UMSMİB TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLEN URGE PROJESİNİN İLK EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ…
12 EKİM 2013
-UMSMİB BAŞKANI GENÇOĞLU: "İHRACATIMIZI ARTIRMAMIZ İYİ TARIM UYGULAMALARININ ETKİN ŞEKİLDE KULLANILMASI İLE MÜMKÜN…”
-EĞİTMEN OTLUOĞLU: "120'DEN FAZLA ÜLKEDE ÖN ŞART OLAN ‘İYİ TARIM UYGULAMALARI' İHRACAT ARTIŞI İÇİN ÖNEMLİ BİR KONUDUR…”
BURSA-Üyelerinin dünya rekabetinde doğru konumlanması için Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) tarafından hayata geçirilen ‘İyi Tarım Uygulamalarının Geliştirilmesi Eğitim ve Danışmanlık URGE Projesi' kapsamında ‘İyi Tarım Uygulaması' eğitimi düzenlendi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010 yılında yayınlanan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi ve Pazara Giriş (URGE) Tebliği'nden hareketle UMSMİB tarafından ‘Meyve Sebze Mamulleri Sektöründe İyi Tarım Uygulamalarının Geliştirilmesi Eğitim ve Danışmanlık URGE Projesi' kapsamında eğitim düzenlendi. URGE projesine katılan firmaların temsilcilerinin katıldığı ‘İyi Tarım Uygulaması Eğitimi'nde İyi Tarım Uygulamaları'nın (İTU) Dünya'daki uygulamaları, katma değer fırsatları ile pazarlama değer zincirindeki doğru konumlanmanın önemi konuları hakkında bilgiler verildi.
Eğitimden önce bir konuşma yapan UMSMİB Başkanı Orhan Gençoğlu, "URGE projesi ile üyelerimizin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmaya yönelik desteklenmesi, uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilebilmesini, sektörün yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerde birlikte hareket etmesini sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. Dünyada rekabet şartlarının her geçen gün zorlaştığı vurgusunu yapan Orhan Gençoğlu, "İyi Tarım Uygulamaları ithalatta dünyada birçok ülkede ön şart olarak aranıyor. Eğer biz bu ülkelere ulaşmak ve ihracatımızı artırmak istiyorsak, etkin bir şekilde İyi Tarım Uygulamalarını kullanmalıyız. Bu nedenle de UMSMİB olarak ‘İyi Tarım Uygulamalarının Geliştirilmesi Eğitim ve Danışmanlık URGE Projesi'ni önemsiyoruz” dedi.
"İYİ TARIM UYGULAMALARI 120'DEN FAZLA ÜLKEDE ÖN ŞART OLARAK ARANMAKTADIR…”
Eğitimde, İyi Tarım Uygulaması'nın Avrupa Birliği büyük perakendeci kuruluşlarının oluşturduğu Tarım Ürünleri Çalışma Grubu'nun ortak protokolü olduğunun bilgisini veren Eğitmen Fahrettin Otluoğlu ise, "Bu uygulama ile amaç AB toplumlarının sağlıklı tarımsal ürünler tüketimini temin etmek için, bu ülkelerde yetiştirilen ve dışarıdan ithal edilen tarımsal ürünlerde aranan minimum standartları belirlemektir” dedi.
İyi Tarım Uygulamaları Protokolü'nü hayata geçirmek ve standartları geliştirmek için GLOBALGAP derneğinin kurulduğunu ifade eden Fahrettin Otluoğlu, "GLOBALGAP (İyi Tarım Uygulaması) Sertifikası; tarım ürünlerinin zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermediğinin, çevreye zarar vermeden üretildiğinin, mevzuata uygun üretim yapıldığının belgelenmesi anlamına gelmektedir” diye konuştu.
İyi Tarım Uygulamaları'nın yararları hakkında da bilgiler veren Otluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "120'den fazla ülkede tercih edilen İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası, bazı büyük pazarlara ihracat yapılabilmesi için ön şart olarak belirlenmiştir ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bu sertifikaya sahip ürünlerin raflarda öncelikli olarak yer alması ve bu sertifikaya sahip firmaların dünya pazarında itibar görmesi iyi tarım uygulamaları konusunu önemli kılıyor.”