TEKSTİL VE OTOMOTİV SEKTÖRLERİ BURSA'DA “YENİ İCAT” PEŞİNDE
Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları başladı
TEKSTİL VE OTOMOTİV SEKTÖRLERİ BURSA'DA "YENİ İCAT” PEŞİNDE
Türkiye'yi 2023 vizyonuna taşıyacak ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayacak Ar-Ge proje Pazarı ve tasarım yarışmalarında Bursa bir ilke ev sahipliği yapıyor.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları, sanayicimizi, akademisyenlerimizi, girişimcilerimizi ve Bursa'daki tüm paydaşlarımızı bir araya getirerek, tasarım ve inovasyonun bir kültür olarak benimsenmesini sağlayacak.” dedi.
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "İhracatta son 9 yılın şampiyonuyuz. Otomotiv endüstrisinde ihracatta kilogram başına 7.5 dolar olan katma değeri böyle yarışmalardan çıkacak inovatif ürünlerle artıracağımıza inanıyorum” diye konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, " Bursa yine öncü oldu ve Türkiye'nin iki ihracat devi tasarım ve inovasyon için biraraya geldi” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, " Alın teri yanı sıra, akıl terinin de kutsanması dönemi geldi” diye konuştu.
Otomotiv tasarım direktörü Chris Bangle, "Tasarımı tekstilde başardınız. Buradaki ilham ve istekleri çok iyi biliyorsunuz. Bu alandaki başarınızı otomotive de taşıyabilirsiniz” dedi.
Türkiye ekonomisinin, ihracatının iki dinamik sektörü otomotiv ve tekstil, Bursa'da Ar-Ge, tasarım ve inovasyon fırtınası kopartıyor. Bu yıl ilk kez iki sektörün de bir arada gerçekleştirdiği ve adeta zirveye dönüşen ‘Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları' organizasyonu, dünyaca ünlü inovasyon ve tasarım guruları ile Bursa Merinos Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. 5 gün boyunca birbirinden farklı etkinliklerle devam edecek ve kentte bir inovasyon ve tasarım şenliği yaratacak etkinliklerin açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, kentin 5 gün boyunca inovasyon, tasarım ve Ar Ge konuşacağını söyledi. "Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları, sanayicimizi, akademisyenlerimizi, girişimcilerimizi ve Bursa'daki tüm paydaşlarımızı bir araya getirerek, tasarım ve inovasyonun bir kültür olarak benimsenmesini sağlayacak” diye konuşan Burkay, inovasyon kültürüne geçişte, adeta bir devrime ihtiyaç olduğunu vurguladı. Burkay, " Burada sergilenen projelerin neredeyse 7'de 1'i hayata geçiriliyor. ‘Herşeyin pazarı oluyor da, projelerin neden olmasın' diye yola çıktık ve her yıl büyüyerek devam ediyoruz” diye konuştu.
Katma değer yarışmaların desteğiyle artacak
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ise organizasyonun yalnızca sektörleri için değil Türkiye'nin hedefleri için de önemli olduğunu vurguladı. Otomotiv endüstrisinin 1 milyon 750 bin adet üretim kapasitesiyle dünyanın 17. büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Sabuncu, "İhracatta son 9 yılın şampiyonuyuz. Endüstri olarak 2023 yılı hedeflerimize ulaşabilmemiz için öncelikle yeni yatırımlar almamız gerek. Bunun için de iç pazarımızı büyütmeliyiz. Ayrıca katma değeri yüksek ürünlere odaklanmalıyız. Bugün endüstrimizin kilo başına ihracatı 7.5 dolardır. Bu Almanya'da iki katıdır. Bizim de bu seviyelere ulaşabilmemiz için Ar-Ge'ye, tasarıma, inovasyona önem vermeliyiz. Bu yarışmalarımızla otomotiv endüstrimizin gelişeceğine, katma değerinin artacağına inanıyorum” diye konuştu.
