UİB, DIŞ TİCARETİN ÖNEMLİ KONULARI OLAN KDV-ÖTV İŞLEMLERİNİ MERCEK ALTINA ALDI…
27 MART 2013
- YASER GÜRSOY: "KDV VE ÖTV İŞLEMLERİNİN TAM ANLAMIYLA BİLİNMESİ DIŞ TİCARET SÜRECİNDE ÇOK ÖNEMLİ…”
- GÜRSOY: "RİSK HER ALANDA VAR OLDUĞU İÇİN RİSK YÖNETİMİ KONUSU OLMAZSA OLMAZDIR…”
BURSA - Dış ticaretin en önemli süreçlerinden biri olan KDV ve ÖTV konuları, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından üyesi olan ihracatçı firmalar için düzenlenen ‘Dış Ticarette KDV-ÖTV İşlemleri, İadesi ve Risk Analizi' seminerinde ele alındı.
Dış ticarette KDV istisnası ve teşvik esasları, ihracatçı işletmelerde KDV işlemleri ve muhasebesi, ihraç kayıtlı teslimlerde KDV işlemleri, ithalat işlemlerinde KDV ve teşvik işlemleri konularında katılımcılara bilgi veren Uludağ Üniversitesi Muhasebe Programı Öğretim Görevlisi Yaser Gürsoy, "Türkiye ihracat hacminin yüzde 20'sini karşılayan Bursa'da, ihracatçı firmaların muhasebe vergi uygulamaları ve KDV işlemlerini her yönüyle bilmeleri, küresel rekabet ortamında son derece önemlidir” dedi.
İhracat ve ithalat yapan firmaların Vergi Usul Kanunu, KDV Kanunu, Muhasebe Uygulamaları Genel Tebliği gibi yasal mevzuatları öğrenmelerinin, çetin rekabet koşullarında büyük avantaj sağlayacağını söyleyen Yaser Gürsoy, özellikle KDV iadesi takip eden işletmelerin, KDV risk analizi kapsamında dikkat etmesi gereken önemli hususlar olduğuna dikkat çekerken, "Bu uygulamaları tüm yönleriyle bilmeleri firmalara serbest bölgelerde yapacakları ticarette de büyük kolaylıklar sağlamaktadır” diye konuştu.
Dış ticarette KDV iadesi alabilmenin firmalar için çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Gürsoy, "Süreçte eksiklik ya da hata olduğu zaman KDV iadesi alınamıyor. Bu da işletmeler için zaman, finansman ve kredibilite kaybı oluyor. Daha da ötesi eksik uygulama nedeniyle firma sahte belge düzenleyen durumuna düşüyor. Kurumun itibarı zedeleniyor. Bu sebeple KDV işlemleri her yönüyle bilinmesi ve hâkim olunması gereken bir konudur” şeklinde konuştu.
Risk yönetiminin firmalarda yavaş yavaş önem kazanmaya başladığını söyleyen Gürsoy, "Firmaların bünyesinde risk yönetimi departmanın olmaması büyük bir risk; çünkü risk hayatın her alanında. Sosyal güvenlik, muhasebe uygulamaları, rekabet, uluslararası uygulamalar gibi birçok alanda risk var. Çalışanlardan uygulamalara kadar her alanda risk var. İhracatın başlamasından ürünün iadesine kadar riski minimize etmek önemli. Bu nedenle risk yönetimi büyük önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.