KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ TÜRKİYE, İHRACATTA DA LİDERLİĞİ HEDEFLİYOR
21
Haziran 2012
Türkiye'de son yıllarda önemli tarımsal üretim çeşitlerinden biri olan kiraz üretimi, üreticisini genel olarak memnun ediyor. Kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye, ihracatta da liderliğe oynamayı hedefliyor.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, "Kiraz ihracatında yol haritamızı belirledik. Üretimimizin, 5 yılda en az dörtte birini ihraç etmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı için öngördüğümüz 13 milyar dolarlık ihracatın da minimum 500 milyon dolarını da kirazdan alacağız.”
Türkiye'de son yıllarda en popüler tarımsal üretim çeşitlerinden biri olan kiraz üretimi, üreticisini genel olarak memnun ediyor. Dünyada kiraz üretiminde lider konumda olan Türkiye, kaliteli ve güvenli ürününü, en uygun fiyatla tüketiciye sunuyor. Türkiye'nin kiraz üretimi ve ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, sektör olarak amaçlarının ‘Türk kirazı imajını' korumak olduğunu belirterek, "Kiraz ihracatında yol haritamızı belirledik. Üretimimizin, 5 yılda en az dörtte birini ihraç etmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı için öngördüğümüz 13 milyar dolarlık ihracatın da minimum 500 milyon dolarını da kirazdan alacağız” dedi.
Türkiye kiraz üretiminde birinci sırada; ihracatta ise üçüncü sırada yer alıyor
Türkiye'de kiraz üretiminin her yıl arttığını ancak, iklim koşulları nedeniyle rekoltenin tam anlamıyla belirlenemediğini ifade eden Çalı, kiraz üretiminde Türkiye'nin dünyada birinci sırada yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: '' 417 bin ton kiraz üretimiyle dünyada birinci sırada yer alıyoruz. Bunun ancak 50-60 bin tonunu ihraç edebiliyoruz. Kiraz ihracatı yapan ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi sırasıyla Şili, Türkiye, İspanya ve İtalya izliyor. Amacımız ihracattaki sıralamamızı, üretime paralel olarak birinciliğe yükseltmek.”
"Kiraz ihracatında birincilik için 10 yıla ihtiyaç var”
UYMSİB Başkanı Salih Çalı, küresel kriz nedeniyle pazarlarda bir daralmanın yaşandığını belirterek, rakip ülkeleri yakalamanın 10 yıl gibi bir sürede mümkün olacağını söyledi. "Türk üreticisi kaliteli üretim ve gıda güvenliğini sağlayarak, Lojistik hizmetler modernleştirilmeli. Büyük alanlarda üretim teşvik edilmeli” diye konuşan Salih Çalı, kiraz üretiminde bizden geride olan ABD, Şili, İspanya gibi rakip ülkelerin, Türkiye'de ihracat esaslı üretim yapılması halinde, üretim de olduğu gibi ihracatta da geride bırakılacağını ifade etti. Çalı, uluslararası ticarette yalın olarak ihracat yapmaktan başka, ihracatı daha etkili ve miktar olarak artırmak için yeni pazarlara açılmak gerektiğine de dikkat çekerek, "İhracatın önünün açılmasının ve yeni pazarların artırılmasının yolu lobi çalışmalarından geçiyor. Türk kirazı her yerde tanıtılmalı” diye konuştu