ULUDAĞ İHRACATI BİRLİKLERİ (UİB) MART AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI
2 NİSAN 2012
■ UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ŞENOL ŞANKAYA:
■ MARTAYI İHRACATI BİNDE 7'LİK DEĞER KAYBIYLA 2 MİLYAR 42 MİLYON DOLAR OLURKEN,YILLIK BAZDA İSE YÜZDE 13 ARTIŞLA 21 MİLYAR 530 MİLYON DOLARI GÖRDÜ.
■ AVRUPA EKONOMİSİNİN DİPSİZ UÇURUMDAN UZAKLAŞTIĞINAİNANMAK İSTİYORUZ.
■ ZAMMIN SANAYİ VE ÜRETİMEYANSIMASI OLMAMALI
BURSA -Uludağ İhracatçı Birlikleri(UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, "UİB olarak Mart ayı ihracatımız geçenyılın aynı ayına göre binde 7 oranında değerkaybederek 2 milyar 42 milyon 392 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu azalışarağmen yılın ilk 3 ayındaki ihracatımız 2011'in ilk 3 ayına göre yüzde 2 artışgöstererek 5 milyar 457 milyon 430 bin dolara yükseldi. 31 Mart 2011 ve 1 Nisan2012 arasındaki 1 yıllık süreçte ise UİB ihracatı yüzde 13 artarak 21 milyar 530milyon 400 bin doları gördü” dedi.
UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, Mart ayıihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerideğerlendiren Şankaya, iş dünyasının yeni teşvik sistemini beklediğinibelirterek, "Avrupa ve ABD'deki ekonomik kırılganlık devam ederken, Türkiye'ninböyle bir ortamda durağanlığa girmemesi ve yatırımlara devam etmesi için yeniteşvik sisteminin bir an önce çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.
‘Avrupa ekonomisinin dipsiz uçurumdan uzaklaştığınainanmak istiyoruz'
Avrupa ve ABD'deki gelişmelereilişkin öngörülerini paylaşan Şankaya, şöyle konuştu:
"ABD ekonomisindenkısmi de olsa iyimser haberler gelmeye başladı. Avrupa Merkez Bankası'nın piyasayasürdüğü 1 trilyon Avro, ciddi bir borç sarmalı içinde olan Avrupa'nınüzerindeki kara bulutları bir miktar dağıtacak. Yunanistan'ın ikinci kurtarmapaketinin onaylanması da olumlu bir gelişme. Para arzındaki bu artışlarfaizlerin ateşini düşürmeye başladı. Bu gelişme, Türkiye'ye dolar kurunun 1.90'lardan1.75 seviyesine inmesine neden oldu.
Riskler devam ediyor ancakbundan sonra toparlanma sürecine geçileceğini ümit ediyoruz. Her şeye rağmen Avrupa ekonomisinin dipsiz uçurumdanuzaklaştığına inanmak istiyoruz. Durumun daha vahim bir hal almasınakarşı da kendimizi bundan ayrı tutabileceğimiz yanılgısına kapılmadan gereklitedbirleri almalıyız. Belirsizlik devam ederse en önemli ihracat kapımız Eurobölgesindeki talep daralması sürecektir. Türk ihracatçısı olarak yeni bölgelereaçılma politikamızı derinleştirerek sürdürmeliyiz” ifadelerini kullandı.
‘Cari açıkla savaşta, diğer gelişmeleri atlamamalıyız'
Merkez Bankası'nın Mart ayıikinci beklenti anketinde, yılsonu cari açık beklentisinin 63 milyar 135 milyondolardan,63 milyar 940 milyon dolara yükseldiğini anımsatan Şankaya, hükümetkanadından gelen mesajlarda cari açığa ilişkin gelişmelerin son derece ciddiyealındığı, buna rağmen Türkiye'nin yumuşak karnı konumundaki cari açığın 2012'deyeni bir rekor kırmasının engellenmesi gerektiğini bildirdi. Şankaya, cariaçıkla savaşı kazanmaya çalışırken enflasyon, işsizlik, üretim ve ihracatailişkin gelişmeleri es geçmemek gerektiğini de hatırlattı.
‘1.75-1.80 aralığındaki Dolar paritesi ihracat içinuygun'
Merkez Bankası'nın piyasayıyakından takip ettiğini, bunun sonucu piyasalardaki olumlu havanın dövizkurlarına da yansıdığını aktaran Şankaya, şu anda 1.75 - 1.80 TL aralığınagelen paritenin sürdürülebilir üretim ve ihracat için uygun olduğunu ifadeetti. Doların bu seviyelerinin yılın geneline yayılarak, istikrar kazanmasınınönemli olduğunun altını çizen Şankaya, aşağı yönlü sert bir hareketin ihracatısekteye uğratacağını, ithalatı da kamçılayacağını vurguladı.
‘Yeni simge yatırımın güvenli limanlarından Türkiye'yeçok şey katacak'
Türk lirasının yenisimgesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Koordinatör Başkan Şankaya,"Ekonomi ve diplomasideki özgüvenimiz artık para birimimizi de kapsadı. Yenisimgesiyle Türk Liramız marka olmayolunda önemli bir adım attı. Her alanda emin adımlarla ilerleyen ülkemizin,para biriminin böyle bir marka ve imaja ihtiyacı vardı. Bu simge dünyadayatırımların güvenli limanlarından Türkiye'ye çok şey katacak. 2023'e kadardünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefinde önemli bir adım” diyekonuştu.
