UİB'İN TEMMUZ AYI İHRACATI 1 MİLYAR 588 MİLYON DOLAR

2 AĞUSTOS 2012


■ UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI GENÇOĞLU: İŞ DÜNYASI SURİYE'DEKİ OLAYLAR VE AB'DEKİ ARTAN EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE ENDİŞELİ

■ GENÇOĞLU: CARİ AÇIKTAKİ DARALMA SEVİNDİRİCİ

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "UİB olarak, Temmuz ayında 1 milyar 588 milyon 678 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Temmuz ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 düşüş gösterdi. Yılın ilk 7 ayında da toplam ihracatımız 12 milyar 314 milyon 703 bin dolar seviyesine ulaştı. Geriye dönük 1 yıllık ihracatımız da yüzde 2 artışla 20 milyar 874 milyon 405 bin dolara tırmandı” dedi.

Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıklayan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Dünyadaki görünüme bakıldığında, Türkiye ekonomisini etkileyebilecek mevcut risklerin başında; Euro bölgesinde etkisini sürdüren borç krizi ve Suriye'de yaşanan karışıklıklar olduğunu belirten Gençoğlu, "Borç sorununun yüksek borçlu AB ülkelerine yayılma riski ve ekonomik görünüme ilişkin belirsizlik devam ediyor. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı yüzde 11.2 ile tarihin en yüksek düzeyine çıktı. Avrupa'nın birçok ülkesinde tasarruf önlemleri alınıyor ve maalesef yakın zamanda bir toparlanma süreci zor gözüküyor. AB'ye ihracat ve benzer ürün gruplarında rekabetçilik her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu ortamda ihracat pazarlarımızdaki çeşitliliğin önemi giderek artıyor” diye konuştu.

Suriye'deki olaylar endişe kaynağı

Ortadoğu'daki istikrarsızlığın son olarak Suriye'ye sıçradığını ve yaşanan olayların iş dünyasını tedirgin ettiğini açıklayan Gençoğlu, Suriye'ye ihracatın 2012 ilk 7 ayında bir önceki yıl verilerine oranla yüzde 66 düşüş sergilediğini, bu düşüşün UİB bazında ise yüzde 67 olduğu bilgisini verdi. Türkiye'nin Suriye sınırına yakın illerinde ticaretin durma noktasına geldiğine ilişkin bilgi aldıklarını vurgulayan Gençoğlu, "Durumun devam etmesi petrol fiyatlarında yükselişi tetikleyebilir ve artan petrol fiyatları enflasyon üzerinde ilave baskı yaratabilir. 4-5 aydır olumlu yönde seyreden cari açıkla mücadeleyi olumsuz etkileyebilir. Ekonomi kurmayları bu riskleri göz ardı etmemeli ve buna uygun politikalar geliştirilmeli. İş dünyası olarak istikrarlı bir Suriye tablosu hayal ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa'daki kriz ve Ortadoğu'daki kargaşa ortamında, Türkiye'nin yatırımlar açısından çekici bir üs halini aldığını kaydeden Orhan Gençoğlu, sermaye akımlarının devamı ve Merkez Bankası'nın finansal istikrarı güçlendirici politikaları uygulamakta kararlı olmasının, TL'yi değerlenme baskısına sokabileceği uyarısında bulundu. Gençoğlu, makroekonomik istikrar korunduğu takdirde Türkiye'nin kredi notunun ‘yatırım yapılabilir' seviyeye yükselmesinin beklendiğini söyledi.

Cari açıktaki daralma sevindirici

Yılın ilk 6 ayında dış ticaret açığının yüzde 21 oranda azalarak 42.8 milyar dolara gerilemesini son derece önemli bir gelişme olarak nitelendiren Gençoğlu, öte yandan AB ülkelerine yapılan ihracatın, toplam ihracata oranının 2012 Ocak-Haziran döneminde yüzde 39.56 ile son 10 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini anımsattı. Gençoğlu, Euro bölgesinde yaşanan krize rağmen Türkiye'nin ihracat grafiğini devamlı yükseltmesini, alternatif pazarlarda başarının göstergesi olarak tanımladı.

Döviz hareketlerinin üretim ve ihracat için çok önemli olduğunu ve şuan düşme eğilimi gösteren döviz kurlarının endişe yarattığını açıklayan Gençoğlu, dünya ile rekabetçiliğin korunması için sepetin 2.05'in altına düşmemesi gerektiğini söyledi.

OİB'de düşüş

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Temmuz ayında 1 milyar 296 milyon 490 bin dolarlık ihracata imza attı. Temmuz ayında ihracatı yüzde 25 değer kaybeden OİB'in yılın ilk 7 ayında da kaybı yüzde 8'i buldu ve 7 aylık ihracat; 10 milyar 145 milyon 260 bin dolar olarak, 1 Ağustos 2011'den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı da; 17 milyar 347 milyon 748 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

UTİB de Temmuz'da yerinde seyretti

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Temmuz ayı ihracatında fazla bir değişim gözlenmezken, ihracatını yüzde 0.5 puan artıran UTİB, 92 milyon 89 bin dolarlık ihracata imza attı. UTİB'in yılın ilk 7 ayında toplam ihracatı da 2011 yılına oranla yüzde 8 artarak 721 milyon 719 bin dolara yükseldi. UTİB'in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 9.92 olurken ihracat 1 milyar 170 milyon 951 bin dolara tırmandı.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Temmuz ayında yüzde 13 değer kaybıyla 41 milyon 842 bin dolar oldu.

İhracat mamul de arttı, yaş meyve sebzede düştü

UİB'e bağlı birlikler arasında, Temmuz ayında ihracatını en fazla artıran Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. UMSMİB Temmuz'da bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 42 oranında artırarak, 17 milyon 7 bin dolara ulaştı.

Haziran ayında ihracatını yüzde 50 oranında artıran Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise Temmuz ayında yüzde 17 değer kaybıyla 12 milyon 651 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38'lik yükselişle 128 milyon 597 bin dolar oldu.