BURSA SİYAH İNCİRİ İHRACATÇISI VE ÜRETİCİSİNİN BULUŞMASI
28 TEMMUZ 2011
BURSA SİYAH İNCİRİ İHRACATÇISI VE ÜRETİCİSİNİN BULUŞMASI…
BURSA SİYAH İNCİRİ'Nİ KORUYALIM SEKTÖR TOPLANTISI UİB'DE YAPILDI
BURSA VALİ YARDIMCISI HÜSEYİN EREN: ÜRETİCİLER VE İHRACATÇILAR ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ BU YIL DA SÜRMELİ
UYMSİB BAŞKANI DR. SALİH ÇALI: 2010'DA 27 MİLYON DOLARLIK SİYAH İNCİR İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİK
BURSA - Bursa Valiliği ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) işbirliğinde düzenlenen ‘2011 İhracatta Bursa Siyah İnciri'ni Koruyalım' konulu sektör toplantısı, UİB'de gerçekleştirildi.
Çok sayıda Bursa Siyah İnciri üreticisi ve ihracatçısının bir araya geldiği toplantıya, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Tarım İl Müdürü Kasım Piral, Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürü Çağatay Öztürk ile akademik odaların temsilcileri katıldı. Toplantıda, üreticiler ve ihracatçıların birbirinden beklentileri, siyah incir ihracatında izlenecek yol haritası ve Bursa'nın nadide meyvesi siyah incirin iç ve dış piyasalarda yakaladığı başarılı tablonun korunması adına yapılacak çalışmalar mercek altına alındı.
Sektör toplantısının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, 2010 ihracatta Bursa Siyah İnciri yılı kapsamında yapılan başarılı çalışmaların sektöre büyük faydalar sağladığını söyledi. Son 3-4 yıldır ihracatta yaşanılan sorunları, üreticilerle ve sektörün tüm paydaşlarıyla değerlendirerek, disiplinli çalışmalar neticesinde büyük ölçüde azalttıklarını belirten Çalı, "Özellikle ilaç kalıntıları riskine karşı yoğun çalışmalarımız oldu. Ayrıca 4-5 yıldır devam eden ABD'ye Bursa Siyah İnciri ihraç çalışmalarımızda sona gelindi. Kesim ve ihraç tarihlerinin belirli bir sisteme oturtulması konusunda da büyük mesafe kat ettik. Bu çalışmalar neticesinde 2010 yılında yakaladığımız başarılı tabloyu bu yıl da devam ettireceğimize inanıyor, 2011 sezonun tüm üretici ve ihracatçılarımız için bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.
ÇALI: 2010'DA 27 MİLYON DOLARLIK SİYAH İNCİR İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİK
Yapılan çalışmalar sırasında, ilgili kamu kuruluşları temsilcileri ve incir yetiştiren üreticilerle birlikte ‘Bursa Siyah İncir Çalışma Grubu'nu oluşturduklarını da dile getiren Çalı, Bursa Siyahı'nı yakından ilgilendiren "İlekleme” ve "ethephon” maddesinin kullanımının önüne geçildiğinin altını çizdi. Çalı son olarak, tüm bu başarılı girişimler neticesinde, 2010 yılında 14 bin ton Bursa Siyah İnciri ihracatı yapıldığını ve buna karşılık da 27 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildiğini hatırlattı.
EREN: ÜRETİCİLER VE İHRACATÇILAR ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ BU YIL DA SÜRMELİ
Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren de, 2010 yılında özellikle ‘ethephon' etkili maddesinin kullanımının önüne geçilmesi bakımından, üreticiler ve ihracatçılar arasında yakalanan duyarlılık ve işbirliğine teşekkür etti. Sektörün bir bütün olarak çalışmasının bu yıl da aynı şekilde sürdürülmesi temennisinde bulunan Eren, "Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da üreticisinden depocusuna, ihracatçısından nakliyecisine kadar sistemli bir şekilde çalışmaya devam etmeliyiz. Bursa Valiliği olarak bu konuya sonuna kadar destek olmaya hazırız” diye konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı'nın başkanlığında gerçekleştirilen oturumda, ihracatçılardan Kerim Taner, Özkan Kamiloğlu, Atilla Aydınlı, Şendağ Uzun ve Kamil Eşi üreticilerin sorularına cevaplar verdiler.
Oturumda; 2010 yılının Bursa Siyah İnciri tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirten Kerim Taner, yakalanan başarının sektörün tüm paydaşlarının ortak bilinçle hareket etmesi sonucu gerçekleştiğini söyledi. Ürün güvenliğinin özellikle birinci tüketici konumundaki AB ülkelerinde ön plana çıktığını hatırlatan Taner, "Karlı, kaliteli bir sezon geçirmemiz, başarılı bir ihracat dönemi yakalamamız ve özellikle de ürünlerimizle ilgili imaj bozulmasını önlemek için mutlaka ethephon kullanımının önüne geçmeliyiz” şeklinde konuştu.
Atilla Aydınlı ise, kalıntı konusunda yurtdışındaki alıcıların tedirgin bir şekilde beklediklerini kaydetti. Brezilya'daki incirlerin yüzde 90'ında rastlanan ethephon etkili maddesinden ötürü AB pazarına giremediği bilgisini veren Aydınlı, 2010 yılındaki başarılı sezonun bu yıl da tekrarlanması için rehavete kapılmamak ve dikkatli olmak gerektiğini söyledi.
Bugün itibariyle başarılı bir sezon ve ihracat gerçekleştirmek için 3 temel soruna dikkatlice yaklaşmak gerektiğini aktaran Özkan Kamiloğlu da, bunlardan ilkinin ilaç kalıntıları riski olduğunu, diğerinin düzenli bir satış sistemi oluşturmak ve üçüncüsünün de kesim ve ihraç tarihlerine uymaktan geçtiğini ifade etti.
Ethephon etkili maddesinin ihracatı sekteye uğratmasının yanı sıra hızlı olgunlaşan ürünler sonucu arz fazlası da yarattığını vurgulayan Şendağ Uzun ise, bu durumun ürün kalitesini düşürdüğünü belirtti. Uzun, "Bu yüzden kaliteli başlangıçlar yapmamız çok önemli. Arz fazlası yığılmaları ve fiyat düşmelerini de beraberinde getiriyor. Bunun önüne geçmek için ürünü doğru zamanda yeterli olgunluğa eriştiğinde hasat etmeliyiz” dedi.
Son olarak söz alan ihracatçı Kamil Eşi de, 2010 yılında olduğu gibi bu yıl da iyi bir sezon geçirileceğine inanarak tüm üreticilerin aynı bilinçle doğru kararlar alarak üretimlerini gerçekleştirmeleri gerektiğini aktardı.
Bursa Siyah İncir üreticilerinden gelen çeşitli sorular ve bunlara verilen yanıtlar ile devam eden toplantı sonucunda UYMSİB YK Başkanı Çalı, toplantının sonuçlarını ayrı bir "bildirge” ile konuyla ilgili tüm kesimlere yayınlayacaklarını söyledi. Toplantı, 2011 Bursa Siyah İncir İhracat sezonunun sağlıklı ve bol kazançlı geçmesi dilekleriyle sona erdi.