ÜNİVERSİTELERLE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE TASARIM KONUŞMALARI
15.02.2012
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) düzenlediği, "ÜNİVERSİTELERLE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE TASARIM KONUŞMALARI”
Uludağ Üniversitesi'nde gerçekleştirildi…
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), bu sene ilk kez düzenlediği "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” projeleri kapsamında üniversitelere yönelik düzenlediği etkinliklerle, öğrenci ve akademisyenler ile bir araya gelmeye devam ediyor.
Uludağ Üniversitesi'nde yapılan etkinlik OİB Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, TC. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcısı Pınar Yıldırım ve Türk motor sporları tarihinin uluslararası alanda en başarılı ralli pilotu unvanını taşıyan Volkan Işık'ın katılımıyla gerçekleşti. Sektöre gelecek insan kaynağının vizyonunu geliştirmek, onları tasarım, Ar-Ge ve inovasyon konularına yönlendirmek amacıyla düzenlenen konferansta, otomotiv ve tasarım sektörü ele alındı.
KonferansOİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Beyçelik Gestamp CEO'su Baran Çelik'in otomotiv sektörüne ilişkin genel değerlendirmelerde bulunduğu ve Otomotiv Tasarım Yarışması ve Ar-Ge Proje Pazarı hakkında bilgi verdiği açılış konuşmasıyla başladı. Çelik'in ardından sözü devralan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Uzman Yardımcısı Pınar Yıldırım, ‘Teknogirşim Sermaye Desteği' hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Toplantı, Türkiye'nin ilk özgün yarış otomobiline imza atan başarılı ralli pilotu Volkan Işık'ın otomotiv sektöründe tasarım konusunu değerlendirdiği konuşmasıyla devam etti. Işık, tamamen Türk mühendisliği ile tasarlanan, geliştirme çalıştırmaları kendisi ve ekibi tarafından gerçekleştirilen, taslaklardan üretim aşamasına kadar yaklaşık 2 yıllık bir çalışma ile ortaya çıkan VOLKICAR'ın serüvenini katılımcılarla paylaştı.
"Üniversitelerle Otomotiv Sektöründe Tasarım Konuşmaları” 6 Şehir ve 13 Üniversitede Gerçekleşecek Buluşmalarla Devam Edecek…
OİB tarafından düzenlenen ve sektörde ilk kez ilgili dallarda eğitim alan akademisyen ve profesyonellerin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği bir platform sağlayan "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” projeleri kapsamında gerçekleştirilen üniversite etkinlikleriyle; akademik ve bilimsel araştırma faaliyeti yürüten üniversitelerde hazırlanan projelerin sanayiye kazandırılması, Türkiye'de Ar-Ge ve tasarım kültürünün gelişmesi, yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirebilmesinin teşvik edilmesi ve endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi amaçlanıyor.
Üniversitelerin sahip oldukları bilimsel ve yaratıcı potansiyeli, otomotiv sektörünün ihtiyaçları ile buluşturabilecekleri ortam yaratan etkinlikler, otomotiv sanayicileri ve profesyonellerin katılımıyla sektöre daha yakın bakış açısı sunuyor.
Üniversite etkinlikleri, OİB yetkililerinin yanı sıra bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere Murat Okçuoğlu, Zafer Uluçay, Murat Armağan ve Enes Kar gibi otomotiv tasarım dünyasında önde gelen isimlerin katılımıyla devam edecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nde, gerçekleştirilen konferanslar, 16 Şubat'ta Ankara'da Bilkent ve Gazi Üniversiteleri'nde, 17 Şubat'ta Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nde, 20 Şubat'ta İzmir'de 9 Eylül ve Ege üniversitelerinde, 21 Şubat'ta İzmir'de Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde, 23 Şubat'ta İstanbul'da Yıldız Teknik ve Boğaziçi üniversitelerinde, 27 Şubat'ta Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde ve son olarak 28 Şubat'ta Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerle devam edecek. Etkinlikler tüm öğrenci ve akademisyenlerin katılımına açık olacak. Detaylı bilgi için yarışmanın web siteleri http://www.otomotivprojeyarismasi.com/ ve http://www.otomotivprojepazari.com/ ziyaret edilebilir.
"Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması”Hakkında:
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından, T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle düzenlenen "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” başvuruları 22 Ocak 2012 itibariyle başladı.
Projelerle, 2023 İhracat Stratejisi kapsamında ülkemizde arge ve tasarım kültürünün yerleşmesi ve teknoloji ile bütünleşmesi, arge ve tasarım konularında yeterli birikimin oluşturulması, ihracatta katma değerin artırılması, yeni teknolojiler ile üretim yapılması, yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin üretilip, dünya pazarlarına sunulması amaçlanmaktadır.
"Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” sektörde çalışan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler, ilgili dallarda eğitim alan öğrenciler ve otomobil tutkunlarını içine alan geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği, "Proje Pazarı” ve "Tasarım Yarışması” olmak üzere iki farklı projeyi kapsıyor.
Başvuruların 20 Nisan 2012'ye kadar, online olarak http://www.otomotivprojeyarismasi.com/ ve http://www.otomotivprojepazari.com/ adresleri üzerinden, dosya yükleme yoluyla yapılabilecek yarışmaların finalistlerini, farklı kategorilere verilecek toplam 228.000 Türk Lirası para ödülü ve yurtdışında eğitim imkanı bekliyor. Yarışmalar, 17-18 Mayıs 2012 tarihlerinde, İstanbul Haliç Sütlüce Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek ödül töreni, Ar-Ge Proje Pazarı sergisi ve konferansları kapsayan törenle sona erecek.