UİB İHRACATI, ŞUBAT AYINDA GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 2, YILLIK BAZDA İSE YÜZDE 14 ARTIŞ GÖSTERDİ.
01 MART 2012
■ UİB İHRACATI, ŞUBAT AYINDA GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 2, YILLIK BAZDA İSE YÜZDE 14 ARTIŞ GÖSTERDİ.
■ UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ŞENOL ŞANKAYA: ŞUBAT AYINDA YÜZDE 2'LİK ARTIŞLA 1 MİLYAR 770 MİLYON DOLAR, YILLIK BAZDA İSE YÜZDE 14 ARTIŞLA 21 MİLYAR 504 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK.
■ ŞANKAYA: GELECEK BİRKAÇ ÇEYREKTE FİNANSMAN KOŞULLARINDA BELİRSİZLİK DEVAM EDECEK.
■ ŞANKAYA: İKİNCİ KURTARMA PAKETİ İLE BİRLİKTE YUNANİSTAN EKONOMİSİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME YÖNÜNE DÖNMESİ HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİ.
■ ŞANKAYA: TÜRKİYE'NİN ‘YUMUŞAK KARNI' OLARAK NİTELENDİRİLEN CARİ AÇIKTA DÜZELME BAŞLIYOR. BU DURUMDA BAŞBAKAN'IN'SON ÇEYREKTE CARİ AÇIK BELİRGİN BİR ŞEKİLDE AZALACAK' TAHMİNİ DOĞRU ÇIKIYOR.
■ ŞANKAYA: ENFLASYONDA İYİLEŞMEYİ DE CARİ AÇIKTAKİ DARALMANIN YANINA KOYARSAK GEÇEN YILA GÖRE 2012 YILINDA EKONOMİDE İKİ NET KAZANCIMIZ OLABİLİR. BÜYÜME HIZI FAZLA DÜŞMEZSE BU YILKİ EKONOMİK GÖRÜNÜM GEÇEN YILDAN DAHA İYİ BİLE OLABİLİR.
BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ‘UİB olarak, yeni yılın ikinci ayında geçen yıla göre yüzde 2'lik bir artışla ihracatımız 1 milyar 770 milyon 917 bin dolar olarak gerçekleşti. UİB ihracatı yıllık bazda da yüzde 14 artış gösterdi ve 21 milyar 504 milyon 841 bin dolar oldu” dedi. Şubat ayında artış hızının yavaşlamasına karşın yükseliş geleneğinin bozulmadığına vurgu yapan Koordinatör Başkan Şankaya, ihracata ilişkin pozitif görünümün sürdüğünü söyledi.
Şankaya'nın verdiği bilgilere göre UİB, 2012 Ocak ayındaki yüzde 6'lık artışın ardından Şubat'ta da yükseliş trendine devam etti. Son 14 aydır sürekli yükselişin kaydedildiği UİB'de, Şubat ihracatı da yüzde 2 artarak 1 milyar 770 milyon 917 bin dolar oldu. 2012 yılının ilk 2 ayını kapsayan 01 Ocak - 29 Şubat tarihleri arasındaki ihracat ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4'lük artışla 3 milyar 416 milyon 246 bin dolar olarak gerçekleşti.
UİB'e bağlı 5 ihracatçı birlik tarafından 1 Mart 2011 ve 29 Şubat 2012 dönemindeki bir yıllık ihracat ise, bir önceki döneme oranla yüzde 14 artarak, 21 milyar 504 milyon 841 bin dolara ulaştı.
YUNANİSTAN EKONOMİSİNİN BÜYÜME YÖNÜNE DÖNMESİ ÖNEMLİ
2012 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarını açıklayan UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ay sonunda Moody's, Fitch ve Standart and Poor's gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarından, Avrupa'ya birbiri ardına gelen kredi notlarının düşürüldüğüne ilişkin kötü haberler gelmesinin, gelecek birkaç çeyrekte finansman koşullarında devam edecek belirsizliği ve bunun kredibiliteye etkisini yansıttığını bildirdi. Brüksel'de 14 saat süren zirveden iflasın eşiğindeki Yunanistan'a nefes aldıran bir karar çıkmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Şankaya, "Tarihte ilk kez bir ülkenin borcu 100 milyar Euro kadar azaltıldı. AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin ikinci kurtarma paketi ile birlikte Yunanistan ekonomisinin sürdürülebilir büyüme yönüne dönmesi hepimiz için önemli” diye konuştu.
‘BAHARIN GELİŞİ' BEKLENTİSİ KUVVETLİ
Avrupa'nın zayıf ekonomik görünümünün ve kırılgan piyasalardaki baskının sürmesine karşın dünya ekonomisinde ‘baharın gelişi' beklentisinin kuvvetli olduğuna vurgu yapan Şankaya, "Yunanistan'a sağlanacak yeni yardım paketine ilişkin belirsizliğin sona ermesi, gelişmekte olan ülke para birimlerine ilgiyi artırdı ve dolar, 1,74'ün altına inerek 2 Eylül 2011'den beri en düşük seviyesini gördü. TL bazen gelişmekte olan ülkelere göre olumlu yönde ayrışıyor. Bugün için bakarsak olumlu ya da olumsuz büyük bir farklılık yok ancak yılbaşından bugüne bakarsak bunu daha iyi görebiliriz” dedi.
