ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ (UİB) VE HONG KONG TİCARETİ GELİŞTİRME KONSEYİ (HKTDC) İSTANBUL ŞUBESİ İŞBİRLİĞİ İLE HONG KONG SEMİNERİ DÜZENLENDİ.
BURSA- Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi (HKTDC) İstanbul Şubesi işbirliği ile Hong Kong ve Türkiye arasındaki ticaret bağlarını geliştirmek amacıyla bir bilgilendirme semineri düzenlendi.
Seminerde, Hong Kong ile ilgili önemli bilgiler veren HKTDC Avrupa Bölge Müdürü Susan Lam, Hong Kong'da demir- çelik, yarı mamul ürünler, mücevher, tekstil ve deri alanlarında yatırımcıları önemli fırsatların beklediğini vurguladı. Çin'in Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyanın 2. büyük ekonomisi olduğuna dikkat çeken Susan Lam, Çin'de hammadde ithal etmek yerine hızla hammadde üretimine geçildiğini belirtti. Bu dönüşümün iç talebi arttırma noktasında önemli olduğunu belirten Lam, "2002 yılından 2011 yılına kadar olan geçen sürede Çin'deki ticaret hacmi yaklaşık yüzde 23 büyüdü. Bu büyüme sayesinde dışardan gelen ekonomik şoklar kolaylıkla atlatıldı. Banka kredi kullanımları ile de büyüme katlanarak devam etti” dedi. 2011'de 456 milyar dolarlık ihracatı ve 511 milyar dolarlık ithalatı ile dış ticarette aktif bir rol alan Hong Kong'un, yıl boyu uluslararası yatırımcıları bünyesinde barındıran bir ekonomi olarak dikkat çektiğini kaydeden Lam, 2011 yılında Türkiye'nin Hong Kong'a ihracatının yüzde 72 arttığı bilgisini de verdi.
"HONG KONG YATIRIM İÇİN ELVERİŞLİ”
Hong Kong'un kültürler arası ticarette deneyimli olduğunun altını çizen Susan Lam, "Hong Kong, çevre şehir ve ülkeler konusunda da finans merkezi olarak çok güçlü. Hong Kong, 2012 yılı için en rekabetçi ekonomi olarak belirlendi. Ayrıca dünyanın önde gelen 100 bankasından 70'i burada faaliyet gösteriyor” diye konuştu. Hong Kong'un dünyanın en serbest ekonomisine sahip olduğunu vurgulayan Lam, uluslararası firmaların faydalanması için özel ticaret kanunları olduğunu söyledi. Bölgede 300 bin küçük ve orta büyüklükte işletmenin olduğunu, Hong Kong'un bu konuda Çin'de rakibi bulunmadığının altını çizen Lam, İnci Nehri Deltası'na dikkat çekerek, "Bu delta imalat ve ihracat açısından en önemli bölge. Çin'in ihracatının yüzde 24'ünü karşılayan İnci Nehri Deltası, Çin'e, Singapur ve Malezya'nın gayri safi milli hasılasından daha fazla katkı koydu” şeklinde konuştu.
Susan Lam'in ardından katılımcılara hitap eden HKTDC İstanbul Temsilcisi Perran Özsu Özçaldıran, Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi hakkında bilgi verdi. Misyonlarının iş ortaklık adaylarını buluşturmak olduğunu söyleyen Perran Özsu Özçaldıran, Hong Kong'da düzenlenen fuarlar hakkında ise şu bilgileri verdi: "Hong Kong'ta yıl boyunca 30'dan fazla uluslararası ihtisas fuarı düzenleniyor. Bu fuarlardan 3'ü dünyanın en büyük, 9'u ise Avrupa'nın en büyük fuarları olarak öne çıkıyor”