ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ (UİB) MAYIS AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

■ UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ŞENOL ŞANKAYA:

■ CARİ AÇIKTA MAKAS DARALIYOR

■ YENİ TTK'DA YAPILACAK REVİZYONLAR YERİNDE OLACAKTIR

■ AB'NİN İHRACATTAKİ PAYI AZALIYOR

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, "UİB olarak, yılın ilk 5 ayını geride bıraktığımız bu dönemde Mayıs ayı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 1 artışla 1 milyar 771 milyon 837 bin dolara çıktı. Yıllın ilk 5 ayında da ihracatımız 8 milyar 970 milyon 606 bin dolar seviyelerini görürken, yıllık bazda da yüzde 9 artışla 21 milyar 410 milyon 344 bin dolara tırmandı” dedi.

Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklayan UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Ekonomideki büyüme ve makro dengelerdeki iyileşmenin reel ekonomiye yansımalarının her şeyden önemli olduğunu belirten Şankaya, "2 yıl üst üste yüksek büyüme hızını yakalayan Türkiye, geride kalan 5 aya bakıldığında dünya ekonomisindeki çalkantılı süreçte yumuşak inişi başarmış görünüyor. Yakında yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu ve uygulamaya konan teşviklerle Türkiye, güvenli liman arayan uluslararası büyük fonları yatırım için kendine çekecektir. Bu yapı alınacak kararlarla desteklenmeli. Bu fırsat her zaman ele geçmez” diye konuştu.

‘Dolarda ideal seviyelerdeyiz'

Geride kalan 5 aylık süreç değerlendirildiğinde döviz kurlarında ihracatı sekteye uğratacak aşırı dalgalanmaların yaşanmadığını anımsatan Şankaya, Ocak ayından bu yana ilk kez 1.86 seviyelerini gören dolarınşu an itibariyle sürdürülebilir üretim ve ihracat için uygun olduğunu bildirdi. Şankaya, döviz kurlarındaki bu tablonun Türkiye ekonomisi ve özellikle ihracat açısından güven verdiğini ve sürecin mutlaka adım adım izlenmesi gerektiğini açıkladı.

‘Cari açıkta makas daralıyor'

Geçen yılın Nisan ayında 9.08 milyar dolar olan dış ticaret açığının bu yılın Nisan ayında 6.6 milyar dolara gerilemesini, memnuniyet verici bir gelişme olarak nitelendiren Şenol Şankaya, dış ticaret açığındaki makasın daralmaya devam ettiğini söyledi. Dış ticaret açığında geçen ay olduğu gibi bu ay da önemli bir düşüş yaşandığını ve bu durumun cari açık açısından kritik olduğunu aktaran Şankaya, "Geçen yıl Nisan ayında yüzde 56.7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl Nisan ayında ise 65.8'e yükseldi. İkinci çeyrekteki bu toparlanma üçüncü ve son çeyrekte kendini daha da hissettirmeli. Ekonomi yönetimi cari açığı azaltıcı önlemleri elden bırakmamalı ve bu konudaki disiplin korunmalı” dedi.

‘Yeni TTK'da yapılacak revizyonlar yerinde olacaktır'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda yapılması gereken değişikliklerin 1 Temmuz'a yetişmemesi durumunda kanunun yürürlüğe giriş tarihinin ertelenebileceğine ilişkin açıklamasına da değinen Şankaya, "Bu konuyla ilgili atılacak adımlar hayati önem taşıyor. Türkiye'nin ticari hayatına ve gerçeklerine uygun kararlar için bir müddet daha beklenebilir. Türk şirketlerini dünya ekonomisine daha hızlı entegre edecek bu kanun son derece önemli, ancak üzerinde endişe duyulan ve iş dünyasının itiraz ettiği bazı maddelerinin de yumuşatılması gerekiyor. Kanunda yapılacak revizyon çalışmalarını yerinde buluyoruz” ifadelerinin kullandı.

‘Standard and Poor's'un hamlesi beklenmedik oldu'

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un mayıs başında Türkiye'nin kredi notu görünümünü ‘pozitiften' ‘durağana' indirmesini, Türkiye'nin not artışı beklediği bir dönemde beklenmeyen bir hamle olarak nitelendiren Şankaya, sadece cari açık gerekçe gösterilerek atılan bu adımın, Türkiye'nin kısa ve orta vadeli programlarla cari açığı azaltmaya dönük önlemlerini göz ardı etmek anlamına geldiğini ifade etti. Şankaya, bu durumun piyasa hareketlerini olumsuz etkilememesi gerektiğini vurgulayarak, ekonomi kurmaylarının bu yönde gerekli önlemleri almalarının şart olduğunu hatırlattı.

