BUTEKOM'UN AR-GE ÇALIŞMALARINA DESTEKLERİ DEVAM EDİYOR…

13 Nisan 2012


BURSA/ Bursa'da tekstil ve konfeksiyon sektöründe Ar-Ge çalışmalarına yön veren Bursa Tekstil ve Konfeksiyon AR-GE Merkezi (BUTEKOM) düzenlediği "Tekstil Sektöründe Alınabilecek Destekler” konulu eğitim semineriyle sektördeki firmaları mali destekler konusunda bilgilendirdi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Ümran Elmas, KOSGEB KOBİ Uzman Yardımcısı Şevket Candaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcısı Ahmet Yaşar Şağban ve BEBKA Program Yönetimi Uzmanı Alper Altan katılımcıları tekstil sektöründe alınabilecek mali destekler konusunda bilgilendirdi.

Toplantının başlangıcında BUTEKOM'un kuruluşu ve faaliyetleri hakkında kısa bir sunum yapan BUTEKOM AR-Ge Uzmanı ve Tekstil Mühendisi Şengül Teke, düzenlenen eğitim ve seminerlerde amaçlarının Tekstil ve Konfeksiyon sektöründeki firmaların AR-GE çalışmalarını desteklemek olduğunu iletti. Tekstil sektöründe desteklerden yeterli oranda yararlanılamadığına dikkat çeken Teke, BUTEKOM'un sektörde yer alan firmalara destek olmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

TÜBİTAK'ın Türkiye'de bilim ve teknoloji faaliyetlerinin ilerletilmesi için kurulduğunu belirten TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Ümran Elmas, "Sanayiciler, Ar-Ge faaliyetlerini teşvik ederek, nitelikli ve yenilikçi çalışmalar gerçekleştirerek Ar-Ge geleceğinin yükseltilmesine katkıda bulunmalı. Geliştirilen projelere her zaman destek sağlıyoruz. Bize gelen projelerden desteklenenlerin yüzde 41'i makine sanayi alanında. Tekstil sektöründeki proje sunumlarında Bursa, İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor” dedi.

SAN-TEZ PROGRAMLARINDA FİRMALARA 32 MİLYON TL DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcısı Ahmet Yaşar Şağban da, sanayi tezleri (San-Tez) konusunda bilgiler verdi ve San-Tez programlarının amacının, üniversite-sanayi işbirliği ile yürütülecek Ar-Ge ve yenilik projelerinin desteklenmesi olduğunu belirtti. Şağban, "2006-2012 yılları arasında San-Tez kapsamında yapılan ödemelerde bakanlığımızın katkısı 98 Milyon TL, firmaların katkısı ise 32 Milyon TL” diye konuştu.

KOSGEB KOBİ Uzman Yardımcısı Şevket Candaş ise genel destek programına başvurabilmek için KOBİ beyanı olmasının yeterli olduğunu kaydederek, "Yurtdışı iş gezilerine de destek sağlıyoruz. Bu programa katılmak isteyen firmalarımızın talepleri bireysel olarak değil toplu olarak değerlendiriliyor. Tanıtım amaçlı reklam yöntemleri de desteklerimizin arasında” dedi.

BEBKA Program Yönetimi Uzmanı Alper Altan da, BEBKA' nın firmalara sağladığı destekler noktasında şu bilgileri verdi:

"Mali ve teknik olmak üzere 2 çeşit desteğimiz var. Teknik desteklerde, firma sahiplerine eğitim vererek doğrudan finansman desteği veriyoruz. 2011 yılında 160 tane Ar-Ge projesi geldi ve bunlardan 29 tanesi destek almaya hak kazandı. Farklı sektörlerden gelen yeni bir ürüne ve yeni bir yaklaşıma destek vermeye hazırız.”


İlgili Fotoğraflar