OİB TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK YEŞİL OKULU OLDU
Ford Otosan ve OİB Eğitim Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen "Arka Pencere Projesi” yeşil bina sertifikası getirdi
BURSA- Ford Otosan ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Eğitim Vakfı işbirliğiyle başlayan ‘Arka Pencere' sosyal sorumluluk projesinde toplanan bağışlarla dönüşümünü tamamlayan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, alanında Yeşil Bina sertifikalı ilk ve tek eğitim kurumu ve aynı zamanda ilk kamu binası olma ünvanına hak kazandı.
Ford Otosan'ın OİB Eğitim Vakfı işbirliğiyle destek verdiği Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, tüm süreçleri tamamlayarak, "Yeşil Bina” sertifikasını almaya hak kazandı. Alanında ilk ve tek olan okul, bu sertifikayla Yeşil Bina sertifikalı ilk ve tek eğitim kurumu olma özelliğine de sahip oldu. Düzenlenen ödül törenine Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı ve OİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe ile OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da katıldı.
Törende bir konuşma yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Henry Ford'un söylediği gibi sadece para kazandıran bir iş, iyi bir iş değildir. Kurumsal sosyal sorumluluk, klasik anlayıştaki gibi bir hayırseverlik değil; bugün bir örneğini gördüğümüz gibi, ortak bir değer yaratmak için sağlanan stratejik önceliktir” dedi. Yenigün konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz Ford Otosan olarak çok şanslıyız. Bunun da iki sebebi var. Birincisi her iki ortağımızın; yani hem Ford'un hem Koç Holding'in DNA'sında kuvvetli bir sosyal sorumluluk kültürü var. Bu sonradan edinilmiş bir kültür de değil. Bize doğal yollarla miras kalan bu kültür, devam ettirdiğimiz ve çevremize güzelliklerle ördüğümüz bir sorumluluk bilinci. İkincisi de, kuvvetli bir sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden 10.000'e yakın çalışanımızın olması. Bu bizi her geçen gün daha da güçlü kılıyor, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olarak bize güven ve güç veriyor. Ford Otosan olarak OİB Eğitim Vakfı işbirliğiyle, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ni de bu sosyal sorumluluk anlayışımız doğrultusunda destekledik. Okulumuz tüm süreçleri başarıyla tamamladı ve Türkiye'de bir ilke imza atarak yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı. Alanında ilk ve tek olan okulumuz, bu sertifikayla Yeşil Bina sertifikalı ilk ve tek eğitim kurumu olma özelliğine de sahip oldu. ‘Arka Pencere' sosyal sorumluluk projemize yapılan bağışlarla okulumuzun yeşil bina sürecini tamamlamasından ve bu sertifikayı almasından gurur duyuyoruz.”
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "İhracattan, TBMM tarafından Üstün Hizmet ÖdülÜ'ne layık görülen, alanında ilk ve tek sosyal sorumluluk örneği okuluna kadar, Türkiye'de birçok alanda ilke imza atan otomotiv endüstrimiz, ana ve yan sanayi firmalarının işbirliği ile yenidünya anlayışında çevreci bir ilke daha imza attı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Eğitim Vakfı ve Ford Otosan'ın örnek işbirliğiyle yürütülen "Arka Pencere” sosyal sorumluluk projesinin bir çıktısı olarak, OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye'de 'Yeşil Bina” sertifikası alan ilk ve tek eğitim kurumu ve kamu binası olarak çevreci kimlik kazandı. Bundan böyle, Yeşil Bina sertifikasına sahip okulumuzun öğrencileri de işin en başından çevre bilincine sahip olacak. Okulumuzdan mezun olan gençlerimizin iş hayatına atılmalarıyla birlikte, çevreci üretim süreçlerine de olumlu katkılarda bulunacaklarına olan inancımız tamdır. Bu sertifikanın endüstrimiz, Bursamız ve ülkemiz için hayırlı olmasını ve ‘Yeşil Bina'ların artmasını temenni ediyorum.”
Transit Connect'lerin "Arka Pencere”leri tablo oldu, dönüşüme gelir sağladı
Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe de, "Arka Pencere” sosyal sorumluluk projesiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Amerika'ya ihraç edilen Transit Connect modellerimizin şoför koltuğu arkasındaki camın uygun panellerle kapatılması istenmişti. Bunun için birçok deneme yaptık. Parça geliştirme çalışmalarından arta kalanları ise ‘Arka Pencere' projemiz çerçevesinde yeniden kazandık. Atatürk fotoğraflarından Osmanlı eserlerine, Koç Müzesi'nde sergilen Klasik Otomobil koleksiyonundan Çanakkale Zaferi'nin en özel karelerine kadar bir çok fotoğrafı üretim fazlası panellerimize bastırarak birbirinden güzel tablolar meydana getirdik. Bu tabloları bağış usulüyle satarak, gelirini okulumuzun dönüşümünde harcadık. 68 firma, 275 panelimiz için toplam 131.400 TL bağışta bulundu. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz.”
