İHRACATIN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ, ŞUBAT AYINDA GENEL İHRACAT ARTIŞINI KATLADI
Otomotiv endüstrisi ihracatı şubatta yüzde 17 artışla 1,98 milyar dolar oldu
Türkiye ihracatının lideri otomotiv endüstrisi, şubat ayında yüzde 17 artışla 1 milyar 985 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv, şubat ayında aynı zamanda Türkiye ihracatından son yıllarda aldığı en yüksek pay olan yüzde 18 seviyesine ulaştı.
Son yılların en iyi şubat ayı performansını sergilediklerine dikkat çeken Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, AB ülkelerinin ihracattan aldığı payda da bugüne kadarki en yüksek oran olan yüzde 81'e ulaşıldığını söyledi.
OİB Başkanı Sabuncu, "İhracatın en çok yapıldığı Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve İspanya gibi gelişmiş ülkelere yüzde 48'e varan oranlarda artış kaydedildi” diye konuştu.
Türkiye ihracatının lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi, liderliğini sürdürdüğü şubat ayında genel ihracat artışını da katladı. Türkiye ihracatının yüzde 3 artış ile 10 milyar 790 milyon dolar olduğu şubat ayında, otomotiv endüstrisi yüzde 17 artışla 1 milyar 985 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisi, böylece hem küresel krizin yaşandığı 2008 yılından bu yana en yüksek şubat ayı ihracat rakamına hem de Türkiye ihracatından son yıllarda aldığı en yüksek pay olan yüzde 18,4 seviyesine ulaştı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, yılsonunda 23 milyar dolar ihracat hedefleyen sektörün şubat ayında son yılların en iyi performansını sergilediğine dikkat çekti. Sektörün en büyük pazarı olan AB ülkelerinin ihracattan bugüne kadar aldığı en yüksek pay olan yüzde 81'e şubat ayında ulaşıldığını dile getiren OİB Başkanı Sabuncu, ihracatın en çok yapıldığı Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve İspanya gibi gelişmiş ülkelere de yüzde 48'e varan oranlarda artış kaydedildiğini vurguladı. OİB Başkanı Sabuncu, "Almanya'ya yönelik ihracat artışında, bu ülkeye yönelik yan sanayi ihracatının yüzde 9, binek otomobiller ihracatının yüzde 26 ve otobüs-midibüs-minibüs ihracatının yüzde 41 artması etkili oldu” diye konuştu.
Ticari araçlarda artış oranı yüzde 36'yı buldu
Şubat ayı verilerine göre ürün grubu bazında ihracatta yüzde 36'yı bulan artışlar yaşandı. Endüstri ihracatından yüzde 38 pay alan otomotiv yan sanayi, yüzde 11 artışla 761 milyon dolar ihracata imza attı. Yüzde 29 paya sahip binek otomobiller ise yüzde 3 artışla 583 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Yüzde 23 paya sahip eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 36 gibi yüksek bir artışla 467 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 32 artarak 127 milyon dolar oldu.
En büyük pazarlarda çift haneli artış oldu
Türkiye otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya'ya artış, ocak ayının ardından şubatta da yükselerek sürdü. Almanya'ya ihracat yüzde 32 artışla 339 milyon dolar olurken, diğer en büyük pazarlardan Birleşik Krallık'a yüzde 5 artışla 236 milyon dolar, Fransa'ya yüzde 11 artışla 215 milyon dolar, İtalya'ya yüzde 48 artışla 195 milyon dolar, İspanya'ya yüzde 12 artışla 125 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Hedef pazarlardan Hollanda'ya ihracat artışı yüzde 172 gibi oldukça yüksek bir oranda olurken, Belçika'ya ihracatta ise yüzde 15, Rusya'ya da yüzde 33'lük düşüş yaşandı.
AB ülkelerinde en yüksek paya ulaşıldı
Ülke grubu bazında endüstrinin en büyük pazarı olan AB ülkelerinde, şubat ayı itibariyle bugüne kadar alınan en yüksek paya ulaşıldı. Şubat ayında yüzde 81'lik paya ulaşan AB ülkelerine ihracat, yüzde 21 artışla 1 milyar 605 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün ikinci en büyük pazarı Orta Doğu ülkelerine de yüzde 27 artışla 110 milyon dolar ihracat yapıldı. Yılın ikinci ayında alternatif pazarlar arasındaki Amerika ülkelerine yüzde 13, Afrika ülkelerine yüzde 15 düşüş yaşandı.