UİB'İN OCAK AYI İHRACATI 1 MİLYAR 620 MİLYON DOLAR…
- UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ORHAN GENÇOĞLU: "SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ İHRACATTIR”
BURSA- 2012 yılını ihracatçı birlikleri bazında ikinci sırada tamamlayan Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Gençoğlu, "UİB ihracatı, yeni yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,28 değer kaybederek 1 milyar 619 milyon 952 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi. Avrupa ve ABD ekonomilerindeki kırılganlığın devam etmesinin rakamlara bu şekilde yansıdığını belirten Gençoğlu, 2023 hedeflerine ulaşılması için ihracatçıya rekabet edebilecek koşulların sağlanması, ayrıca katma değeri yüksek ürünler üretilerek, alternatif pazar arayışlarına hız verilmesi gerektiğini kaydetti.
Ocak ayı ihracat rakamlarını açıklayan Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin lokomotifinin ihracat olduğunu belirterek, "Sürdürülebilir ihracat artışı sürdürülebilir büyüme demektir. İhracata dayalı üretim için de ihracatçının önündeki engeller kaldırılmalı. İhracatçılarımızın en önemli sorunlarının başında enerji maliyetleri, döviz kurları ile hammadde ve ara malı fiyatları geliyor” dedi.
Gerek global krizler, gerekse maliyetlerin yüksekliği nedeniyle ihracatta kârlılığın ciddi oranda düştüğüne dikkati çeken Gençoğlu, uzun süre kâr edemeyen şirketlerin ihracatta istenilen sonuca ulaşamayacağını, dolayısıyla ülke ihracatının bundan olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.
Kârlılıkların artması için hem devletin, hem de şirketlerin yapması gereken şeyler olduğunu kaydeden Gençoğlu, "Yapılan araştırmalara göre ihracatçılarımızın öncelikli sorunları arasında başta; yüzde 64.4 ile enerji maliyetleri, yüzde 54.3 ile döviz kurları ve yüzde 48.9 ile de hammadde ve aramalı fiyatları geliyor. Devlet, ihracatçıya ayak bağı olan yüksek maliyetlere yönelik düzenlemeler yapmalı ki uluslararası arenada rekabetçi fiyatlarla mücadele edelim.”
İhracatçı için en önemli göstergelerden biri olan dövizdeki hareketliliğin sürdüğüne dikkat çeken Gençoğlu; "Ayrıca ihracatımızın büyük bir bölümünü oluşturan AB pazarında rekabetçiliğimizin artması adına Euro'da gelinen seviye sevindirici; ama üreticinin maliyet artışları, özellikle son bir yılda enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, bu seviyenin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Söz konusu maliyet artışları ve döviz kuru politikasındaki seyir sektörümüzün ihracat hedeflerine ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Euro bölgesine yapılan ihracatlarda maliyetlerin kurtarılması ve karlılığının sürdürülmesi için döviz sepetinin 2,20 seviyesinin altına inmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.
İhracatın artması için şirketlere düşen görevin ise daralan piyasalara alternatif olarak yeni pazarlar aramak ve marka değeri yüksek ürünler üretmek olduğunu vurgulayan Gençoğlu, şöyle konuştu: "Bunun yolu da elbette ki ar ge, tasarım ve inovasyondan geçiyor. Ar- ge ile daha inovatif ürünler oluşturarak, ihracat alanımızda daha etkin olabilir ve yeni dış pazarlara yönelebiliriz. 2023'e 10 kala yükte hafif, ama pahada ağır ürünlere yönelmemiz kaçınılmaz bir durum olarak öne çıkıyor. Öyle ki Türkiye'nin ihracatının kilogram fiyatı yaklaşık 1,56 dolar iken, gelişmiş ülkelerin ihracat kilogram fiyatları bizden çok daha yüksek. 2023 yılı hedeflerine ulaşma yolunda, katma değeri yüksek bir ihracat hacmi oluşturmak için katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz.”
Açıklamasında ihracata dayalı yatırımların desteklenmesi çağrısında bulunan ve bu yatırımlara daha düşük maliyetli kredi imkanlarının sağlanması gerektiğini söyleyen UİB Koordinatör Başkanı Gençoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) bu konudaki önerilerini içeren bir rapor hazırladığını ifade etti.
2023 ihracat stratejisine göre, ihracatın sektörel ve coğrafi olarak çeşitlendirilmesinin, ihracatçı sayısının artırılmasının ve Türkiye'de üretilen ya da kolaylıkla üretilebilecek ürünlerdeki ithalatın azaltılmasının öncelikli politika olarak belirlendiğine dikkati çeken Gençoğlu, 2013 yılında yapısal reformlar konusunda da bazı adımların atılabileceğini dile getirdi. 2013'ün seçim yılı olmamasının, vergi ve istihdam piyasası gibi ertelenen çeşitli yapısal reformlar açısından bir fırsat olabileceğini de kaydeden Gençoğlu, "Umarız, 2013 yılı, 2012'ye göre daha olumlu koşullarda geçer. Avrupa ülkeleri toparlanmaya başlar ve ihracatta yeni pazar çalışmalarımız meyvesini verirse, ihracat hedeflerimizi tutturabilmeyi umut ediyoruz” dedi.
OİB Ocak ayında 1 milyar 329 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ocak ayında 1 milyar 329 milyon 960 bin dolarlık ihracata imza attı. OİB'in 01 Şubat 2012 ile 31 Ocak 2013 tarihleri arası geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 8,25 oranında değer kaybederek 16 milyar 781 milyon 773 bin dolar oldu.
UTİB'de yüzde 23,90'lık artış var
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,90'lık artış göstererek, UTİB'in ocak ayı ihracatı 109 milyon 68 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 10,32 artarak 1 milyar 231 milyon 500 bin dolara yükseldi.
UHKİB ihracatı yüzde 35,60 arttı
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35.60 gibi büyük bir yükselişle 48 milyon 148 bin dolara ulaştı. UHKİB'in son bir yılık ihracatı ise yüzde 1.19 düşüşle, 508 milyon 333 bin dolar olarak gerçekleşti.
UMSMİB ihracatında yüzde 3, 17'lik artış
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ocak ayı ihracatı ise 13 milyon 935 bin dolara ulaşarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,17 oranında yükseldi. UMSMİB, geçmiş dönem 12 aylık toplam ihracatını da yüzde 3,20 artırarak 189 milyon 991 bin dolara çıkarttı.
UYMSİB ihracatı yüzde 9,38 artışla, 6 milyon 64 bin dolar oldu
Ocak ayında ihracatı yüzde 9, 38 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 6 milyon 64 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in son 1 yıllık ihracatı ise yüzde 12 düşüşle 94 milyon 507 bin dolar oldu.
UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,74'lük düşüşle 112 milyon 745 bin dolar oldu.