‘AB'nin ihracattaki payı düşüyor'

2011 yılı Nisan ayında yüzde 48.9 olan AB'nin ihracattaki payının, 2012 Nisan ayında yüzde 37.6'ya gerilediğinin altını çizen Şenol Şankaya, bu dönemde AB'ye yapılan ihracatın 2011 yılı Nisan ayına göre yüzde 17.8 azalarak 4 milyar 770 milyon seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. 2012 Ocak-Nisan döneminde de bu oranın 2011 verileriyle kıyaslandığında yüzde 48'den yüzde 41 seviyelerine indiğini kaydeden Şankaya, "AB'nin payı bu denli düşerken, ihracatımızdaki artan eğilim alternatif pazarlardaki başarımızın da bir göstergesi” dedi.

‘İspanya'nın kredi notunun düşmesi piyasalarda şok etkisi yarattı'

Avrupa'daki zayıf ekonomik görününüm ve finansman koşullarında devam eden belirsizlik ortamında kredi derecelendirme kuruluşu Egan Jones'un İspanya'nın kredi notunu BB (-)‘den B'ye düşürmesinin dünya piyasalarında yeni bir şok etkisi yarattığını kaydeden Şenol Şankaya, "Euro bölgesinde Yunanistan'dan sonra İspanya'nın da borç krizine girme ihtimali ve çalan alarm zilleri oldukça can sıkıcı. Avrupa ekonomisini dipsiz uçurumdan kurtaracak hamleler maalesef yeterli olmuyor. Türkiye ihracatını ağırlıklı olarak ekonomik krizde olan Avrupa ülkeleri ile siyasi krizleri devam eden Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yapıyor. Son aylarda başarılı bir grafik sergilediğimiz yeni bölgelere açılma politikalarını derinleştirerek sürdürmeliyiz” diye konuştu.

Konuşmasında Yunanistan ile birlikte İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinin de aynı kaderi paylaşmaması için ABD'nin borç kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi'ne Hazine Müsteşarını gönderdiğini hatırlatan Şankaya, Avrupa'da büyüme ve ekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik projelerin son derece önemli olduğunu savundu.

İspanya'nın kredi notunun düşmesinin ardından Euro/Dolar paritesinin 1 Temmuz 2010'dan bu güne 1.2457 ile en düşük seviyeyi gördüğünü vurgulayan Şankaya, Euro'nun 2.2940 seviyesiyle de TL karşısında 2011 Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini bildirdi. Şankaya, ihracatçıların Avrupa pazarında rekabeti sürdürebilmeleri için şuan düşük seviyede olan Euro'nun en az 2.40 seviyelerinde olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya'nın verdiği bilgilere göre UİB'e bağlı birliklerin Mayıs ayındaki ve yıllık bazdaki ihracatı ise şöyle gerçekleşti:

‘OİB'de Nisan'ın ardından Mayıs'ta da düşüş var'

UİB'in ihracattaki lokomotif birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Mayıs ayında 1 milyar 451 milyon 765 bin dolarlık ihracata imza attı. Mayıs ayında ihracatı yüzde 2 değer kaybeden OİB'in yılın ilk 5 ayında da kaybı yüzde 3'ü bulurken ihracat 7 milyar 427 milyon 724 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan 1 Haziran 2011'den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı bir önceki dönem verilerine göre yüzde 7.95'lik artışla 17 milyar 973 milyon 743 bin dolara yükseldi.

UTİB'de artış yüzde 14

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Mayıs ayında ihracatını yüzde 14 oranında artırarak UİB içerisinde en yüksek ihracat artışı gerçekleştiren birlik oldu. Mayıs ayında 113 milyon 459 bin dolarlık ihracat yapan UTİB'in yılın ilk 5 ayında toplam ihracatı 2011 yılına oranla yüzde 9.89 artarak 523 milyon 894 bin dolara yükseldi. UTİB'in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 13 olurken ihracat 1 milyar 161 milyon 982 bin dolara tırmandı.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Mayıs ayında yüzde 9 değer kaybıyla 43 milyon 9 bin dolar oldu.

Meyve Sebze Mamulleri ihracatı artarken, yaş meyve sebze de düşüş var

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) de, UTİB'in ardından ihracatını artıran diğer birlik oldu. Mayıs ayı ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 yükselten UMSMİB 13 milyon 682 bin dolara ulaştı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) yıl boyu devam eden düşüşü Mayıs ayında da devam etti ve UYMSİB'in Mayıs'taki değer kaybı yüzde 4 olurken ihracatı 5 milyon 495 bin dolar olarak gerçekleşti.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38'lik yükselişle 144 milyon 424 bin dolar oldu.