ŞİRKETLER FİNANSAL DURUMLARI BOZULDUĞU İÇİN KÖTÜYE GİTMEZLER

12 NİSAN 2013


- UHKİB, ÜYELERİNİ BÜTÇE BELİRLEME KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİ…

- ŞİRKETLERİN KÖTÜ GİDİŞATI FİNANSAL BOZUKLUKLARA BAĞLANMAMALI…

- FİNANS DOÇENTİ DR. MELİH BAŞ BİR YANLIŞ ANLAMAYA DİKKAT ÇEKTİ…

BURSA - Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Finans Doçenti Dr. Melih Baş, şirketlerdeki kötü gidişatın finansal bozukluklara bağlanmasının yanlış olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Baş, "Nasıl ki insanlar ateşlendiği için hasta olmuyor da hasta olduğu için ateşleniyorsa, şirketler de finansal durumları bozulduğu için değil; kötüye doğru gittikleri için finansal anlamda sıkıntıya düşüyorlar” dedi.

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) tarafından üyelerine yönelik olarak düzenlenen Bütçe Belirleme Eğitimi'nde konuşan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baş, UİB üyesi firmalara "Bütçe Belirleme ve Planlama” konusunda bilgiler verdi.

Doç. Dr. Baş, firmalarda yaşanan finansal olumsuzlukların her zaman şirketin kötüye gitmesine sebep olmadığına değinirken kötü gidişatın asıl sebebinin, şirketin her anlamda kötüye doğru seyretmesinden geçtiğini dile getirdi.

Doç. Dr. Baş verdiği "İnsanlar ateşlendiği için mi hasta olurlar? Yoksa hasta oldukları için mi ateşlenirler? " örneğiyle, durumun daha iyi anlaşılacağını ifade etti.

---BÜTÇEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER---

Bütçe oluştururken muhakkak dikkat edilmesi gereken 2 unsurun olduğundan bahseden Baş, bunlardan ilkinin, işletmenin dış çevresinde nelerin olup bittiğini iyi anlaması, ikincisinin ise değişen dünya koşullarına ayak uydurmak olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Baş, şirketlerde genellikle yönetme ve yürütmenin karıştırıldığını dile getirdi. Baş şunları söyledi:

"Yönetim dediğimiz kavramın 4 bileşeni vardır. Bunlar: Planlama, Örgütlenme, Yürütme ve Denetim. Bütçe, özellikle planlama ve denetimin uygulama formatıdır. Bütçe; planların dönemsel ve sayısal, ifade biçimleridir. Bir şirket yönetimi veya yöneticileri eğer planlarını gerek uzun vadeli, gerek kısa vadeli yaparlarsa o zaman nereye gideceğini bilen gemi kaptanlarına dönüşürler. Eğer planlarını önce uzun vadeli sonra kısa vadeli yapmazlarsa nereye gittiklerini bilmeyen kaptana dönerler. Tabi bunu 2K ile açıklamaları mümkün; kader ya da kısmet. Günümüz 21. yüzyıl işletmeciliğinde 2K ile çalışmamız mümkün değil.”

Doç. Dr. Melih Baş'ın sunumu, gün boyunca soru cevap şekliyle devam etti.

İlgili Fotoğraflar