UİB MAYIS AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI…
-UİB'İN İHRACATI YÜZDE 13.44 ARTIŞLA 2 MİLYAR 3 MİLYON 821 BİN DOLARA ULAŞTI.
-UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI GENÇOĞLU : "UİB, BURSA'NIN VE ÜLKEMİZİN BÜYÜMESİNİN LOKOMOTİFİ OLMAYA DEVAM EDECEK.”
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kaydıyla Mayıs ayında yapılan ihracat 2 milyar 3 milyon 821 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat 13.44 oranında artış gösterdi.
Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4 bin 473 aktif üyesi bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "UİB olarak, üyelerimizle birlikte yılın ilk 5 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.14 artış sağlayarak 9 milyar 492 milyon 957 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın ilk 5 aylık döneminde bu rakam 8 milyar 943 milyon 561 bin dolar seviyesindeydi” dedi.
UİB olarak 2013 yılı için hedefledikleri 21 milyar dolarlık ihracata emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Orhan Gençoğlu, "Sektörlerde yenileşmeyi sağlayarak ve dünyadaki gelişmelere adapte olarak hak ettiğimiz yere geleceğine inancımız tamdır. İhracat nasıl ki Türkiye'nin 2023 hedeflerinin başrolünde yer alıyorsa; UİB de Bursa'nın ve ülkemizin büyümesinin lokomotifi olmaya devam edecektir” dedi.
"FİNANSMAN MALİYETLERİ DÜŞMELİ”
Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarını indirme kararını da olumlu olarak değerlendiren Gençoğlu, alınan kararın ihracatçının finansman sorununun çözümüne katkıda bulunacağını dile getirdi. Gençoğlu, "Merkez Bankası, finans sektörünü de harekete geçirecektir, ticari kredi maliyetleri de daha avantajı hale gelecektir” dedi. Ayrıca düşük faizli ortam girişimcileri yatırıma özendirdiğinden, her faiz indirimi ülkemiz sanayisine yapılan önemli bir destektir.
Türkiye'nin, Avrupa'da yaşanan ekonomik daralmaya rağmen istikrarlı olarak yükselişini sürdürdüğüne dikkat çeken Gençoğlu, "Bu yükselişte hiç kuşkusuz alternatif pazarları devreye sokan başarılı ihracat stratejisi ile ihracatçıların rolü oldukça fazladır” şeklinde konuştu.
2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracata ulaşılmasının mümkün olduğunu söyleyen Orhan Gençoğlu, "Ar- Ge, tasarım ve inovasyon ile ileri teknolojili ürünler üreterek 2023 ihracat hedefini realize etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
"EXİMBANK İHRACATÇIYI CESARETLENDİRMELİ”
Eximbank'ın ihracatçıların lehine alacağı kararlar ile Türk ihracatçısının daha cesur davranabileceğini söyleyen Orhan Gençoğlu, "Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın, ‘Eximbank'ın yeni uygulamaları ve kredileri, ihracatçımız için bir can simidi niteliği taşıyacak' sözleri tam olarak bu konuyu özetliyor. Dünya genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye hedeflerine ulaşacaksa bu kamu ve özel sektörün, etkin işbirliği ile olacaktır” diye konuştu.
REKABETÇİ KUR BEKLENTİSİ
Gençoğlu, son dönemde Türk Lirası'ndaki değer kaybını da değerlendirdi. UİB'in geçmişten bugüne değerli TL'nin ihracatın önündeki engellerden biri olduğunu hatırlattığını vurgulayan Gençoğlu, "İhracatın artması için TL'nin yabancı para birimleri karşısında aşırı değerli olmaması gerekiyor. Ocak ayı başından itibaren TL'nin dolar ve avro karşısında bir miktar da olsa değer kaybetmesi ihracatçıya nefes aldıracaktır. Ancak, ihracat bağlantıları ve siparişler genellikle birkaç aylık olduğu için bunun yansımaları zaman alır. Rekabetçi kur seviyeleri ihracatımıza olumlu yansıyacaktır” dedi.
