UMSMİB ÜYELERİNE İYİ TARIM UYGULAMALARI SEMİNERİ…

 

13 HAZİRAN 2013

- UMSMİB ÜYELERİNE İYİ TARIM UYGULAMALARI SEMİNERİ…

BURSA -Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği(UMSMİB) üyeleri, "İyi Tarım Uygulamaları” hakkında bilgilendirildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Global GAP ve İyi Tarım Uygulamaları Semineri” ne, sektörün temsilcileri yoğun katılım gösterdi.

Katılımcılara 2004 yılında Türkiye'de uygulamaya konulan İyi Tarım Uygulamaları' nın geçmişinden bahseden Ziraat Yüksek Mühendisi Özenç Anar Diken, bu uygulamanın dünya genelinde 1997 yılında Global GAP adı altında uygulanmaya başlandığını söyledi.

İyi Tarım Uygulaması'nın gönüllülük esaslı bir çalışma olduğunu belirten Diken, "İyi tarım uygulamaları dünya çapında kabul edilmiş gönüllülük esasına dayalı bir sertifikasyon sürecidir. Burada ürünün tarladan sofraya kadarki sürecinde; gıda güvenliği, hijyen, çevre sağlığı, işçi sağlığı ve hayvan sağlığı baz alınarak yetiştiricilik söz konusudur” dedi.

Özenç Anar Diken, İyi Tarım Uygulamaları'nın veya diğer adıyla Global GAP' in çıkış amacının tüm dünyada aynı üretim sisteminin kullanılarak, aynı kalitede ve insan sağlığının güvenliğini riske atmayacak ürünler yetiştirmek olduğunu belirtti.

İyi Tarım Uygulamaları'nın sertifikasyon sürecinden bahseden Diken sözlerini şöyle sürdürdü:

"İyi Tarım Uygulamaları'nın kontrol ve sertifikasyonu Bakanlık tarafından yetki verilmiş veya Global GAP tarafından tanınmış akredite kontrol kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Kontrol aşamasında ise çeşitli basamaklar vardır: üreticinin ilk önce kendini değerlendirmesi, daha sonra hazır olduğunda kontrol kuruluşlarına başvurması, çeşitli kurallara göre denetimden geçirilmesi ve bunun sonucunda sertifika yayınlanması şeklinde. Yayınlanan sertifikalar 1 sene için yani o hasat dönemi için geçerli olur. Her yıl sertifika yenilenir. Türkiye'de 2010 yılında İyi Tarım Uygulamları'na uyan 16 bin üretici vardı. Bu sayı her geçen gün artıyor. Çünkü çeşitli büyük marketlerin üreticilerden ürün alma önkoşulu olarak İyi Tarım uygulamaları belgesi isteniyor. Ayrıca İyi Tarım Uygulamaları yapanlara devlet destekleri de olduğu için üretici sayısında artış görülüyor.”

---İYİ TARIM UYGULAMALARIYLA REKABETÇİLİĞİNİZİ ARTIRIN---

UİB Koordinatör Başkanı ve aynı zamanda UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu da İyi Tarım Uygulamaları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Günümüz teknolojisi ve yenilikler her sektörü olduğu gibi tarım sektörünü de yakından etkiliyor. Artık tüketici, sofrasına gelen gıdanın üretim prosesinin, adım adım hangi aşamalardan geçtiğini bilmek istiyor. İşte tüm bu gereklilikler, iyi tarım uygulamalarının önemini ortaya koyuyor. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, uluslararası ticarete konu olan yaş meyve sebze ve mamullerinde tüketiciler iyi tarım sertifikalı ürünleri tercih ediyor. Bu nedenle, bu uygulamaların yaygınlaştırılması sonucunda, güvenilir ürün sunarak ülkemizin ihracatının artırılmasını hedefliyoruz.”

İlgili Fotoğraflar