TEMEL TEKSTİL EĞİTİMİ'NDE BULUŞTULAR
24 ARALIK 2012
- TEKSTİLE DAİR KONULAR ‘TEMEL TEKSTİL EĞİTİMİ'NDE
- Prof. Dr. Şule Altun: "2030 yılında polyester üretiminin 60 milyon ton olacağı öngörülüyor”
- Doç. Dr. Mehmet Karahan "Tekstil malzemelerinin özellikleri mamul maddenin kalitesini ve üretim metotlarını önemli ölçüde etkiler”
- Doç. Dr. Mehmet Karahan "Tekstil malzemelerinin özellikleri mamul maddenin kalitesini ve üretim metotlarını önemli ölçüde etkiler”
- Doç. Dr. Yasemin Kavuşturan "Kumaşı oluşturan atkı ve çözgü iplikleri birbirine göre hareket edebilecek özgürlüğe sahiptir ve üzerine yayıldıkları formun şekline uyum gösterebilirler”
BURSA- Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe AR-GE ve Uluslararası Pazarlara Giriş çalışmalarına yön veren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nce yürütülmekte olan "Tekstil Teknolojileri ihracat Liderleri Projesi” kapsamında, BUTEKOM (Bursa Tekstil ve Konfeksiyon AR-GE Merkezi) ; proje paydaşı firmaları ‘Temel Tekstil Eğitimi'nde bir araya getirdi.
Proje paydaşı firmaları alanında uzman isimlerle buluşturan Temel Tekstil Eğitimi'nde tekstilde kullanılan hammaddelerin özelliklerini, ayrımlarının nasıl yapılacağını ve gelecekte hangi hammaddelerin öne çıkacağı hakkında önemli bilgiler veren Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, "2030 yılında polyester üretiminin 60 milyon tona, pamuk üretimimin ise 30 milyon tona çıkacağı öngörülüyor” dedi. Pamuk üretiminin Afrika ve benzeri ülkelerde azalacağını söyleyen Şule Altun, pamuk ekilecek alanlara açlık probleminin aşılması amacıyla hububat ekilmesinin, dünyada pamuk üretimini azaltacağını belirtti. Yüzde 32 üretim oranı ile pamuğun ve yüzde 45 üretim oranıyla polyesterin, tekstil sektörünün bel kemiği olduğunu ifade eden Altun, gelecekte viskon üretiminin azalacağını öngördüklerini söyleyerek, "Çevreye duyarlılığın son yıllarda artması nedeniyle viskon üretimi azalacak, çünkü üretiminde çok fazla kimyasal kullanıyor. Bu yüzden viskona alternatifler lifler üretilecek ” şeklinde konuştu.
Dünya tekstil sektöründe Çin'in önemli bir büyüme gösterdiğine dikkat çeken Şule Altun, "Çin'in sentetik üretiminin 2000- 2009 yılları arasında 3 buçuk kat arttığını görüyoruz. Pamuk üretiminde de büyük artış var. Tekstil sektöründe Çin büyümesini sürdürecektir” açıklamasında bulundu. Hammadde konusunun çok önemli olduğunu; ancak Türkiye'de ihmal edildiğini vurgulayan Altun, "Siz pazarlamacıların özel liflere yönelmeniz önemli. Özel liflere birçok şekil ve özellik verilebiliyor, bu liflerin özellikle de getirisi çok yüksek” ifadelerini kullandı.
Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Tekstil Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karahan'da iplik bilgisi konusunda firmaları bilgilendirirken ipliğin nerede kullanılacağının büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Karahan "Tekstil malzemelerinin özellikleri mamul maddenin kalitesini ve üretim metotlarını önemli ölçüde etkiler. Bu yüzden malzemelerin lif boyu, inceliği, esneme ve kopma uzaması, kıvrımlık, dış yüze yapısı, boya ve nem alma yeteneği, ısı yeteneği, statik elektriklenme ve kimyasal etkilere karşı özelliklerini bilmemiz gerekmektedir.” dedi.
Ayrıca iplik numaralandırma sistemlerine de değinen Mehmet Karaman, problem örnekleriyle katılımcıların daha detaylı bir şekilde numaralandırma sistemlerini anlamlarını sağladı. İpliklerde büküm ve öneminin altını çizen Karaman "Büküm iplikçilikte iğler, rotorlar, silindirler ve bunlara benzer döner makine elemanları yardımı ile verilir. Büküm sağ ve sol olmak üzere iki yöne sahiptir. Kısa lif iplikçiliğinde sağ büküm kullanılır. Bükümler gösterilirken sağ büküm için Z harfi, sol büküm için ise S harfi kullanılır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Son olarak, Uludağ Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Kavuşturan'ın yer aldığı eğitimde; kumaş tipleri, dokuma kumaş üretim aşamaları ve dokuma kumaşlarda üretimi etkileyen faktörlere değinildi. Kavuşturan, "Kumaşı oluşturan ipliklerden kumaş enine paralel uzananlar atkı ve kumaş boyuna paralel olarak uzananlar çözgü adını alır. Kumaşı oluşturan atkı ve çözgü iplikleri birbirine göre hareket edebilecek özgürlüğe sahiptir. Bu sebeple dokuma kumaşlar üzerine yayıldıkları formun şekline uyum gösterebilirler.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Kavuşturan dokuma kumaşlarda tasarımı etkileyen faktörlere de dikkat çekerek bunların, kullanılan iplik özellikleri, kumaşı oluşturan ipliklerin birbirine konumu, sıklık, örgü raporu ve uygulanan terbiye, boya, baskı, bitim, nakış vb. işlemler olduğunu belirtti.
"Tekstil Teknolojileri ihracat Liderleri Projesi” kapsamındaki eğitimler 29 Aralık 2012 Cumartesi günü, boya, baskı ve apre işlemi, ürün kalitesi ve kalite kontrol ve pazarlama süreçleri konularıyla devam edecek.