DIŞ TİCARET UZMANLARINDAN FİRMALARA MISIR UYARISI

26 MAYIS 2011


-UİB, DTM, TİM, İGEME İŞBİRLİĞİYLE MISIR BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BURSA /83 milyonluk nüfusuyla Afrika'nın en önemli pazarlarından biri konumundaki Mısır'da, 25 Ocak'ta başlayan halk ayaklanmalarının ardından sarsılan ekonomi normale dönmeye başladı. Ancak uzmanlar Türk ihracatçısının en önemli pazarlarından biri konumundaki Mısır ile ticaretinde firmalara çeşitli uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlar özellikle, "Alacaklarınızı garanti altına alın, çalışacağınız firmaları iyi bir süzgeçten geçirin ve ticari tehditleri de fırsatları mutlaka iyi analiz edin” uyarısında bulunuyor.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) organizatörlüğünde, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) işbirliğinde düzenlenen ‘Mısır Ülke Bilgilendirme Semineri' UİB' de gerçekleştirildi.

UİB'e bağlı ihracatçı firmaların dış ticaret temsilcilerinin katıldığı seminerde, Mısır ülke masası, Mısır pazarı hakkında pratik bilgiler, ticari ve politik risklere karşı kullanılabilecek İhracat Kredi Sigortası Programları ve Mısır'dan son gelişmeler anlatıldı.

MISIR, İHMAL EDİLMEMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİR PAZAR

Türkiye İhracatçılar MeclisiMısır ÜlkeKoordinatörü İsmail Hakkı Kısacık, konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Mısır ile ticaret konusunda katılımcılara pratik bilgiler verdi. Kısacık, "İşadamları olarak Mısır ile ticaretimizde çok dikkatli olmalı, tehditleri de fırsatları da iyi değerlendirmeliyiz. Yapacağınız ihracatta alacağınızı garanti altına alın ve sigortanızı mutlaka yaptırın. Mısır ticaret yaparken ihmal edilmemesi gereken ve dikkatli olunması gereken önemli bir pazar” dedi.

1,65 TRİLYON METREKÜP DOĞALGAZ REZERVİNE SAHİPLER

İGEME Uzmanı Cengiz Karabayır da, en kabalık Arap ülkesi ve Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi konumunda olan Mısır'ın, kriz yılı 2009'da daralan dünya ekonomilerinin yanında yüzde 4,7 oranında büyüdüğünü hatırlattı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Cezayir'in ardından Arap ülkeleri içerisinde 4. büyük ekonomi konumunda olan Mısır'ın 1,65 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğu bilgisini veren Karabayır, "Yeni rezervler bulunmaya devam ediliyor. Mısır'ın geleceğinde doğalgazın, petrolün önüne geçeceği tahmin ediliyor ve Mısır 11 milyar dolar turizm, 5 milyar dolar işçi ve 5 milyar dolar da Süveyş Kanalı geliri ile dış ticaret dengesinin sağlanması için 23 milyar dolarlık dış açığını rahatlıkla kapatabilecektir.” dedi.

İŞ YAPACAĞINIZ FİRMALARI ARAŞTIRIN

Türk Eximbank Müdür Yardımcısı Kayhan Arıca ise, ticari ve politik risklere karşı kullanılabilecek kredi sigortası programları hakkında bilgiler verdi. Katılımcılara giriş yapacakları pazarda alıcıların mali tablolarını ve şirket hakkındaki bilgilerden ulaşabilecekleri kadarına ulaşma tavsiyesinde bulunan Arıca, iş yapacakları şirketin büyüklüğü ve güvenirliğinin zararı en aza indirmede birinci etmen olduğunu ifade etti.

MISIR'DA HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Seminerde, Mısır'ın Başkenti Kahire'de bulunan Kahire Ticaret Müşaviri Gökmen Şahin'le telekonferans bağlantıyapıldı.

Mısır'daki son durumu değerlendiren Şahin, 25 Ocakta başlayan olayların ardından hayatın normale dönmeye başladığını söyledi. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin hala çok iyi düzeyde olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"Ticari anlamda limitler azalmış olsa da iki ülke arasındaki ilişkilerde beklendiği kadar gerileme yaşanmadı. Hala münferit olaylar olmakla birlikte, asayişle ilgili ciddi sıkıntılar kalmadı. Bankacılık ve ticari işlemler de normale dönüyor. Mısır ile ticaret yapacak firmalarımıza şuan için önerilerimiz; alacaklarını garanti altına almaları, iş yapacakları şirketleri iyi bir süzgeçten geçirmeleri ve dikkatli davranmalarıdır. Mısır ihracat açısından 80 milyonu aşkın büyük bir Pazar, göz ardı etmemekte fayda var.”


İlgili Fotoğraflar