TEKSTİL VE KONFEKSİYONDAKİ AR-GE ÇALIŞMALARI, PROJE PAZARI'NDA ELE ALINDI

3 ŞUBAT 2012

BURSA / Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) organizatörlüğünde bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ve farklı sektörler için de rol model olan "Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe UTİB 4. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi'nin ikinci gününde ‘Türkiye'de Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe İnovasyona Dayalı Ar-Ge' Paneli gerçekleştirildi.

Dünya tekstil sektöründeki son gelişmeler ve yeniliklerin katılımcılara aktarıldığı ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, İsviçre'deki MPS Enstitüsü'nden Dr. Rene Rossi, Kuzey Karolina Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Behman Pourdeyhmi, Almanya'nın Aachen Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Thomas Gries ile Kanada Savunma Bakanlığı'nda görevli Doç. Kevser Taymaz konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde ilk olarak söz alan MPS Enstitüsü'nden Dr. Rene Rossi, İsviçre'de 500'ü mühendis olmak üzere 900 kişinin çalıştığı laboratuvarlarında, tekstil sektöründe fiber kullanım teknolojisi hakkında teknik açıklamalarda bulundu.

Dr. Rossi, "Giysilerin üretiminde vücut haritalaması üzerinde çalışıyoruz. Özellikle terlemeye karşı vücudun bölgesel olarak hassasiyetlerini belirleyip elde edilen sonuca göre terlemeye karşı özel fiber ip kullanılarak giysi üretiliyor” dedi.

Tekstilde geleceği örülmemiş kumaşlar belirleyecek

Kuzey Karolina Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Behman Pourdeyhmi de, yakın zamanda giysilerden endüstride kullanılacak tekstil ürünlerine kadar pek çok alanda örülmemiş kumaşların tercih edileceğini dile getirdi.

4. Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi'ne Almanya'dan katılan Aachen Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Thomas Gries de, tekstil sektöründe yeni teknolojiler üzerinde çalıştıklarını, ev tekstil ile medikal tekstil ve otomotiv tekstili alanında araştırmalar yaptıklarını ifade etti.

Konuşmasında "Tekstil pazarı büyüyor ama çoğunlukla da güneydoğu Asya'da büyüyor. Türkiye'de fiber alanında Uzakdoğu'daki imalatçıların tehditlerle karşı karşıyadır” diyen Prof. Dr. Gries, sözlerinin devamında, "Tekstil sadece giyimden ibaret değil, ev tekstilinden endüstriyel tekstile kadar geniş düşünmek gereklidir. Bu konudaki bakış açısı değiştirilmelidir. Tekstille güçlendirilmiş betondan tutun da köprü korkuluklarının imaline kadar farklı disiplinlerde mühendislerle, mimarlarla ortak çalışma yapıyoruz. Dediğim gibi önemli olan tekstili her konuda kullanabileceğimize ilişkin bakış açısının zihinlerimizde yer etmesidir” şeklinde konuştu.

Panelin bir son konuşmacısı olan Kanada Savunma Bakanlığı'nda görevli Doç. Kevser Taymaz da Kanada ordusunda kullanılan tekstil ürünleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Doç Taymaz, "Normal tekstil endüstrisi zaten Çin gibi ucuz işgücünün olduğu yerlerde büyüyor Hükümetler katma değeri yüksek tekstil ürünlerini destekliyor” dedi.

İlgili Fotoğraflar