‘Zammın sanayi ve üretime yansıması olmamalı'
Son günlerde petrolfiyatlarında yaşanan artışların doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yansıdığını veelektriğe yüzde 8,1 oranında zam yapıldığını hatırlatan Şankaya, nihaitüketiciye yönelik getirilen bu zammın sanayi ve üretime yönelik yansımalarınınolmaması temennisinde bulundu. Özellikle sanayide elektriğin önemli bir girdiolduğuna vurgu yapan Şankaya, "Suriye, İran ve Ortadoğu'daki gelişmelerşüphesiz petrol fiyatlarında doğrudan etkili. Petrol fiyatlarındaki artışındoğalgaza ve elektriğe yansımaları kaçınılmaz oluyor. Ancak sanayicimizinrekabet gücünü koruyabilmesi için bu tür zamların üretime yansıtılmaması da sonderece önemli. Bu duruma karşı önlemlerimizi almalıyız. Bu etkilerdenkurtulmanın bir yolu da kendi kaynaklarımızı devreye almak. Yenilenebilirenerji şuan dünyanın en önemli konularından biri, biz de bu duruma gerekenözeni göstermeliyiz” dedi.
Enerjide dışabağımlılığın ve yükselen enerji fiyatlarının risk oluşturduğuna işaret edenŞankaya, Türkiye'nin mutlaka rekabet gücünü artıracak önlemleri alması,istihdam artışını sağlayacak yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.
Şenol Şankaya, açıklamasında, pazarların daralması nedeniyle maliyet baskısının ihracatçının üzerinde ciddiyük oluşturduğunu kaydetti. Dünyadaki rakip ülkelere göre istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik payınınyüksek olduğunu dile getiren Şankaya, istihdamın üzerindeki maliyetlerinazaltılması çağrısında bulundu.
‘İş dünyası yeni teşvik sistemini bekliyor'
2011'de büyüme rekoru kıranTürkiye'nin, böyle bir ortamda durgunluğa girmemesi ve yatırımlarına devametmesi için yeni teşvik sisteminin bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtenŞenol Şankaya, yeni sistemin gümrük vergisi ve KDV muafiyeti getirecek olmasınınyanında, ithalat pastasının önemli dilimi olan bazı ara malların Türkiye'deüretilmesinin önünü açacağına, dolayısıyla da cari açığın kontrol altınaalınmasına katkı koyacağına inandığını dile getirdi.
‘Kredi notu yeniden artabilir'
Kredi derecelendirmekuruluşu Moody's' in iç ve dış dengesizliklerin azalması durumunda Türkiye'ninkredi notunun artabileceğine ilişkin ifadesini hatırlatan Şankaya, geçtiğimizyıl da Türkiye'nin kredi notu görünümünün pozitif tarafa çekildiğini, 2023hedeflerine ulaşmada bu durumun önemli bir basamak olacağını dile getirdi.
Koordinatör Başkan ŞenolŞankaya'nın verdiği bilgilere göre Türkiye'nin 59 ilinde toplam 6 bin 500 aktif üyesibulunan UİB'e bağlı birliklerinMart ayındaki ve yıllık bazdaki ihracatı ise şöyle gerçekleşti:
OİB ihracatı, Mart ayında düşüş sergiledi
UİB bünyesinde faaliyetgösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 83'ünü karşılayan UludağOtomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 1 milyar 693 milyon 450 bindolarla Mart ayını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4'lük kayıplakarşıladı.
OİB'in 2012 ilk 3 ayındakitoplam ihracatı da yüzde 1'lik düşüşle 4 milyar 551 milyon 893 bin dolar seviyesindegerçekleşti. Öte yandan 1 Nisan 2011'den buyana OİB'in yıllık bazdaki toplam ihracatı ise bir önceki döneme oranla yüzde12'lik artışla 18 milyar 194 milyon 14 bin dolara ulaştı.
Uludağ Tekstilİhracatçıları Birliği (UTİB) ise Mart ayında yüzde 21'lik artışla ihracattakiistikrarlı yükselişini sürdürdü. UTİB, Mart'ta 117 milyon 68 bin dolarlıkihracat gerçekleştirdi.
2012 Ocak ayındaki yüzde2'lik artışın ardından, Şubat'ta da ihracatını bir önceki yıla oranla yüzde17oranında artıran UTİB'in yılın ilk 3 ayındaki toplam ihracatı da yüzde 14oranında yükselerek 307 milyon 441 bin dolara çıktı. Yıllık bazdaki artış oranıda yüzde 17 oldu ve yıllık bazda UTİB'in ihracatı, 1 milyar 153 milyon 78 bindolara yükseldi.
Uludağ Hazır Giyim veKonfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) de Mart ayında geçen yılın aynıdönemine göre yüzde 1 ihracat artışı gerçekleştirdi. UHKİB bu artışla 46 milyon810 bin dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu.
Meyve sebze mamulleri ve yaş meyve sebzede düşüş
Uludağ MeyveSebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Mart ayı ihracatında geçenyılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik gerileme yaşandı ve 13 milyon 752 bindolar rakamına gelindi.
Uludağ Yaş Meyve Sebzeİhracatçıları Birliği (UYMSİB) ihracatı da, 2012 Ocak ayında gerçekleşen yüzde9'luk artışın ardından Şubat ayını yüzde 32'lik bir kayıpla karşılamıştı.UYMSİB'in Mart ayı ihracatı da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11'likbir düşüş sergiledi ve 6 milyon 316 bin dolara geriledi.
UİB Genel Sekreterliğiüzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer” başlığı altında listelenensektörlerin toplam ihracatı ise 2012 yılı Mart ayında yüzde 70'lik artışla 164 milyon994 bin dolar olarak gerçekleşti.