BURKAY: TÜRKİYE, TASARIM VE İNOVASYONLA 2023'E UÇACAK
4 NİSAN 2013
UTİB ‘Tekstil ve Konfeksiyon Sektoründe 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı' zirvesi başladı
Yüksek katma değerli inovatif akıllı giysi ve teknik tekstil ürünlerin üretimini, iç piyasada kullanımını ve ihracatının sürdürülebilir kılınmasını amaçlayan ‘Tekstil ve Konfeksiyon Sektoründe 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı' zirvesi Bursa'da başladı. Zirvede 294 proje sergilendi.
Türkiye'nin 2023 yılı hedefine yürüdüğünü vurgulayan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB ) Başkanı İbrahim Burkay, "Ar-Ge, tasarım ve inovasyonla 2023'e uçacağız” dedi.
Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın önemini her platformda vurgulayan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), ‘Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'' zirvesi startını verdi.
Bursa'da Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde UTİB ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklığında başlayan ‘Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'' zirvesi iki gün sürecek. Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki ihracatçı şirketlerin sürekli gelişimine ve vizyonunun artırılmasına yönelik yüksek katma değerli inovatif akıllı giysi ve teknik tekstil ürünlerin üretimini, iç piyasada kullanımını ve ihracatının sürdürülebilir kılınmasını da amaçlayan zirvede 294 proje yarıştı.
İnşaat tekstilleri, otomotiv tekstilleri, jeo tekstiller ve endüstriyel tekstiller gibi alanlarda yarışan projeler, ödüllerini yarın gerçekleşecek kapanış töreninde alacak.
"Kabiliyetlerimizi geliştirmeyle mükellefiz”
Zirvenin önemine değinen UTİB Başkanı İbrahim Burkay, "Her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğu dünyamızda teknolojiden finansa, tarımsal üretimden uzaya dek her alanda kendi kabiliyetlerimizi araştırıp geliştirmekle mükellefiz” dedi.
Bursa'da gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde "Yeni fırsat penceresi” arayışlarını hatırlatan Burkay gerçekleştirdikleri yarışmaya dikkat çekerek, "Etkinliğimiz işte bizlere yeni bir fırsat. Ar-Ge ve inovasyon odaklı endüstri, ticaret ve hizmetler” diye konuştu.
Teknoloji ve inovasyonun geliştirilmesi yolunda teknoloji transfer ofisleri kurularak buluşların ticarileşmesi, rekabet öncesi işbirliklerinin artırılması, Ar-Ge teşvik mekanizmalarının daha verimli kullanılması gibi konularda çalışmaların hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Burkay, bu şekilde dünya piyasalarında sıradanlıktan çıkılabileceğini vurguladı.
Tekstil sektörü gelişimini yaşayacak
Burkay sözlerini şöyle tamamladı: "2050 yılında Türk ekonomisinin Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi olacağını uluslararası danışmanlık ve finans kurumları raporlarında açık bir şekilde öngörmektedirler. Dolayısıyla tekstil sektörümüz değişimini bu yolda yaşayacak ve bu hedefe uçacaktır.”
Vali Harput: "2023 hedeflerinin yolu vizyonel bir bakıştan, ar-geden ve inovasyondan geçiyor”
Bursa Valisi Şahabettin Harput da, Türkiye'nin daha da güçlü olmak için hedeflerini olduğunu söyleyerek, "Dün dünyanın 26'ıncı, bugün ise 16'ıncı büyük ekonomisiyiz. 2023 hedefimiz ise ilk 10 büyük ekonomi arasında yer almak. Bu hedeflere ulaşmanın yolu da vizyonel bir bakıştan, Ar- Geden inovasyondan geçiyor. Bu açıdan da bu yıl 5'incisi düzenlenen UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi'ni önemsiyorum” açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin, dünyanın 16'ıncı büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker ise, "Bugün , 10 yıl sonra dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisinden biri olmayı, gelişmiş bir ülke olarak dünyada hak ettiğimiz yerde olmayı konuşuyoruz” dedi.
Türkiye'nin zor bir dünya konjonktüründe bugünlere geldiğini belirten İlhan Parseker, "Bizi yarına taşıyacak şey ekonomide gerçek anlamda inovasyon dönemine geçmek olacaktır. Eğer bu sektörde konvansiyonel üretimi teknolojik üretime çevirip küresel markalara sahip olabilirsek, kendimize yeni bir ufuk almış olacağız” diye konuştu.
Isı üreten kışlık perde
‘5. Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Proje Pazarı'nda birbirinden ilginç projeler yarıştı. Bunlar arasında "Gümüş nanopartiküller ile yüklenmiş antibakteriyel örgüsüz tekstillerin üretimi”, "Renk değiştiren çadır”, "Sentetik tekstil atıklarının lif takviyeli asfalt üretiminde değerlendirilmesi”, "Kötü kokuları absorbe edebilen tekstil ürünü tasarımı”, "Aşınma direnci iyileştirilmiş dikiş makinesi iğnesi geliştirilmesi”, "Yüzeydeki nanometal parçacıklarla güneş ışınlarından ısı üretebilen kışlık perde üretimi” gibi ilginç projeler dikkat çekti.