UİB'İN OCAK AYI İHRACATI 1 MİLYAR 555 MİLYON DOLAR…
3 Şubat 2014
-UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ORHAN GENÇOĞLU: "DÖVİZ KURLARINDAKİ ANİ DALGALANMALAR İHRACAT PERFORMANSIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR.”
BURSA- Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) Ocak ayı ihracatı 1 milyar 555 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2013 yılını ihracatçı birlikleri bazında ikinci sırada tamamlayan UİB'in Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. UİB'in ihracatının 2014 yılına yüzde 3,71'lik düşüşle başladığını belirten Gençoğlu, "UİB ihracatı, yeni yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,71 azalarak 1 milyar 555 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
Cari Açığın İlacı İhracat…
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2013 yılı Aralık ayı dış ticaret istatistiklerini yorumlayan Gençoğlu, şunları kaydetti:
"Aralık ayında dış ticaret açığı yüzde 37,3 artarak 7 milyar 222 milyon dolardan, 9 milyar 917 milyon dolara yükseldi. Bu durumunun içinde bulunduğumuz dövizin oynak olduğu dönemde daha da artmasından endişe ediyoruz. Ekonomiye yön veren kuruluşların, bu artışın 2014 yılında da ilerlemesini engelleyici tedbirleri alması ve ülkemizin yumuşak karnı konumundaki cari açığın ihracatla kapatılabileceğini unutmamaları gerekir” diye konuştu.
Bu olumsuz tabloya rağmen aynı dönemde Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın yüzde 6,6 puan artarak, AB ülkelerinin ihracat payının yüzde 39,9 seviyesine yükseldiğini de belirten Gençoğlu, 2008 küresel krizinin ardından Avrupa Birliği'ne gerçekleştirilen ihracatın kademeli olarak yükselmesinin kendilerini sevindirdiğini aktardı.
Döviz Kurlarındaki Ani Dalgalanmalar İhracat Performansını Olumsuz Etkiliyor
Döviz kurundaki hareketliliğin genel anlamda ihracat performansını etkileyen faktörler arasında olduğunu da ifade eden Orhan Gençoğlu, "Türkiye'de TL'nin değerindeki düşüşler ithalatı azaltırken ihracatı artırmıyor. Bunun nedeni ise, Türkiye'deki ihracat malları üretiminde ithal malların payının yüksek olmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki ihracatçıların yüksek kuru değil rekabetçi kuru tercih ettiklerini dile getiren Orhan Gençoğlu, "Döviz kurlarının aşırı yükselmesi ihracatçıya yüksek enerji maliyeti ve enflasyon olarak dönmektedir.” dedi.
Kurların yükselmesinin ihracata destek, ithalata fren etkisi yaptığına dikkat çeken Orhan Gençoğlu, "Kurlardaki aşırı oynaklık, hem ihracatçıya hem ithalatçıya sorun oluşturuyor. Kurların hızlıca aşağı gitmesi ya da aniden fırlaması, biz ihracatçıların geleceği görmesini engelliyor. Çünkü kurlar dalgalandıkça şirketlerimiz önünü göremiyor, gerçekçi fiyat verme konusunda sıkıntıya düşüyorlar” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4 bin 473 aktif üyesi bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Merkez Bankası'nın faizlerde yaptığı artırımı da yorumladı.Finans piyasalarında yaşanan dalgalanmanın ihracatçılar açısından problem teşkil ettiğini söyleyen Gençoğlu, "Döviz kurları, olması gereken noktaya son iki ayda geldi; oysaki döviz kurlarının bu seviyelere geçtiğimiz yıllardan bu yana dengeli bir şekilde ulaşması gerekirdi. Merkez Bankası'nın müdahalesiyle artan faiz oranlarının, önümüzdeki dönemde tekrar makul seviyelere düşmesini ve döviz kurlarının da enflasyon artışına paralel seyretmesini ümit ediyoruz. " dedi.
Merkez Bankası'ndan Yerinde Müdahaleler Bekliyoruz
ABD Merkez Bankası'nın (FED) ikinci kez 10 milyar dolarlık tahvil alım azaltımı kararıyla tetiklenen bu çalkantılı ortamın Dolar ve Euro üzerinde yeniden dalgalanmalar oluşturabileceğini ifade eden Gençoğlu, "Bu durum ve ülkemizdeki seçim ortamı birleşince dalgalanmanın 2014'ün ilk ve 2'inci çeyreğinde de devam etmesini bekliyoruz. Bu süreçte Merkez Bankası'nın döviz piyasalarındaki dalga seviyesini azaltıcı önlemler almaya devam etmesini ve ihracatın en önemli unsuru olan döviz hareketlerini dengede tutacak çözümler bulmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
OİB'DEN 1.249 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ocak ayında 1 milyar 249 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in 1 Şubat 2013 ile 31 Ocak 2014 tarihleri arası geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 13,17 oranında artarak 18 milyar 988 milyon dolar oldu.
UTİB'DE YÜZDE 9,2'LiK ARTIŞ
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2'lik artış göstererek, 118,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 1,98 artarak 517.6 milyon dolara yükseldi.
UHKİB'İN İHRACATI 48.6 MİLYON DOLAR
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,02'lik artışla 48.6 milyon dolara yükseldi. UHKİB' in son bir yılık ihracatı ise yüzde 1,98 artarak, 517.6 milyon dolar olarak gerçekleşti.
UMSMİB'DE YÜZDE 13,9 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ocak ayı ihracatı ise 13.9 milyon dolara ulaştı. UMSMİB'in geçmiş dönem 12 aylık toplam ihracatı ise yüzde 6,7 oranında azalarak 177.1 milyon dolara düştü.
UYMSİB'DEN 3.1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Ocak ayında ihracatı yüzde 48,9 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 3.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in son 1 yıllık ihracatı ise yüzde 26,35 düşüş göstererek 14.4 milyon dolar oldu.
UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,94'lik artışla 121.7 milyon dolar olarak açıklandı.