BAŞBAKAN'IN TAHMİNİ DOĞRU ÇIKIYOR
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, Ocak ayında 4 milyar dolar gibi ezber bozacak bir cari açık rakamı beklediği açıklamalarına da vurgu yapan Şankaya, şunları söyledi:
"Dolayısıyla Türkiye'nin 'yumuşak karnı' olarak nitelendirilen cari açıkta belli bir düzelmenin başladığını söylemek mümkün. Bu anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet kurulurken Haziran ayında söylediği "Siz merak etmeyin. Son çeyrekte cari açık belirgin bir şekilde azalacak" tahmini doğru çıkıyor. Hükümetin bu yılki cari açık tahmini 65.4 milyar dolar düzeyinde. Bunun da beklenen milli gelire oranı yüzde 8'e denk geliyor. Tahminim milli gelirde daha iyi bir rakam yakalanabilir ve cari açık yüzde 7.5 dolayına dahi inebilir. Miktar ve oran olarak en kötüsü geride kalan cari açığın finansman tarafında da 2012'de bazı iyileşmeler görülebilir. En azından doğrudan yatırımlar tahmin edildiği gibi 15 milyar dolara çıkarılabilirse açığın finansman kalitesi artar. Ortaya konulacak yeni teşvik sisteminin doğrudan yatırımları çekmede belli bir katkısı olabilir.”
EKONOMİK GÖRÜNÜM GEÇEN YILDAN DAHA İYİ BİLE OLABİLİR
Merkez Bankası' nın "2012 yılında TL değerlenecek" iddiasını da değinen Şankaya, şöyle devam etti:
"TL'nin değerlenmesi demek, Türkiye'ye gelen yabancı portföy yatırımları için 2011 de olmayan bir kazanç anlamına geliyor. Bu da kurun düşüşünden elde edilecek kazançtır. Eğer TL'nin daha fazla değer kaybetmeyeceğine inanılırsa bu durum yabancı portföy yatırımlarını da artırıcı etki yapabilir. Portföy yatırımlarındaki artışın bizzat kendisi TL'nin değerlenmesine veya kurun gevşemesine yol açabilir. Böyle bir olumlu döngü de yaşanabilir. TL değerlenecekse bunun en olumlu etkisi enflasyon tarafında ortaya çıkabilir. Bu durum 2012 yılında enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirme ihtimalini güçlendirir. Enflasyonda iyileşmeyi de cari açıktaki daralmanın yanına koyarsak geçen yıla göre 2012 yılında ekonomide iki net kazancımız olabilir. Büyüme hızı fazla düşmezse bu yılki ekonomik görünüm geçen yıldan daha iyi bile olabilir.”
DIŞ TİCARET AÇIĞI DARALIYOR
Öte yandan Türkiye'nin 2012 yılı ocak ayında ihracatının, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 8,6 artarak 10 milyar 374 milyon dolar,ithalatının ise yüzde 2,8 artarak 17 milyar 383 milyon dolar olarak gerçekleşmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Şankaya, "Dış ticaret açığı bu dönemde yüzde 4,7 azalarak 7 milyar 354 milyon dolardan 7 milyar 9 milyon dolara geriledi.İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 56,5'ten yüzde 59,7'yeyükseldi.Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2012 yılı Ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracatın değişim oranı yüzde 8,6, ithalatın değişimoranı ise yüzde -1,2 oldu. Kısacası ihracattaki artış tam gaz sürerken ithalattaki artış hızı düşmeye başladı” diye konuştu.
Koordinatör Başkan Şenol Şankaya'nın verdiği bilgilere göre Türkiye'nin 59 ilinde toplam 6 bin 500 aktif üyesi bulunan UİB'e bağlı birliklerin Şubat ayındaki ve yıllık bazdaki ihracatı ise şöyle gerçekleşti:
AYLIK VE YILLIK BAZDA TEKSTİL ATAKTA
UİB bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 83'ünü karşılayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB),1 milyar 474 milyon 884 bin dolarla şubat ayında yüzde 1'lik düşüş sergiledi.
OİB'in 2012 ilk 2 ayındaki toplam ihracatı ise yüzde 1 artarak 2 milyar 865 milyon 435 bin dolar oldu. 1 Mart 2011'den bu yana yıllık toplam ihracat da yüzde 15'lik artışla 18 milyar 312 milyon 300 bin dolara ulaştı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ise diğer birlikler içinde şubat ayında ihracatını artıran tek birlik oldu. UTİB, yüzde 17'lik bir artışla 101 milyon 636 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.
2012 Ocak ayındaki yüzde 2'lik artışın ardından, Şubat'ta da ihracatını bir önceki yıla oranla yüzde 17 oranında artıran UTİB'in yılın ilk 2 ayındaki ihracatı ise yüzde 10 yükselerek 190 milyon 343 bin dolara çıktı. Yıllık bazdaki artış oranı da yüzde 18 oldu ve yıllık bazda UTİB'in ihracatı, 1 milyar 130 milyon 614 bin dolara yükseldi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Şubat ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük bir düşüş gösterdi. UHKİB ihracatı bu azalış oranı ile 40 milyon 257 bin dolar oldu.
MEYVE-SEBZE VE YAŞ MEYVE SEBZEDE DÜŞÜŞ
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB),Şubat ayı ihracatında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16'lık gerileme gerçekleşti ve 13 milyon 525 bin dolar rakamına gelindi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ihracatı da, 2012 Ocak ayında gerçekleşen yüzde 9'luk artışın ardından şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 32'lik kayıpla 4 milyon 807 bin dolar seviyesine geriledi.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise 2012 yılı Şubat ayında yüzde 65'lik bir artışla 135 milyon 806 bin dolar olarak gerçekleşti.