Global ekonomik kriz nedeniyle tüm ülkelerin ihracata yöneldiklerini, bunun da dış pazarlarda kıyasıya bir rekabet oluşturduğunu ifade eden Gençoğlu, "2023 ihracat hedeflerimize ulaşmak istiyorsak ihracatçılarımızın rekabet gücünü korumamız lazım. Yurtiçinde giderek artan maliyetler ve buna mukabil düşen kârlarla uğraşan ihracatçılarımız yatırım yapmakta zorlanıyor. Zorlu bir ortamda, Türk ekonomisi için dünyayı karış karış dolaşan ihracatçılarımız desteklenmeli ve uygun kaynaklarla fonlanmalı. Kârlılık için rekabetçi bir kur politikası şart. Bu sebeple döviz kuru sepeti ilk etapta 2,20 TL seviyesinin altına inmemeli.” diye konuştu.
İHRACATÇILARDAN BTSO BAŞKANI'NA DESTEK
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, açıklamasında ayrıca, Mayıs ayında yapılan seçimler sonucunda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na "ihracatçı” kimliğiyle öne çıkmış bir ismin, UTİB Başkanı İbrahim Burkay'ın seçilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.
İhracatın içinden gelen yeni BTSO Başkanı'nın Bursa'nın 2023 hedefleri için şans olduğunu kaydeden Gençoğlu, "Sayın Burkay, gerek UİB'de gerekse TİM'de önemli görevlerde bulundu, bulunmaya da devam ediyor. Eğer Bursa'da 75 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefiyle ilgili bir kenetlenme, hareketlenme olacaksa bunda BTSO'nun da büyük payı olacak. UİB olarak, yeni görevinde kendisine başarılar diliyoruz” dedi.
OİB Mayıs ayında yüzde 13.68'lik artışla 1 milyar 645 milyon dolarlık ihracata ulaştı…
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.68'lik artışla 1 milyar 645 milyon 915 bin dolarlık ihracata imza attı. OİB' in 1 Ocak 2013 ile 30 Mayıs 2013 tarihleri arası beş aylık ihracatı ise yüzde 5.89 oranında artarak 7 milyar 843 milyon 788 bin dolar seviyesine ulaştı. OİB'in geriye dönük bir yıllık ihracatı ise 17 milyar 269 milyon 980 bin dolar oldu.
UTİB yılın ilk 5 ayında ihracatını yüzde 11.52 oranında arttırdı…
UTİB'in Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.53 artarken, 126 milyon 165 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) yılın ilk 5 ayında ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.52 oranında artırarak, 581 milyon 573 bin dolar rakamına ulaştı.
UTİB'in geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 9,49 artarak 1 milyar 270 milyon 43 bin dolara ulaştı.
UHKİB ihracatı Ocak- Mayıs döneminde yüzde 13.32 arttı…
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.13 oranında bir yükselişle 46 milyon 357 bin dolara ulaştı. UHKİB'in Ocak- Mayıs dönemindeki ihracatı yüzde 13.32 oranında yükselişle, 231 milyon 637 bin dolar olarak gerçekleşirken, bir yıllık ihracatı ise yüzde 3.76 oranında artış göstererek 522 milyon 190 bin dolar oldu.
UMSMİB geriye dönük 1 yıllık ihracatı yüzde 8.19 oranında arttı…
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Mayıs ayı ihracatı 13 milyon 897 bin dolara ulaşarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.31 oranında yükseldi. UMSMİB, geçmiş dönem 12 aylık toplam ihracatını da yüzde 8.19 artırarak 194 milyon 732 bin dolara çıkarttı. UHKİB'in yılın ilk 5 aylık dönem ihracatı ise yüzde 7.82 oranında artarak 72 milyon 283 bin dolar olarak gerçekleşti.
UYMSİB yılın ilk 5 aylık döneminde yüzde 5.84 oranında ihracat artışı sergiledi
Mayıs ayında ihracatı yüzde 12.55 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) yılın ilk 5 aylık döneminde ise yüzde 5.84 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın Ocak- Mayıs döneminde 27 milyon 165 bin dolar ihracat yapan UYMSİB, bu yılın ilk 5 aylık döneminde ise 28 milyon 752 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.82'lik artışla 166 milyon 691 bin dolar olarak gerçekleşti.