net kuralların olmaması ve geri bildirimdeki aksaklıklar, kurgulanmış bir akışın önündeki en büyük engellerdir” diye konuştu.
Verimliliği artırmanın, iş akışının iyi kurgulanmasına bağlı olduğunu söyleyen Ülkü Kulaç, "Akış süresini azaltmadan önce, süreyi stabil hale getirmek gerekir” dedi.
Üretimin başlıca öğeleri…
Seminerin 2. kısmında söz alan eğitmen Hidayet Esgin de, tekstilde planlama, çizelgeleme, optimizasyon gibi konulardan bahsetti.
Üretimin başlıca öğelerini; insan, makine ve malzeme olarak ifade eden Esgin, "Üretimin en önemli üç öğesi olan İnsan, Makine ve Malzemenin birbiri ile optimum etkileşiminin sağlanması gerekir. Verimliliğin artırılması ise insan, makine ve malzemeden oluşan sistemlerin optimizasyonunu gerektirmektedir. Sistemin optimizasyonu için ise sistemi oluşturan bileşenlerin özelliklerinin iyi bilinmesi şarttır” ifadelerini kullandı.
Seminerin 3. ve son bölümünde konuşan Yalın Software firmasından Yağmur Melik Gürtunca ise, tekstil işletmelerin kullanılan yazılımların gözden geçirilmesi konusuna vurgu yaparak, akıllı yazılımlarla verimliliğin nasıl arttırıldığı konusunda bilgiler aktardı.