2011 YILI İTİBARİYLE TÜRKİYE'NİN 59 İLİNDE TOPLAM 6.500 AKTİF ÜYESİ BULUNAN UİB'DEN KASIM'DA 1 MİLYAR 714 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
1 ARALIK 2011
■YILIN 11 AYINDAKİ İHRACAT 20 MİLYAR DOLARA DAYANDI
■ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ (UİB) KOORDİNATÖR BAŞKANI ŞENOL ŞANKAYA: TÜRKİYE KÜRESEL KRİZ SÜRECİNİ BAŞARIYLA YÖNETTİ
■ŞANKAYA: TÜRKİYE'NİN İHRACATINDA AB PAYI AZALIYOR. YENİ HEDEF PAZARLAR AFRİKA VE ASYA'NIN YÜKSELEN ÜLKELERİ
■ŞANKAYA: ABD, JAPONYA VE AB BORÇ KRİZİYLE BOĞUŞURKEN, TÜRKİYE'NİN İHRACATI KRİZ ÖNCESİ RAKAMLARINA ULAŞTI
■ŞANKAYA: CARİ AÇIK ARTIŞININ YAVAŞLAMASI UMUT VERİCİ
■ŞANKAYA: DOLARA YÖNELİK KÜRESEL MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ. YENİ BİR KÜRESEL GÜVEN ORTAMININ VE KRİZDEN ÇIKIŞIN AREFESİNDE OLABİLİRİZ
BURSA -Uludağ İhracatçı Birlikleri(UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, yılın son ayına girilirken dünya ekonomisinde çalkantılı bir yılı geride bırakmaya hazırlandıklarını, Türk ihracatçısının gösterdiği performansla 2011 yılında takdire değer bir başarı örneği sergilediğini söyledi. ABD, Japonya ve AB ülkelerinin başını çektiği derin bir borç krizinin hala sürdüğünü kaydeden ŞenolŞankaya, bu baskıya rağmen Türkiye'nin Kasım sonu itibariyle 122 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmeyi başardığını dile getirdi.
UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, 2011 yılı itibariyle Türkiye'nin 59 ilinde toplam 6.500 aktif üyesi bulunan UİB'in gerçekleştirdiği Kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Şankaya'nın verdiği bilgilere göre, UİB, ihracatını 2011 yılı ilk 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artırarak, 19 milyar 535 milyon 514 bin dolara çıkarttı. UİB'in Kasım ayı ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında artarak 1 milyar 714 milyon 243 bin dolar seviyesine yükseldi. UİB'e bağlı 5 ihracatçı birlik tarafından 1 Aralık 2010 ile 30 Kasım 2011 dönemindeki bir yıllık ihracat ise bir önceki yıl verileri ile kıyaslandığında yüzde 16 artış göstererek, 21 milyar 323 milyon 528 bin dolara yükseldi.
KRİZ YILINI TÜRKİYE BAŞARIYLA YÖNETTİ
Yılın 11 aylık döneminde UİB'in gerçekleştirdiği ihracat ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan UİB Koordinatör Başkanı ŞenolŞankaya, 2008'de ABD'de başlayan ekonomik dalgalanmanın 2009 ve 2010 yıllarında Japonya ve AB bölgesini de etkisine alarak küresel bir krizi tetiklediğini anımsattı. Dünya ekonomisini sürükleyen bu ülkelerin derin bir borç krizine saplandığını kaydeden Şankaya, bu durumun Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarını da derinden etkilediğini ifade etti.
Oluşan risk faktörlerine rağmen Türkiye'nin kriz sürecini şu ana kadar başarıyla yönettiğini vurgulayan Şankaya, "2001'de ülkemizin yaşadığı kriz ve elde ettiğimiz deneyimler bizim için önemli avantaj oldu. Türkiye bankacılık sistemini güçlü ve güvenli hale getirdi. Şirketler 2001 krizinden elde ettikleri deneyimle finansman risklerini artık daha iyi yönetiyor” dedi.
Son yıllarda ithalattaki artışla birlikte cari açığın da ciddi biçimde büyüdüğünü işaret eden Şenol Şankaya, son aylarda ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerde cari açık artışında gözle görülür bir yavaşlama olduğunu bunun da önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.
Türk girişimcisinin yeni ihracat pazarlarına yönelerek, krizin yarattığı riskleri dağıtmayı başardığını dile getiren Şankaya, TÜİK'in açıkladığı son istatistiklerin bu durumu teyit ettiğini söyledi.
