Otomotiv, haziran ayında Temmuz 2008'den bu yana olan en yüksek ihracata ulaştı
Otomotiv endüstrisi
ihracatı haziranda yüzde 9 artışla 2,1 milyar dolar oldu
Türkiye ihracatının lideri otomotiv endüstrisi, haziran ayında Temmuz 2008'den bu yana aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, sektör ihracatı haziran ayında geçen yıla göre yüzde 9 artışla 2.1 milyar dolar oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Ocak-Haziran dönemi ihracatı yüzde 12 artışla 11.7 milyar dolara yükselen sektörün, yılsonu hedefi olan 23 milyar dolara adım adım yaklaştığını söyledi.
OİB Başkanı Sabuncu, "En büyük pazarımız olan Almanya'ya ihracatta yan sanayi ve binek otomobiller satışının ivmesiyle yüzde 15, İtalya'ya eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların katkısıyla yüzde 54 oranında artış kaydedildi” dedi.
Türkiye ihracatının lider sektörü otomotiv endüstrisi, yükseliş grafiğini sürdürdüğü haziran ayında Temmuz 2008 tarihinden itibaren aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaştı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörünün Haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 2.1 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatından yüzde 18 pay alan sektörün son beş aylık ihracatı ortalama 2 milyar doların üzerine çıkarken, Ocak-Haziran dönemi ihracatı ise yüzde 12 artışla 11,7 milyar dolara yükseldi.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, yılın ilk altı ayında yükseliş grafiğini sürdüren otomotiv endüstrisinin yılsonu hedefi olan 23 milyar dolara adım adım yaklaştığını ifade etti.
Haziran ayında ürün grupları bazında yüzde 67'ye varan oranlarda artış kaydedildiğine dikkat çeken OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "En büyük pazarımız olan Almanya'ya ihracatta yan sanayi ve binek otomobiller satışının ivmesiyle yüzde 15, İtalya'ya eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların katkısıyla yüzde 54 oranında artış oldu” diye konuştu.
Ticari araçlarda artış oranı yüzde 67'yi buldu
Ürün grubu bazında ihracat artışları önceki aylarda olduğu gibi haziran ayında da devam etti. Geçen ay otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 9 artarak 834 milyon dolar olurken, binek otomobil yüzde 3 artışla 715 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 1 artışla 389 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs de yüzde 67 artışla 168 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Otomotiv yan sanayinde en büyük pazar olan Almanya'ya ihracat yüzde 14, ikinci ülke Fransa'ya ise yüzde 6 artarken, İran'a artış ise yüzde 124 oranında kaydedildi.
Binek otomobillerde en büyük pazar olan İtalya'ya ihracat yüzde 62 artarken, Fransa'ya ihracat yüzde 13 düştü. Aynı ürün grubunda İspanya'ya yüzde 72, İsrail'e yüzde 36, Belçika'ya yüzde 34 ihracat artışı görüldü. Buna karşılık önemli pazarlardan Birleşik Krallık'a ihracat yüzde 16, Hollanda'ya yüzde 42 düştü.
Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar grubunda en büyük pazar olan İtalya'ya ihracat yüzde 70, Almanya'ya yüzde 30 artarken, Birleşik Krallık'a yüzde 31 düştü.
Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda en büyük iki pazar olan Fransa'ya yüzde 17, Almanya'ya yüzde 22 ihracat artışı yaşandı.
Almanya'ya ihracat yüzde 15, İtalya'ya yüzde 54 arttı
Türkiye otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya'ya ihracat haziran ayında yüzde 15 artarak 330 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya'ya yönelik artışta yan sanayi ve binek otomobiller ihracatının yüzde 14 seviyesinde artması etkili oldu.
İkinci büyük pazar olan İtalya'ya ihracat yüzde 54 artışla 280 milyon dolar, üçüncü büyük pazar Fransa'ya ise yüzde 3 artışla 228 milyon dolar olarak kaydedildi. İtalya'ya yönelik artışta eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 70, binek otomobiller ihracatının yüzde 62 artması etkili oldu.
Haziran ayında önemli pazarlardan İspanya'ya yüzde 40, İran'a yüzde 118 gibi yüksek bir ihracat artışı görülürken, Birleşik Krallık'a yüzde 19, Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 51, Rusya'ya yüzde 37 ihracat düşüşü yaşandı.
En büyük pazar AB'ye ihracat yüzde 13 arttı
Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu pazarında en büyük pazarı olan AB'ye yönelik ihracat haziran ayında da yükselişini sürdürdü. Sektör ihracatından yüzde 80 pay alan AB ülkelerine haziran ayında yüzde 13 artışla 1 milyar 706 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.
Asya ve Okyanusya ülkelerine de yüzde 23 ihracat artışı yaşandı. Amerika ülkelerine ise ihracat yüzde 35 düştü