UİB'İN İHRACATI ARTIRICI HAMLELERİ SÜRÜYOR

 

UİB'DEN,DIŞ TİCARET SÜRECİNİN DOĞRU YÖNETİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ SEMİNER

BURSA / Mart ayında Türkiye'nin ihracat filosuna 2 milyardolarlık katkı koyan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), bu oranın daha daartırılması için üyelerini bilgilendirmeye ve dış ticaret konusunda eğitmeyedevam ediyor.

UİB tarafından düzenlenen ‘Dış Ticarette Ödeme ve Teslim Şekilleri' seminerindekonuşan eski Gümrük Muhafaza Baş Müdürü Mehmet Kut, "Dış ticarette artık tüm süreçlerelektronik ortama taşınıyor. Doğru veriyi girebilmek ancak doğru bilgileresahip olmaya dayalı” dedi.

İhracat pazarındaki çeşitliliği artırmak için çalışmalarını sürdüren UİB,dış ticaret sisteminin doğru olarak yönetilmesi amacıyla düzenlediği eğitimseminerlerine de devam ediyor. UİB Genel Sekreterliği'nde gerçekleştirilen bilgilendirmeseminerine katılan çok sayıda firma temsilcisi, uluslararası ticarette teslimve ödeme şekilleri hakkında aydınlatıldı.

2023, 500 milyar dolar ihracat hedefi yolunda, dış ticarete gönülverenlere önemli görevler düştüğünü belirten seminerin konuşmacısı Mehmet Kut, dışticarette hala yeterli bilgi birikimine sahip olmadığımızı söyledi. Disiplinlibir çalışma içerisinde bu konunun çok ciddiye alınması gerektiğini kaydedenKut, "Önümüzdeki süreçte ciddi değişiklikler olacak. Türkiye'nin de içerisindeyer alacağı AB, tek bir pencere halini alacak. Gümrük sistemleri elektronikortama taşınıyor. Bu sürece çok hızlı şekilde adapte olmak zorundayız” diyekonuştu.

Uluslararası ödeme ve teslim şekillerinin, ticarette karmaşanın ortadankaldırılması ve alıcı ile satıcı arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi için konulankurallar bütünü olduğunu anımsatan Kut, ülkeden ülkeye taşıma şekillerine görekuralların farklılık gösterdiğinin de unutulmaması gereken bir detay olduğunudile getirdi. "Satıcı olarak yükümlülüklerinizi bilin, araştırın. Olası birkaza ya da hasar anında bu belgeler son derece önemli” diyen Mehmet Kut, ihracatlakalkınma modelini benimseyen Türkiye'de, dış ticaret yapan tüm firmaların bukonulara hakim olması gerektiğini anlattı.

Birimler arası koordinasyon çok önemli

Dış ticarette nitelikli çalışanın ve şirketlerde birimler arasıkoordinasyonun büyük önem kazandığının altını çizen Kut, bu konuda şöylekonuştu:

"İletişim arızaları ve bilgi noksanlıkları maliyet doğuruyor. Dışticareti bütünsel anlamda görmek, kaynak hizmeti ilişkilerini iyi yönetmekgerekiyor. Bu sürecin hem kuralları hem de düzenlemeleri açısından pazarlama,satınalma, lojistik, depo yönetimi, finans, muhasebe tüm departmanların bilgiliolması şart. Eskiden firma fiyatı belirlerken, artık piyasa belirliyor. Maliyetyapılandırması çok önemli hale geldi. Artık tüm süreçler elektronik ortamataşınıyor. Doğru veriyi girebilmek ancak doğru bilgilere sahip olmaya dayalı.Yönetici ve çalışanlar bu bilinçte olmalı.”

İlgili Fotoğraflar