YENİ HEDEF PAZARLAR AFRİKA VE ASYA…
Konuşmasında geçen yılın ekim ayında yüzde 47,6 olan AB'nin ihracattaki payının, 2011 Ekim ayında yüzde 44,2'ye gerilediğine dikkat çeken Şankaya, AB bölgesinde yaşanacak gelişmelere bağlı olarak bu oranın önümüzdeki aylarda daha da gerileyebileceğini kaydetti. Şankaya, Afrika ile Asya pazarlarının Türk ihracatçısı için yeni hedef pazarlar olduğunu dile getirdi.
Döviz piyasalarında yaşanan çalkantının krize bağlı olarak sürdüğünü vurgulayan Şankaya, "Dolara yönelik küresel müdahale çok önemli. Yeni bir küresel güven ortamının oluşmasının ve krizden çıkışın arifesinde olabiliriz” dedi.
Merkez Bankası'nın da kriz sürecinde yerinde ve doğru müdahalelerde bulunduğunu dile getiren UİB Koordinatör Başkanı Şankaya, "Banka dövizdeki olası hareketlilikleri dikkate almalı ve ihracat ile üretimi destekleyici politikalarını güçlendirmeli” diye konuştu.
Döviz hareketlerinin ihracatçı için çok önemli olduğunu, üretim maliyetleri ile ihracatta temel bir veri olduğunu dile getiren Şenol Şankaya, ani yükseliş ve düşüşlerin firmalar üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu söyledi.
Yılın son ayında da UİB olarak başarılı bir ihracat grafiği çizmeyi beklediklerini aktaran Şankaya, Türkiye'nin AR-GE ve inovasyona yönelik yatırımlarla 2012'de de üretim ve ihracattaki başarısını sürdüreceğini, Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir güç olma yolundaki adımları sürdürmesiyle 2023 hedeflerine kolaylıkla ulaşacağını ifade etti.
OİB, 18 MİLYARI GEÇECEĞİNİN SİNYALLERİNİ VERDİ
Türkiye ihracatının ikinci büyük gemisi konumundaki UİB'in kasım ayındaki toplam ihracatının yüzde 85'ini Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) karşıladı. Kasım'da 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 23'lük bir artış grafiği gösteren OİB, ihracatını 1 milyar 458 milyon 169 bin dolara yükseltti. Yılın 11 aylık döneminde 16 milyar 749 milyon 112 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren OİB'in, 1 Aralık 2010-30 Kasım 2011 dönemindeki 1 yıllık ihracatı da bir önceki dönemin verileriyle karşılaştırıldığında yüzde 17 oranında artarak 18 milyar 286 milyon 262 bin dolara çıktı.
Yılbaşından beri ihracattaki artış trendini bozmayan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 10 oranında yükselterek 87 milyon 888 bin dolara çıkarttı. 2011'in ilk 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 21 artışla 1 milyon 16 milyon 273 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren UTİB, son 1 yıllık dönemdeki ihracatını da yüzde 21 oranında artırarak 1 milyar 110 milyon 141 bin dolar seviyesine yükseltti.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Kasım'da yüzde 3 oranında düşerek 37 milyon 804 bin dolar olarak gerçekleşti. Buna rağmen yılın ilk 11 aylık döneminde bir önceki yıl verileriyle karşılaştırıldığında ihracatını yüzde 8 oranında artırarak 479 milyon 357 bin dolara çıkartan UHKİB, son 1 yıllık dönemde yüzde 9 artışla 530 milyon 843 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) de, Kasım'da yüzde 29 artışla 23 milyon 982 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın 11 aylık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7'lik artışla 171 milyon 732 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren UMSMİB, son bir yıllık dönemde de ihracatını yüzde 9 artırarak 190 milyon 37 bin dolar seviyesine çıkarttı.
UİB'e bağlı birlikler arasında Kasım ayını rekor ihracat artışıyla kapayan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) oldu. Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87 artış gösteren UYMSİB, 7 milyon 898 bin dolarlık ihracata ulaştı. 11 aylık dönemde de 98 milyon dolarlık ihracata ulaşan UYMSİB'in ihracatı, 1 Aralık 2010-30 Kasım arasındaki bir yıllık dönemde de bir önceki döneme oranla yüzde 7 yükselerek 105 milyon 948 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
2011 yılı itibariyle Türkiye'nin 59 ilinde toplam 6.500 aktif üyesi bulunan UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise Kasım'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 59'luk artışla 98 milyon 500 bin dolar olarak gerçekleşti.