2012 DOMATES - BİBER - ŞEFTALİ YILI İLAN EDİLDİ
13 HAZİRAN 2012
BURSA'NIN NADİDE ÜRÜNLERİNİN TANITIMINA DEVAM EDİLİYOR
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Bursa'nın nadide meyvelerinin ürün bazında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 2010'u Bursa Siyah İnciri, 2011'i de Armut Yılı ilan eden ve bu konuda özel çalışmalar yaparak, bu ürünlerin üretim ve ihracatını artırmak için girişimlerde bulunan UYMSİB, 2012'yi de "Domates, Biber ve Şeftali Yılı” ilan etti.
Bursa Valiliği'nin önderliğinde, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) gerçekleştirilen toplantıda, 2008 yılının zeytin, 2009'un kestane, 2010 yılının Bursa Siyah İnciri ve 2011'in de Armut Yılı ilan edilerek bu konuda çeşitli etkinliklerin yapıldığı belirtilirken, 2012 yılının da Domates, Biber, Şeftali Yılı olarak ilan edilmesi kararı alındı.
Bursa'nın tarımsal değerleri ve kente özgü ürünlerinin ekonomik değerini artırmak ve daha çok yurtdışı pazarlarda yer almasını sağlamak üzere çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini söyleyen UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, 2010'da Bursa Siyah İnciri, 2011'de de armuda yönelik yoğunlaştırdıkları faaliyetlerini, bu yıl domates-biber ve şeftali ile devam ettireceklerini belirtti. Yapılacak çalışmaların siyah incir yılındakilere paralel ilerleyeceğini hatırlatan Çalı, sözlerine şöyle devam etti:
"Valiliğimizin önderliğinde, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım İl Müdürlüğü, Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Meyve Üretici Birlikleri ve diğer ilgili kuruluş ve üreticilerimizle işbirliği yapılarak paneller düzenlenmesi, yazılı ve görsel yayım ve tanıtımların gerçekleştirilmesi, alım heyeti ziyaretleri ve tarım ilacı kalıntılarıyla mücadele gibi faaliyetlerin yapılmasını hedefliyoruz.”
Tarımsal üretimin sistemli hale getirilmesi, ihracatın sürdürülebilirliği için şart
Tarımsal üretimin sistemli hale gelerek ihracatın sürdürülebilir kılınması, ekonomik açıdan karlılık ve verimlilik ile insan sağlığı ve çevrenin korunmasını, öncelikleri olarak gördüklerini açıklayan Çalı, yapılacak uygulama ve çalışmaları tutarlı ve sistemli hale getirerek ilerleyeceklerini vurguladı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Hüseyin Eren de, 2008 yılından bu yana her yıl Bursa'nın karakteristik bir tarım ürününü ele alarak yıl içerisinde Bursa Valiliği'nin himayesinde etkinlikler yürüttüklerine değinerek, yapılan etkinlik ve uygulamalarla ilgili bilgiler verdi.
Toplantı, kamu kurum temsilcileri ile Uludağ Üniversitesi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin belirlenen ürünlerle ilgili durum tespitinde bulunarak üretim, depolama ve pazarlama sürecinde yaşanan sıkıntılar için çözüm önerilerini paylaşmalarıyla devam etti.
Yapılan değerlendirmeler sonunda; domates, biber ve şeftalide markalaşmanın temini, sağlıklı ve sürdürülebilir ürün arzı ve üretimde rekabetin sağlanabilmesi amacıyla yıl içerisinde yapılabilecek etkinlikler ile yol haritasının belirlenebilmesi için domates-biber ve şeftali grupları olmak üzere iki ‘Çalışma Grubu' oluşturulması karara bağlandı. Bu çalışma gruplarının sekretaryasının da Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün gözetiminde sürdürülmesi belirlendi.
Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı'nın yanı sıra toplantıya, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nabi Alper Kumral, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Çelik, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, Bursa Bölgesi Tarımsal Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Yıldız ve Gürsu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Lütfü İhsan Okumuş katıldı.