"Yeşil Bina” sertifikası İngiltere'den geldi
Okul yönetimi İngiltere'deki Bina Araştırma Kurumu (BRE) Breeam In Use sertifikasyonuna sahip olmak için değerlendirme süreçlerinden geçti. Bu süreçte, okulun ekolojik test raporu oluşturuldu ve çatıya güneş enerji sistemi kurularak okulun kendi enerjisini kendi üretebilir hale gelmesi sağlandı. Gereksiz elektrik enerjisi ve su kullanımını engelleyecek sensörler takıldı. Bu dönüşümler sonucunda, elektrik ve su tüketiminde ortalama 1/3 oranında tasarruf sağlandı.
Çevre çalışmaları için, sivil savunma uzmanları eşliğinde acil durum raporları hazırlandı, yangın ve afet risk analizleri yapıldı. Okul bahçesine bisiklet parkı yapıldı, yangın ihbar santralına acil durumda telefonla çağrı gönderecek modül takıldı. Acil durum planları hazırlanarak ilgili personel ve öğrencilere eğitim verildi. Geri dönüştürülebilir atık toplama alanları oluşturuldu. Bina kullanım kılavuzu,satınalma ve çevre politikası kitapçığı hazırlandı, kullanıcı memnuniyet araştırmaları yapıldı. Tüm bu çalışmaların ardından okul, yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı.
***
Editöre not
Türkiye'de Enerji Sorunu;
Konutlarda Toplam Tüketim : 36 Milyon Ton Eşdeğer Petrol
Kamu Binalarında Tüketim : 4 Milyon Ton Eşdeğer Petrol (toplam tüketimin %11'i)
Kamu binalarında sağlanacak %50'lik tasarrufla 4 milyon ton eşdeğer petrol tüketiminin 2 milyon ton eşdeğer petrol geri kazanılıyor.
2 Milyon ton Eşdeğer Petrol = 1.4 Milyar Dolar (toplam Türkiye ithalatının %2,5'i)
9 milyon Mwh ve 1300 Mw kurulu güç = ½ Afşin Elbistan Termik Santrali, 1 Keban Hidroelektrik Santrali
Yeşil bina dönüşümü %70'e kadar verimlilik sağlar;
· Doğal ışıktan yararlanma imkanı sunar
· Yağmur suyu ve gri su geri kazanımı yoluyla su tasarrufu sağlar
· Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularını arındırır
· Yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmaması ile sera etkisini oluşturan yansımaları azaltır
· Daha verimli armatürler ve izolasyon sistemleri işletme maliyetlerini azaltır
Proje dahilinde yapılan çalışmalar;
· Okulun çatısına 35 kW'lık güneş enerji sistemi kuruldu.
· Tuvaletlere gereksiz elektrik enerjisi ve su kullanımını engelleyecek sensör ve sensör ile kumanda edilen selonoidli vanalar takıldı.
· Lavabolara musluklardaki debiyi, düşüren kartuşlar takıldı.
· Sivil savunma uzmanları eşliğinde acil durum raporları hazırlandı ve yangın ve afet risk analizleri yapıldı.
· Okul bahçesine bisiklet parkı yapıldı.
· Giriş düzenlendi.
· Yangın ihbar santralına acil durumda telefonla çağrı gönderecek modül takıldı.
· Bina kullanım kılavuzu ve Acil durum planları hazırlanı, personel ve öğrencilerimize eğitim verildi.
· Satınalma ve çevre politikası kitapçığı hazırlandı.
· Geri dönüştürülebilir atık toplama alanları oluşturuldu.
· Kullanıcı memnuniyet araştırmaları yapıldı.
Sonuç;
Okulun 440.000 Kw'lık enerji kullanımı %30 verimle 300.000 Kw'a düşürüldü.
Okulun 15.000 m3'lük su tüketimi %30 tasarrufla 10.000 m3'e düşürüldü.
Okuludaki 1.600.000 m3 doğalgaz sarfiyatı 1.000.000 m3'e indirildi.
Yeşil Bina Sertifikalı ilk ve tek eğitim kurumu ve Yeşil Bina Sertifikalı İlk kamu kuruluşu olmaya hak kazandı.