OTOMOTİV 2023 HEDEFİNE AR-GE, TASARIM VE İNOVASYONLA ULAŞACAK
OİB, Türkiye Otomotiv Sektöründe ‘3. Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nda geri sayım...
OTOMOTİV 2023 HEDEFİNE AR-GE, TASARIM VE İNOVASYONLA ULAŞACAK
OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, yarışma ile otomotiv endüstrisine daha nitelikli, çevreci, güvenli, kaliteli ve katma değeri daha yüksek ürünler sunmayı amaçladıklarını dile getirerek, "2023'te dünyada en büyük ilk 10 ülke arasında olmayı istiyorsak otomotivde de ilk on arasında yer almamız gerekiyor” diye konuştu.
Cumhuriyetin 100. yıl hedefine ulaşabilmenin vazgeçilmez sektörlerinden otomotiv endüstrisi, başarı için her alanda çalışıyor. Otomotiv endüstrisinin küresel pazardaki başarısının Ar-Ge, tasarım ve inovasyondan geçtiğine inanan sektörün amiral gemisi Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Biriliği (OİB), Türkiye'de bu sektörde düzenlenen ilk ve tek etkinlik olan sosyal sorumluluk projesi olan geleneksel ‘OİB Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nın üçüncüsü için geri sayıma başladı.
Türkiye'nin 2023 ihracat stratejisi kapsamında inovatif Ar-Ge ve tasarım kültürünü oluşturma ve yaygınlaştırma hedefleri olduğunu aktaran OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yarışma sözcüsü Ömer Burhanoğlu, yarışma ile amaçlarına adım adım ilerlediklerini söyledi.
Üniversite ve sanayiciyi buluşturan yarışma
Burhanoğlu, ‘3. Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması' ile otomotive gönül verenlerle sanayicileri buluşturmayı da hedeflediklerinin altını çizerek şöyle devam etti:
"Yarışma ile ülkemiz ve otomotiv endüstrimiz adına sektörümüze daha nitelikli, daha çevreci, daha güvenli, daha kaliteli, katma değeri daha yüksek ürünler sunmayı öngörüyoruz. Dünyada söz sahibi olabilmek için küresel otomotiv endüstrisinde de ön sıralarda olmamız gerekiyor. Tüm çalışmalarımız bunun için. Etkinliğimizle sanayi üniversite işbirliğine zemin hazırlıyor ve tasarımın, inovasyonun geniş alanlara yayılmasına katkıda bulunuyoruz.”
Önceki yarışmalarda başarılı birçok projenin hayata geçirilmesi için son aşamalara gelindiğine de dikkat çeken Burhanoğlu, burada yakalanan başarıyla sektöre ivme katmak istediklerini dile getirdi. Burhanoğlu, "Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde dünyada ilk on büyük ekonomi içinde olması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşabilmek için otomotiv endüstrimizin de alanında dünyada ilk on içerisinde yer alması şart. Bunu yapamazsak hedefe varma şansı yok” şeklinde konuştu.
Toplamda 300 bin TL ödül
Bu yıl ‘Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı'nın "Parçaları Buluşturan Pazar", ‘Komponent Tasarım Yarışması'nın ise "Tasarım Yoluna Çık, Yolun Açık” sloganlarıyla gerçekleştiğinin altını çizen Burhanoğlu, her iki etkinlikte toplamda 300 bin TL'yi bulacak ödül verileceğini açıkladı. Bunun yanı sıra Ekonomi Bakanlığı da, uygun gördüğü başarılı 4 proje sahibini iki yıl yurt dışında eğitimini sağlayacak.
Burhanoğlu ayrıca ‘Komponent Tasarım Yarışması'nın ‘Ergonomi', ‘Yenilenebilir Enerji - Çevre', ‘Emniyet' ve ‘Mekanik Fonksiyonellik' olmak üzere 4 kategoride gerçekleşeceğini hatırlatarak, her iki etkinlik için projelerin 14 Mart 2014 tarihine kadar teslim edilmesi gerektiğini kaydetti.
Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) koordinatörlüğüyle Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından organize edilen etkinliğin ödül töreni ise 17-18 Nisan tarihlerinde Bursa'da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek.
Yarışma ile ilgili detaylı bilgi için ise www.otomotivtasarimyarismasi.com ve www.otomotivprojepazari.com web sitelerinden alınabilecek
İhracatta kesintisiz 10 ay artış var
Türk otomotiv sektörünün ihracattaki tek temsilcisi olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, aynı toplantıda 2014 Ocak ayı Türk otomotiv endüstrisinin ihracat verilerini de açıkladı. Buna göre Türk otomotiv endüstrisi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre dış satışını yüzde 7 artırarak bir milyar 587 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Buna göre otomotiv ihracatında 2013 mart ayındaki düşüşten bu yana üst üste onuncu ayda da artış görüldü.
Ürün gruplarına göre ise yan sanayi ocak ayındaki ihracat payını yüzde 51 oranına çıkarmayı başardı. Buna göre yan sanayi ihracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artırarak 804 milyon, binek otomobil ürün grubu yüzde 17 yükselişle 494 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 22 azalışla 224 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu da yüzde 2 gerilemeyle 48 milyon dolar ihracata imza attı.
Ülke bazlı ihracatta ise aynı dönemde Almanya'ya yüzde 25 yükselişle 279 milyon, Birleşik Krallığa yüzde 21 artışla 181 milyon, Fransa'ya ise yüzde 4 gerilemeyle 136 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.