İki dev Bursa'da buluştu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geleceğinin bu gibi organizasyonlarda olduğunu vurguladı. "Bursa yine öncü oldu ve Türkiye'nin iki ihracat devi tasarım ve inovasyon için biraraya geldi” diye konuşan Büyükekşi, her iki sektörde de tanıtımı yapılacak projelerin endüstri tarafından hayata geçirilmesinin büyük önemi olduğunu vurguladı.
Alın terinin yerine akıl teri
Etkinliklerin açılış törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, özellikle gençlerin plan, proje ve tasarımlarını sunma fırsatı bulmalarının sevindirici olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, " Bezler geleneksel olarak alın terinin kutsandığı bir kültürde yetiştik. Ancak, alın terinin yanı sıra, artık akıl terinin de kutsanması dönemi geldi” diye konuştu.
"Tasarımı tekstilde başardınız sıra otomotivde”
Dünyaca ünlü tasarımcı Chris Bangle Türkiye'de tekstil ve otomotivde tasarım konusunda ciddi potansiyel olduğunu belirterek, tasarımın birinci kuralının süreklilik olduğunu söyledi. Bangle, "Siz Türkiye'de tekstilin bütün ihtiyaçlarını biliyor ve karşılıyorsunuz. Sektördeki duyguları ilhamları beklentileri, ihtiyaçları biliyorsunuz ve ona göre üretim yapıyorsunuz. Bu alanda başarılısınız. Bunu otomotive de taşıyabilirsiniz. Otomotivin geleceği sürdürülebilirlik olacak biz de kendimizi yeniden düşünüp ona göre konumlandırmalıyız. Gelecekte sağlık hizmetleri en büyük fırsatlardan biri olacak. Bu otomotiv için de fırsatlar sunacaktır” dedi.
Tekstil ve otomotivde Ar-Ge yaklaşımları konuşuldu
Açılış konuşmalarının ardından, merkezin pek çok salonunda eşzamanlı olarak etkinlikler ve workshop çalışmaları devam etti. Özellikle Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz moderatörlüğünde yapılan ve Farplas A.Ş. CEO'su Ömer Burhanoğlu, BOSCH İlk Donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi'nden Prof. Dr. Ali Demir ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu'nun katıldığı panel büyük ilgi gördü. Panelde, her iki sektörün Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
Neler var?
Etkinliğin 2'inci gününde tamamen otomotiv ağırlıklı sunum ve projeler konuşulacak ve 4'üncü Komponent Tasarım Yarışması ödülleri verilecek. Son gün ise tekstil sektörüne yönelik projeler kamuoyuyla paylaşılacak. Dr. Masoud Rais-Rohani, Leyla Acaroğlu, Greg Lindsay, Dr. Ing.Roman Henze, William Myers, Prof.Dr.Steven Spivak gibi birçok konuşmacı sahne alarak ‘yeni icat çıkartın' diyecekler. Ayrıca ‘Savunma Teknik Tekstilleri', ‘Otomotiv Sektöründe Yeni Trendler ve Yeni İş Modelleri' ve ‘Tekstil ve Otomotiv'de AR-GE Yaklaşımları' başlıkları altında düzenlenecek panellerde de birçok uzman görüşlerini paylaşacak. Gerçekleşecek workshop organizasyonlarında da birbirinden ilginç konular masaya yatırılırken, defileler de ilgiyle izlenebilecek.
Foto 1: BTSO ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay
Foto 2: OİB Başkanı Orhan Sabuncu
Foto 3: BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Erhan Aslan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, OİB Başkanı Orhan Sabuncu ve Etkinliğin Yürütme Kurulu Başkanı ve OİB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu İnovalig ödülü alanlarla toplu halde.
Foto 4: Proje sunumları büyük ilgi gördü.
Foto 5: Otomotiv tasarım direktörü Chris Bangle